Σάββατο 9 Απριλίου 2022

Μνήμη και διεκδίκηση

 



 Εκδήλωση με ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη και θέμα: «Η σιωπηλή γενοκτονία των Ελλήνων της  Θράκης (1912-1922)», το  Σάββατο 9 Απριλίου 2022 και ώρα 7 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Μουσικού Σχολείου Πτολεμαΐδας, οργανώνει η Θρακική Εστία Εορδαίας.



◾Την ομιλία θα ακολουθήσει προβολή ντοκιμαντέρ με θέμα:

 “Οδοιπορικό στις αλησμόνητες πατρίδες της Ανατολικής Θράκης και μαρτυρίες προσφύγων Α’ γενιάς”.

◾Παράλληλα θα λειτουργεί έκθεση με φωτογραφίες από την εκκένωση της Ανατολικής Θράκης και την γενοκτονία των Θρακών.

Την Κυριακή 10 Απριλίου 2022 θα τελεστεί το μνημόσυνο των προγόνων Θρακιωτών, θυμάτων της γενοκτονικής συμπεριφοράς των Οθωμανών στον Ιερό Ναό του Αγίου Στεφάνου και Οσίας Παρασκευής της Επιβατινής, στην Πτολεμαΐδα.

Μετά το μνημόσυνο θα ακολουθήσει δεξίωση στα γραφεία του συλλόγου, επί της οδού Παυλίδη και Αδαμοπούλου 46.

 Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο του ετήσιου μνημόσυνου για τα θύματα της γενοκτονίας του Θρακικού Ελληνισμού (6 Απριλίου 1914… Μαύρο Πάσχα των Θρακών) και είναι ενταγμένη στις εκδηλώσεις μνήμης για την συμπλήρωση 100 χρόνων από την Εθνική καταστροφή του 1922 και τον ξεριζωμό των Ελλήνων της Ανατολής από τις πανάρχαιες εστίες τους.


Ο Θεοφάνης Μαλκίδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη από προγόνους καταγόμενους από την Αδριανούπολη της ανατολικής Θράκης, διασωθέντες της Γενοκτονίας η οποία τελέσθηκε από την Τουρκία στο χρονικό διάστημα 1908-1924 και των Ολοκαυτωμάτων κατά τη διάρκεια της Ναζιστικής και Φασιστικής Κατοχής  (1941-1944), όπου η οικογένειά του είχε θύματα, ορφανά και αγνοούμενους.

Σπούδασε Οικονομικές Επιστήμες, Παιδαγωγικά και Κοινωνιολογία της Ιστορίας, είναι διδάκτορας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών, η οποία το 2007 αναγνώρισε τη Γενοκτονία Ελλήνων, Αρμενίων και Ασσυρίων. 

Ασχολείται ερευνητικά με το ζήτημα της ανάδειξης και διεθνοποίησης  της Γενοκτονίας, με τα εγκλήματα από τις Ναζιστικές και Φασιστικές δυνάμεις Κατοχής, με τα θέματα   του Βορειοηπειρωτικού Ελληνισμού,  της Θράκης, του Αιγαίου, της Κύπρου, της Μακεδονίας, καθώς και με τις οικονομικές και κοινωνικές πτυχές της σύγχρονης Ελληνικής παρουσίας στα Βαλκάνια, στον Εύξεινο Πόντο και την ανατολική Μεσόγειο. 

Για τη δραστηριότητά του έχει τιμηθεί τόσο στο εσωτερικό όσο  και το εξωτερικό και επιπλέον έχει τιμηθεί από την Προεδρία  της Ελληνικής Δημοκρατίας και το  Υπουργείο Υγείας και Πρόνοιας  για την μακροχρόνια και ανιδιοτελή του συμπαράσταση   στον πάσχοντα συνάνθρωπο.


Τα κείμενα  του Θεοφάνη Μαλκίδη έχουν δημοσιευθεί σε αυτοτελείς μελέτες, επιστημονικά περιοδικά, συλλογικούς τόμους και πρακτικά συνεδρίων στην Ελλάδα και το εξωτερικό και   έχουν μεταφρασθεί στην αγγλική, γαλλική, ιταλική, ισπανική, αρμενική, ρωσική, ρουμανική, αλβανική και τουρκική γλώσσα.