Παρασκευή 14 Οκτωβρίου 2022

Νordic Μοnitor: «Μυστική Μονάδα της MIT για την πρόκληση προβοκάτσιας στην Ελλάδα»

 

του Αμπντουλάχ Μποζκούρτ | από την ιστοσελίδα Nordic Monitor, 

Ο Τούρκος πρόεδρος ο οποίος τους τελευταίους μήνες έχει επανειλημμένα απειλήσει με εισβολή σε ελληνικά νησιά στο Αιγαίο πέλαγος, σχεδιάζει να αναπτύξει μια μυστική, ειδικά εκπαιδευμένη μονάδα που υπάγεται στην τουρκική υπηρεσία πληροφοριών MIT για να κλιμακώσει την ένταση με την Ελλάδα, έναν σύμμαχο στο ΝΑΤΟ και γείτονα.


Η συγκεκριμένη ομάδα η ύπαρξη της οποίας δεν αποκαλύφθηκε ποτέ δημόσια είναι ένα νέο σχετικά «εργαλείο» στο οπλοστάσιο της τουρκικής υπηρεσίας πληροφοριών και θα χρησιμοποιηθεί για πρώτη φορά για την πραγματοποίηση μιας μυστικής, στρατιωτικού τύπου επιχείρησης εναντίον μιας δυτικής χώρας.

Το συνωμοτικό σχέδιο περιλαμβάνει διάφορες επιλογές. Από σαμποτάζ σε ελληνικά νησιά που βρίσκονται κοντά στην τουρκική ηπειρωτική χώρα μέχρι την ανάρτηση τουρκικής σημαίας σε μία ή περισσότερες ακατοίκητες νησίδες και βραχονησίδες, καθώς και διεξαγωγή επιχειρήσεων προβοκάτσιας ώστε να δικαιολογηθεί μια τουρκική απάντηση.

Ο τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξακολουθεί να εξετάζει τις εναλλακτικές λύσεις που του έχει υποβάλει ο έμπιστος του Χακάν Φιντάν, επικεφαλής της ΜΙΤ, και δεν έχει ακόμη αποφασίσει ποια επιλογή θέλει να ακολουθήσει.

Σύμφωνα με πληροφορίες που προσπορίστηκε η Nordic Monitor από πηγές που βρίσκονται κοντά στη συνωμοσία, εναπόκειται στην ειδική αυτή μονάδα που δημιουργήθηκε στο εσωτερικό της υπηρεσίας πληροφοριών να πραγματοποιήσει την επιχείρηση στο Αιγαίο Πέλαγος με υλικοτεχνική υποστήριξη από τις τουρκικές αεροπορικές  και ναυτικές δυνάμεις.

Το σχέδιο έχει παραμείνει άκρως  εμπιστευτικό και είναι γνωστό μόνο στον στενό κύκλο  όσων εμπλέκονται σε αυτό. Στο περιβάλλον του Ερντογάν και του Φιντάν και πρόκειται να ενεργοποιηθεί κοντά στις γενικές  εκλογές του 2023 ώστε να συμπαρασύρει όλο το έθνος πίσω από τον Ερντογάν και να λειτουργήσει συσπειρωτικά για τους ψηφοφόρους του ΑΚP και τους εθνικιστές συμμάχους του.

Για δεκαετίες, η τουρκική MIT δεν είχε επιχειρησιακή ικανότητα στρατιωτικού τύπου και η δικαιοδοσία της περιοριζόταν κυρίως σε επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής.

