Γράφει ο αλβανός δημοσιογράφος KASTRIOT MYFTARAJ
Ο Έλληνας μειονοτικός Κατσίφας εκτελέστηκε στις 28 Οκτωβρίου, τρία χρόνια πριν, μετά από αμοιβή που προσέφεραν οι τούρκοι επικεφαλής της Αλβανικής Αστυνομίας.
Όταν πέθανε ο Κατσίφας η Αστυνομία του Κράτους προέβη σε ανακοίνωση, όπου έλεγε ότι εκείνος σκοτώθηκε μέσα από ανταλλαγή πυρών με τις αστυνομικές δυνάμεις, τις οποίες είχε θέσει σε κίνδυνο ζωής αφού πυροβολούσε με όπλο. Άρα, ελέχθη επισήμως ότι τον Κατσίφα τον είχαν εκτελέσει οι αστυνομικοί.
Τρία χρόνια μετά, μετά από έρευνες για το επεισόδιο, η Αστυνομία του Αλβανικού Κράτους οδηγήθηκε στο συμπέρασμα ότι ο Κατσίφας είχε αυτοπυροβοληθεί και για το λόγο αυτό απαίτησε από το Δικαστήριο την αρχειοθέτηση της αντίστοιχης ποινικής υπόθεσης. Σύμφωνα με την πραγματογνωμοσύνη που έκανε η Εισαγγελία η αυτοκτονία επιβεβαιώνονταν από το γεγονός ότι ο Κατσίφας έφερε τραύμα που προκαλείται στην περίπτωση που η κάννη του όπλου έχει επαφή με το σώμα.
Η επίσημη ανακοίνωση της Αστυνομίας για το συμβάν τρία χρόνια πριν έγινε βάσει εκθέσεως του διοικητή της επιχειρησιακής ομάδας. Με τον οπλισμένο Κατσίφα ήρθε αντιμέτωπη μια ομάδα από τις πιο εξειδικευμένες αλβανικές αστυνομικές μονάδες, η επονομαζόμενη RENEA.
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ο Κατσίφας τελούσε υπό στενή παρακολούθηση. Μπορεί να πιστέψει κανείς ότι μια ομάδα εξειδικευμένων αστυνομικών να λαθέψουν νομίζοντας ότι έχουν εκτελέσει έναν άνθρωπο, ο οποίος στην ουσία είχε αυτοπυροβοληθεί; Δεν θα έπρεπε να είχε βιντεοσκοπηθεί το επεισόδιο από απόσταση ασφαλείας; Πού είναι εικόνες; Είναι αυτονόητο ότι η αυτοκτονία είναι ένα χονδροειδές αστυνομικό ψέμα.
Είναι αυτονόητο ότι η αυτοκτονία στήθηκε αργότερα. Εγώ συμμετείχα στην εκπομπή 360 gradë στο κανάλι RTV Ora τρία χρόνια πριν, λίγες μέρες μετά ο επεισόδιο, όταν η Αλβανική Αστυνομία μεταχειρίστηκε το δημοσιογράφο Φερντινάντ Ντερβίσι για να ρίξει στην κυκλοφορία το ψέμα της αυτοκτονίας. Εγώ εναντιώθηκα επιτόπου στο άνωθεν επιχείρημα. Ο διευθύνων της εκπομπής είπε ότι θα συνεχίζαμε τη συζήτηση στην αμέσως επόμενη εκπομπή, τη Δευτέρα (αυτή η συζήτηση γινόταν την Πέμπτη).
Τη Δευτέρα ο Ντερβίσι είχε πει προκαταρκτικά στον διευθύνων της εκπομπής ότι αν συμμετείχα κι εγώ, τότε αυτός (ο Ντερβίσι) δεν θα πήγαινε στην εκπομπή για να πει τις αποκλειστικές ειδήσεις του για το επεισόδιο. Στην ουσία γινόταν λόγος για ψεύτικες ειδήσεις. Κατ΄ αυτόν τον τρόπο τη Δεύτερα ο Ντερβίσι σέρβιρε ψέματα ασυστόλως. Και στη συνέχεια, το ψέμα που έριξε σε κυκλοφορία ο Ντερβίσι το υιοθέτησε επίσημα η Εισαγγελία.
Η εκτέλεση του Κατσίφα ήταν και ανώφελη και επιβλαβής, διότι δημιούργησε προσωπολατρία έλληνα ήρωα σε αλβανικό έδαφος. Στον Κατσίφα θα έπρεπε να επιτραπεί να περνούσε τα σύνορα και στη συνέχεια το αλβανικό κράτος θα μπορούσε να τον αναζητήσει βάσει των διεθνών κανόνων. Η εκτέλεση του Κατσίφα συγκαταλέγεται σε εκείνα τα γεγονότα που αφήνου πίσω τις συνέπειες.
Με αυτό το επεισόδιο το αλβανικό κράτος διέψευσε τραγικο-κωμικά τον εαυτό του. Η ερμηνεία αυτής της ανώφελης εκτέλεσης θα πρέπει να αναζητηθεί στη στενή συνεργασία της Αστυνομίας του Αλβανικού Κράτους με την Τουρκική Τζανταρμαρία. Η Τουρκία είναι ενδιαφερόμενη ώστε η Αλβανική Αστυνομία να εκτελέσει έλληνες μειονοτικούς, διότι κατ’ αυτόν τον τρόπο δημιουργούνται εντάσεις κι επιπλοκές μεταξύ της Αλβανίας και της Ελλάδας.
Οι μυστικές τουρκικές υπηρεσίες που έχουν καθίσει σταυροπόδι στην Αλβανία δε διστάζουν να προσφέρουν κι ανταμοιβές ώστε να συμβαίνουν τέτοιες εκτελέσεις επωφελούμενες της αδερφικότητας (αρκαντάς) που δημιουργείται μεταξύ των αλβανών και τούρκων αστυνομικών.
Και δεν αποτελεί σύμπτωση που το επεισόδιο έλαβε χώρα μόνο μερικούς μήνες από τη στιγμή που επικεφαλής της Αλβανικής Αστυνομίας ήρθε η Άρντι Βελίου, ο ποίος είχε τελειώσει τις σπουδές του στην Τουρκία κι είναι γνωστός για τις στενές σχέσεις του με τους Τούρκους. Η δολοφονία του Κατσίφα ήταν cover action (μυστική επιχείρηση) των μυστικών τουρκικών υπηρεσιών όπου μεταχειρίστηκε η Αστυνομία του Αλβανικού Κράτους.