Τρίτη 28 Νοεμβρίου 2023

Βεργίνα: Η πρώτη πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας

 

Βεργίνα, μνημείο Πολιτιστικής Kληρονομιάς και περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, εκεί βρίσκεται μία από τις σπουδαιότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.


Η Βεργίνα, μια κωμόπολη της Ημαθίας, βρίσκεται 80 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά από τη Θεσσαλονίκη, στις πλαγιές των Πιερίων, μόλις 14 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη της Βέροιας.

Η πρωτεύουσα της αρχαίας Μακεδονίας βρίσκεται στην Βεργίνα και το όνομα της σημαίνει “ο τόπος με τα πολλά κατσίκια”. Στην Βεργίνα βρίσκεται το ανάκτορο των Αιγών , το παλάτι και ο τύμβος του Βασιλιά Φιλίππου.

Το ανάκτορο των Αιγών είναι κτισμένο στα χρόνια του Φιλίππου Β’ (359-336 π.Χ.) και θεωρείται όχι μόνο το μεγαλύτερο, αλλά μαζί με τον Παρθενώνα και το σημαντικότερο κτήριο της κλασικής Ελλάδας.

Το καλοκαίρι του 336 π.Χ. ο Φίλιππος Β’, εκλεγμένος ηγεμόνας και αρχιστράτηγος όλων των Ελλήνων, αποφάσισε να γιορτάσει στις Αιγές την παντοδυναμία του με μια πρωτοφανή σε λαμπρότητα γιορτή. Καθώς, ακολουθώντας την Ιερή πομπή, έμπαινε στο θέατρο, συνάντησε το μαχαίρι του δολοφόνου και  έπεσε νεκρός μπροστά στα μάτια των συγκεντρωμένων. Ο Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς και φρόντισε να θάψει τον πατέρα του στην βασιλική νεκρόπολη των Αιγών με τιμές που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.

Η περιοχή της σημερινής Βεργίνας, η οποία κατοικούνταν από τους Πίερες, έμεινε έτσι ακατοίκητη μέχρι τα μέσα του 6ου αιώνα π.Χ. Μετά το 550 π.Χ., ένας μακεδονικός πληθυσμός εγκαταστάθηκε στην περιοχή. Κατά τον 5ο αιώνα π.Χ., ο βασιλιάς Αρχέλαος Α’ μετέφερε την  μακεδονική πρωτεύουσα βορειότερα στην περιοχή της Πέλλας, μέσα στην κεντρική Μακεδονική πεδιάδα.

Η θέση της σημερινής Βεργίνας αρχικά θεωρήθηκε από τους ανασκαφείς ότι συμπίπτει με την αρχαία πόλη Βάλλα, που σύμφωνα με τον Πλίνιο, ήταν μια πόλη που βρισκόταν στα Πιέρια όρη, νότια του ποταμού Αλιάκμονα. Το 1968, ο βρετανός ιστορικός Nicolas Hammond, καθηγητής στο πανεπιστήμιο του Μπρίστολ, πρότεινε τον συσχετισμό του αρχαιολογικού χώρου της Βεργίνας με αρχαίες Αιγές, την πρώτη πρωτεύουσα του μακεδονικού βασιλείου , στην όποια βρισκόταν το βασιλικό νεκροταφείο των Μακεδόνων, αλλά η πρόταση του δεν έγινε δεκτή από τους άλλους επιστήμονες και απορρίφθηκε από τον Μ. Ανδρόνικο.

Το 1977 με την ανακάλυψη από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης του σημαντικού ασύλητου τάφου της Βεργίνας, ο τότε ανασκαφέας Μ. Ανδρόνικος, αν και αρχικά είχε πολλές επιφυλάξεις, πείστηκε για την άποψη του Nicolas Hammond, κι έτσι συμφώνησε ότι στην περιοχή της Βεργίνας βρίσκεται το βασιλικό νεκροταφείο των Μακεδόνων, ότι ο τάφος που ανακάλυψε είναι βασιλικός και ότι στην σημερινή Βεργίνα πρέπει να ήταν η θέση των αρχαίων Αιγών.

Παρακολουθήστε μια εντυπωσιακή πτήση πάνω από την Βεργίνα, εκεί όπου ο Μέγας Αλέξανδρος ανακηρύχθηκε βασιλιάς. Από εκεί την Άνοιξη του 334 π.Χ. ξεκίνησε τη μεγάλη εκστρατεία που τον έκανε κοσμοκράτορα.