Όταν η MIT χρειαζόταν δυναμική υποστήριξη επί του πεδίου, βασιζόταν σε πολλές επίλεκτες μονάδες του στρατού, όπως η Ομάδα Έρευνας και Διάσωσης (Muharebe Arama Kurtarma, ή MAK), ένα τμήμα της Διοίκησης των Ειδικών Δυνάμεων (Özel Özel Kuvvetler Komutanlığı), από την Υποβρύχια Επίθεση του Τουρκικού Ναυτικού (Su Altı Taarruz, ή SAT), το αντίστοιχο των Πεζοναυτών των ΗΠΑ και Υποβρύχιας Άμυνα (Sualtı Savunma, ή SAS). Κατά περίπτωση το Αστυνομικό Σώμα Ειδικών Επιχειρήσεων (Özel Harekat Polis) χρησιμοποιούνταν από την υπηρεσία πληροφοριών για τη διεξαγωγή εγχώριων επιχειρήσεων.

Αυτό άρχισε να αλλάζει όταν ο Φιντάν, ένας φιλοῑρανός σκληροπυρηνικός ισλαμιστής χωρίς εμπειρία στον τομέα των  πληροφοριών, διορίστηκε επικεφαλής της υπηρεσίας τον Μάιο του 2010. Ο Φιντάν άρχισε να μεταμορφώνει την  υπηρεσία σύμφωνα με τις οδηγίες του αφεντικού του  μεταφέροντας άτομα από άλλες κυβερνητικές υπηρεσίες και κατά καιρούς στρατολογώντας μερικούς από το εξωτερικό, ειδικά από ισλαμιστικές ομάδες.\

Ο Φιντάν, ο οποίος θαυμάζει το καθεστώς των μουλάδων του Ιράν και σύχναζε σε σιιτικούς κύκλους σπουδών όταν ήταν νεαρός υπαξιωματικός στην Άγκυρα, ήθελε να δημιουργήσει μια τουρκική εκδοχή της Δύναμης Κουντς (Ομάδας μη συμβατικού πολέμου των Φρουρών της Επανάστασης του Ιράν) μέσα στην υπηρεσία. Έδωσε μάλιστα οδηγίες στο νεοπροσληφθέν προσωπικό του για να το κάνει.

Εν τω μεταξύ, ξεκίνησε την εκκαθάριση εκατοντάδων πρακτόρων από το MIT με κατασκευασμένες κατηγορίες για να δημιουργήσει χώρο για τους νεοεισαχθέντες, να εκφοβίσει τους επικριτές του εντός της υπηρεσίας και να καταστείλει τη διαφωνία στη βάση της οργάνωσης.

Ένα από τα βασικά στελέχη που στρατολόγησε ο Φιντάν μόλις ανέλαβε τα ηνία της MIT ήταν ο 57χρονος πρώην στρατιωτικός  Κεμάλ Εσκιντάν, ο οποίος είχε κάποια εμπειρία συλλογής πληροφοριών. Ο Εσκίνταν είχε υπηρέτησε ως αξιωματικός σχεδιασμού όταν ήταν ταγματάρχης μεταξύ Ιουλίου 2006 και Ιουνίου 2007 στη Διεύθυνση του Γενικού Επιτελείου για την Αντικατασκοπεία και την Ασφάλεια.

Πλέον, η μονάδα είναι έτοιμη να πλήξει ελληνικούς στόχους, όχι τόσο για να προωθήσει τα στρατηγικά σχέδια της Τουρκίας ή για να αντιμετωπίσει ανησυχίες εθνικής ασφάλειας, αλλά για να προωθήσει το προφίλ ενός μαχόμενου Ερντογάν πριν τις εκλογές, την ώρα που οι οικονομικές δυσκολίες των Τούρκων μεγαλώνουν διαρκώς. Εάν και όταν συμβεί αυτό, η δημόσια συζήτηση θα προσπεράσει τις καθημερινές δυσκολίες του τουρκικού λαού και θα ασχολείται με την Ελλάδα, ενώ μέσω μιας αυξημένης εθνικιστικής ευφορίας, καταλήγει το δημοσίευμα.

Το άρθρο που δημοσίευσε το Nordic Monitor υπογράφει ο Tούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζκούρντ, που ζει εδώ και χρόνια εξόριστος στο εξωτερικό.