“Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ασφάλειας (CSBM) εν τω συνόλω μπορούμε να πούμε πως είναι μια ακολουθία ενεργειών που καθορίστηκαν κατόπιν διαπραγματεύσεων μεταξύ των κρατών συμμετεχόντων προκειμένου να επιτυγχάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών, καθώς είναι εύκολα αντιληπτό ότι μια δέσμη συμφωνημένων μέτρων μπορεί εν δυνάμει να λειτουργήσει αποτελεσματικότερα από μονομερείς δράσεις και συμφωνίες.” (CSCE Vienna Document 2011 On Confidence and Security Building Measures, November 2011).
Εδώ και δεκαετίες ο κατευνασμός απέναντι στην τουρκική επιθετικότητα ενδύεται την πολιτική Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, αποκρύβοντας το γεγονός ότι όσα έχουν συμβεί δεν ήταν θέματα έλλειψης εμπιστοσύνης ή παρεξήγηση αλλά προϊόν του μόνιμου και διαχρονικού επεκτατισμού της Τουρκίας.
Κι αν αυτό αφορά στην κορυφή, το μήνυμα που περνιέται στον απλό πολίτη ή τον απλό οπλίτη είναι ότι το ζήτημα είναι … να δείχνεις εμπιστοσύνη.
Παρακάτω αναφέρονται κάποιοι που το πίστεψαν στα σοβαρά:
Κύπρος, Πράσινη Γραμμή
Μιχαλάκης Σοφοκλέους 1976
Ο κύκλος του αίματος αρχίζει με τον Σοφοκλέους, όπου δολοφονείται τον Απρίλιο του 1976. Πέρασε στην Πράσινη Γραμμή για να δώσει τσιγάρα στον Τούρκο σκοπό και εκτελέστηκε εν ψυχρώ.
Τούρκος αξιωματικός βρέθηκε στη σκηνή, είδε τον Σοφοκλέους και τον πυροβόλησε στο πρόσωπο. Ο Ελληνοκύπριος εθνοφρουρός πέθανε ακαριαία.
Χριστάκης Γεωργίου 1982
Έξι χρόνια αργότερα, σειρά παίρνει ο Γεωργίου. Σεπτέμβριος του 1982 πέφτει νεκρός σε φυλάκιο στο Καϊμακλή. Άνευ λόγου και αιτίας πυροβολήθηκε από τον Τούρκο στρατιώτη που βρισκόταν στο απέναντι φυλάκιο.
Τρύφωνας Τρύφωνος 1983
Λίγα λεπτά αφού ανέλαβε υπηρεσία στη σκοπιά του φυλάκιου Αγίου Κασσιανού πέφτει νεκρός. Ο λόγος δολοφονίας του άγνωστος. Ο Τρύφωνος ξεψύχησε λίγα λεπτά μετά που δέχθηκε τους πυροβολισμούς.
Χαράλαμπος Χαραλάμπους 1988
Μάϊος του 1988 και άλλος ένας εθνοφρουρός πέφτει νεκρός από τα πυρά του Αττίλα. Όλα άρχισαν όταν Τούρκος υπαξιωματικός μπήκε σε σπίτι που κόντα νεκρή ζώνη… Ο Χαραλάμπους άκουσε τις φωνές και έσπευσε να δει τι συμβαίνει. Ο Τούρκος υπαξιωματικός τότε τον αντιλήφθηκε και τον σκότωσε.
Ευαγόρας Ευαγόρου 1988
Τον Ιούλιο του ίδιου έτους, ο Λοχίας Ευαγόρου, μπαίνει στη νεκρή ζώνη για να δώσει στο Τούρκο σκοπό ένα ραδιόφωνο με αποτέλεσμα να πέσει νεκρός. Καθώς πλησίαζε το φυλάκιο ο Τούρκος σκοπός άνοιξε πυρ εναντίων του, δολοφονώντας τον εν ψυχρώ.
Αθανάσιος Κλεοβούλου 1993
Πέντε χρόνια αργότερα, ο Κλεοβούλου έμελλε να χάσει τη ζωή του. Ο Κλεοβούλου μπήκε στη νεκρή ζώνη για να πάρει μια μπουκάλα αλκοόλ από τον Τούρκο σκοπό. Καθώς πλησίαζε το φυλάκιο για να παραλάβει το μπουκάλι, μια σφαίρα τον ρίχνει κάτω. Όπως διαφάνηκε από τις μαρτυρίες ο πυροβολισμός προήλθε από διπλανό τουρκικό φυλάκιο.
Στέλιος Παναγή 1996
Ο τελευταίος νεκρός, στη τραγική λίστα… Ο Παναγή στις τελευταίες ήμερες του στο φυλάκιο κόντα στις Κεντρικές Φυλακές ανέπτυξε φιλικές σχέσεις με Τούρκο σκοπό και δύο ημέρες πριν από την μετάθεση του, θέλησε να ανταλλάξει πηλήκιο.
Μπήκε στη νεκρή ζώνη για την ανταλλαγή και τότε έπεσε νεκρός από τις σφαίρες των Τούρκων. Τραγική ειρωνεία η αφίσα που υπήρχε στο φυλάκιο του με τους έξι προηγούμενους νεκρούς εθνοφρουρούς, που έγραφε πάνω…
Θερμό επεισόδιο στον Έβρο 1986
Το περιστατικό που απετέλεσε έναυσμα του θερμού επεισοδίου συνέβη περί την 11:15 π.μ. της 19ης Δεκεμβρίου 1986, όταν 3 Έλληνες συνοριοφύλακες του Στρατού Ξηράς, συνάντησαν έναν άοπλο Τούρκο στρατιώτη κατά την περιπολία τους κατά μήκος του Έβρου ποταμού. Ο Τούρκος φέρεται να ζήτησε ένα τσιγάρο από την περίπολο και ο Καραγώγος τον πλησίασε, κινούμενος επί του ξηρού τμήματος της κοίτης του Έβρου και εγγίζοντας το σύνορο των δύο χωρών. Εν συνεχεία, χωρίς να ηχήσει προειδοποίηση, ο 19χρονος Καραγώγος δέχτηκε πυρά από έτερο Τούρκο στρατιώτη που βρισκόταν κεκαλυμμένος μερικά μέτρα όπισθεν του πρώτου.
του Θανάση Τζιούμπα