Δευτέρα 28 Δεκεμβρίου 2020

Αποκαλύπτεις την αλήθεια, καταδικάζεσαι!

 


Ο Τούρκος δημοσιογράφος Can Dündar καταδικάστηκε σε περισσότερα από 27 χρόνια φυλάκισης επειδή αποκάλυψε τις σχέσεις του Τουρκικού καθεστώτος με το ISIS.


Ο δημοσιογράφος Can Dündar καταδικάστηκε ερήμην σε 18 χρόνια και εννέα μήνες φυλάκιση για "κατασκοπεία" και σε άλλα οκτώ χρόνια και εννέα μήνες για "υποστήριξη τρομοκρατικών ενεργειών". Η πολιτικά υποκινούμενη ποινή εναντίον του δημοσιογράφου, ο οποίος ζει αυτοεξόριστος στη Γερμανία, του επιβλήθηκε επειδή ο Dündar διεξήγαγε δημοσιογραφική έρευνα σχετικά με την προμήθεια όπλων από την τουρκική κυβέρνηση προς το "Ισλαμικό Κράτος" (ISIS) και την Αλ Κάιντα στη Συρία.


Με τη βοήθεια ενός εισαγγελέα ο οποίος πλέον έχει καθαιρεθεί από το τουρκικό καθεστώς, ο Dündar διερεύνησε τις μεθόδους της τουρκική υπηρεσίας πληροφοριών, η οποία χρησιμοποιεί φορτηγά που ανήκουν στον φερόμενο ως «ανθρωπιστικό» οργανισμό ΙHH, για να διακινεί όπλα στη Συρία. Ο δημοσιογράφος είχε δημοσιεύσει ένα βίντεο το 2015, το οποίο απεδείκνυε πως 1.000 βλήματα πυροβολικού, 1.000 όπλα πυροβολικού, 50.000 γύροι πυρομαχικών τουφεκιών και 30.000 πυρομαχικά πολυβόλων μεταφέρθηκαν στη Συρία, με τρία φορτηγά του υποτιθέμενου ανθρωπιστικού οργανισμού IHH. Η χωροφυλακή (στρατιωτική αστυνομία) πραγματοποίησε επιθεώρηση στα φορτηγά και βρήκε τον πολεμικό εξοπλισμό.


Ωστόσο, τα πυρομαχικά «ξαναβαφτίστηκαν» αυτή τη φορά ως "ανθρωπιστική βοήθεια" από την τουρκική κυβέρνηση και παραδόθηκαν εν τέλει στους τζιχαντιστές.


Το τουρκικό καθεστώς ισχυρίστηκε ότι τα όπλα αυτά δεν υπήρξαν ποτέ. Αφού τα στοιχεία δημοσιοποιήθηκαν, το καθεστώς προχώρησε στην αντεπίθεση. Ο Ερντογάν κατονόμασε δημόσια τον Dündar χαρακτηρίζοντάς τον κατάσκοπο και απείλησε ότι ο δημοσιογράφους πρέπει να «πληρώσει ένα βαρύ τίμημα για τις πράξεις του».


Δεδομένου ότι η ετυμηγορία στην πολιτικά υποκινούμενη δίκη ήταν προαποφασισμένη, η νομική ομάδα του Dündar έχει μποϊκοτάρει την όλη διαδικασία. Ο Dündar είχε καταδικαστεί το 2016 σε περισσότερα από πέντε χρόνια φυλάκισης για τις εν λόγω δημοσιεύσεις, με την κατηγορία δημοσίευσης κρατικών μυστικών, ενώ απαλλάχθηκε από κατηγορίες κατασκοπείας. Ωστόσο, το Ανώτατο Δικαστήριο στην Άγκυρα ανέτρεψε την ετυμηγορία του 2018, δηλώνοντας ότι η δίκη πρέπει επίσης να περιλαμβάνει και το αδίκημα της κατασκοπείας.