Στην πατρική οικία του Οσίου Παίσιου στην Κόνιτσα, βρέθηκε ο φωτογραφικός φακός του AlphaNews.Live και κατέγραψε εικόνες από τους χώρους όπου ο Άγιος έζησε τα παιδικά και νεανικά του χρόνια.
Η επίσκεψη στο θρησκευτικό μνημείο πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο αποστολής δημοσιογράφων και τουριστικών πρακτόρων στους Δήμους Πρέβεζας, Κόνιτσας και Φλώρινας.
Στην πατρική οικία του Αγίου Παϊσίου, που είναι επισκέψιμη όλες τις ημέρες του έτους, υπάρχουν προσωπικά αντικείμενα του ιδίου, ξύλινες δημιουργίες του ως μοναχός και κουμπαράδες που υπήρχαν σε διάφορα σημεία της Κόνιτσας κατά την περίοδο που ήταν ηγούμενος στην Ιερά Μονή Στομίου, δηλαδή από τον Ιούλιο του 1958 μέχρι τον Σεπτέμβριο του 1962.
Δεσπόζουσα θέση στην οικία κατέχει αγιογραφία με την μορφή του Οσίου Παϊσίου και απεικονίζει στιγμές από τη επίγεια ζωή του, όπως τα Φάρασα της Καππαδοκίας, την Ιερά Μονή Φιλοθέου, την Ιερά Μονή Στομίου, το όρος Σινά και την καλύβη του στην Παναγούδα.
Τους επισκέπτες ξεναγεί στην οικία ο ανηψιίος του Αγίου, Χρήστος Εζνεπίδης, ο οποίος αναλύει βιογραφικά στοιχεία του Οσίου Παϊσίου του Αγιορείτη. Κατά κόσμον έφερε το όνομα Αρσένιος Εζνεπίδης και γεννήθηκε στα Φάρασα της Καππαδοκίας στις 25 Ιουλίου του 1924 λίγες μέρες πριν από τον διωγμό των Φαρασιωτών από την πατρώα γη.
Δείτε τον κύριο Εζνεπίδη να καλοσωρίζει τους επισκέπτες:
Στην Ελλάδα, οι πρόσφυγες εγκαταστάθηκαν αρχικά στην Κέρκυρα και ακολούθως σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Η οικογένεια του μικρού Αρσενίου εγκαταστάθηκε στην Κόνιτσα και μετά από τις εγκύκλιες σπουδές του στο Α΄Δημοτικό Σχολείο Κόνιτσας δε θέλησε να συνεχίσει στα γράμματα. Μαθήτευσε στην τέχνη του ξυλουργού, την οποία άσκησε με επιμέλεια και δεξιοσύνη. Το 1949 μετέβη στο Άγιο Όρος, αναζητώντας έναν οδηγό για τη ζωή της κατά Θεόν ησυχίας. Δεν κατάφερε όμως να εκπληρώσει αμέσως τον πόθο του. Παράλληλα, οι δικοί του βρέθηκαν την ίδια περίοδο σε μεγάλη οικονομική δυσκολία, οπότε τον κάλεσαν να τους βοηθήσει. Έτσι, επέστρεψε στην Κόνιτσα και εργάστηκε ως μαραγκός. Μετά από 3 χρόνια όμως (1953 μ.Χ.), σε ηλικία 29 ετών πλέον, επέστρεψε στην Αθωνική Πολιτεία.
Στις 12 Μαρτίου 1956 στην Ιερά Μονή Φιλοθέου, εκάρη μικρόσχημος μοναχός και έλαβε το όνομα «Παΐσιος. Τον Αύγουστο του 1958 μ.Χ., υπακούοντας σε θεία βουλή, δεν εγκαταστάθηκε στην έρημο, για την οποία προετοιμαζόταν, αλλά στην κατεστραμμένη Ιερά Μονή της Παναγίας του Στομίου, που βρίσκεται κοντά στην Κόνιτσα. Σε αυτήν έζησε 4 χρόνια, ανακαινίζοντας με πολύ μόχθο το Μοναστήρι, ενώ πριν παρουσιαστεί στον στρατό έκτισε το εκκλησάκι της Αγίας Βαρβάρας απέναντι στο βουνό όπου προσευχόταν.
Τo 1962 δέχθηκε ως θεόσταλτη την πρόσκληση κάποιου ιεροδιακόνου να τον συνοδεύσει στο Όρος Σινά. Πάνω σε κείνον τον άνυδρο και ξερό τόπο, στο κελί των Αγίων Γαλακτίωνος και Επιστήμης, έζησε επιτέλους αυτό που χρόνια ποθούσε, την προς Θεόν μόνωση. Δεν θα υπήρχε, έτσι, κανένας λόγος να εγκαταλείψει το στάδιο εκείνο της αρετής, εάν – δεν του παρουσιάζονταν η σωματική ασθένεια από το τραχύ κλίμα, η οποία τον ανάγκασε να επιστρέψει στην σάρκα πατρίδα του. Επανερχόμενος στο Άγιο Όρος το 1964, έμεινε μέχρι και το τέλος τη ζωής του.
Μετά το 1993 μ.Χ. παρουσίαζε αιμορραγίες για τις οποίες αρνούνταν να νοσηλευτεί λέγοντας ότι «όλα θα βολευτούν με το χώμα». Το Νοέμβριο του ίδιου έτους βγήκε για τελευταία φορά από το Άγιον Όρος και πήγε στη Σουρωτή, στο Ησυχαστήριο του Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου για τη γιορτή του Αγίου Αρσενίου (10 Νοεμβρίου). Εκεί έμεινε για λίγες μέρες και ενώ ετοιμαζόταν να φύγει ασθένησε και κοιμήθηκε την Τρίτη 12 Ιουλίου 1994 μ.Χ. και ώρα 11:00. Στο ίδιο Ησυχαστήριο ενταφιάστηκε και τον τάφο του επισκέπτονται διαρκώς χιλιάδες άνθρωποι από ολόκληρο τον κόσμο.
Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο ο Οσίος Παίσιος βοήθησε πολύ κόσμο και αρκετοί είναι εκείνοι που διηγούνται στον ίδιο θαύματα που έχουν βιώσει σε διάφορα στάδια της ζωής τους, όταν αναζήτησαν τη συνδρομή του.
Δείτε τον κύριο Εζνεπίδη να ξεναγεί τους επισκέπτες στην οικία του Αγίου Παϊσίου:
Η αποστολή επισκέφτηκε επίσης την Αγία Βαρβάρα το εκκλησάκι που βρίσκεται γύρω στα 350 μέτρα πιο κάτω από την κατοικία του και μέσα από μια διαδρομή πρασίνου και φυσικού κάλλους. Εκεί ήταν ο Οσίος Παίσιος που δέχτηκε το κάλεσμα του Κυρίου, σύμφωνα με τον πάτερ Κωνσταντίνο Ταμπάκη υπεύθυνο του προσκυνητικού τουρισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Κονίτσης.
Η Κόνιτσα συνέχισε ο πάτερ Κωνσταντίνος είναι ένας προορισμός που ενδείκνυται πολύ για πνευματικό τουρισμό διότι πέρα από τη χάρη του Αγίου Παισίου στα Κόνιτσα φιλοξενείται το λείψανο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού ο οποίος πέρασε στα χωριά και έμεινε σε πολλά χωριά.
Δείτε τα όσα μετέδωσε ο Β. Αρχισυντάκτης του AlphaNews.Live Λούκας Φέσιας στην εκπομπή Με Αγάπη Χριστιάνα για την επίσκεψη στην οικία του Αγίου Παϊσίου: