Δευτέρα 22 Αυγούστου 2022

Σταύρος Στυλιανίδης

 


Σταύρος Στυλιανίδης


«Είθε να είμαι ο τελευταίος, είθε η αυτοδιάθεση να ανατείλει στον τόπο μας, και να φέρει το χαμόγελο και τη χαρά». Ακόμα ένας Ήρωας ο όποιος έδωσε τη ζωή του για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. 



Ο Σταύρος γεννήθηκε στη Γιαλούσα, όπου τελείωσε το δημοτικό σχολείο. Έπειτα, ασχολείτο ερασιτεχνικά με μπαρούτια και όπλα. Με την έναρξη του αγώνα, εντάχθηκε σε ομάδα εκτελεστικού στη Λευκωσία και επιδόθηκε στην κατασκευή κάθε είδους εκρηκτικού αντικειμένου. Μάλιστα, η βόμβα που τοποθετήθηκε τον Μάρτιο του 1956 στο κρεβάτι του Άγγλου κυβερνήτη Χάρτινγκ ήταν δικής του παρασκευής.


Ο Σταύρος καταζητήθηκε νωρίς, αλλά κρυβόταν συνεχίζοντας να καταστρώνει σχέδια ενάντια στον Άγγλο κυβερνήτη. Τον Μάιο του 1956, είχε υπό την ευθύνη του πολλά χωριά στα ορεινά. Κατά τη διάρκεια της Αγγλογαλλικής επίθεσης εναντίον του Σουέζ, όταν γαλλικά στρατεύματα στάθμευαν κοντά στο Πυρόι, η ομάδα του Στυλιανίδη με τον ίδιο επικεφαλής κατόρθωσε να αποσπάσει αριθμό όπλων από Γάλλους οπλίτες, μεταξύ των οποίων και ένα μεγάλο αντιαρματικό όπλο με 60 βλήματα, το οποίο απέκρυψε για αρκετό καιρό. Αργότερα όμως, ανακαλύφθηκε από τους Άγγλους κοντά στο Λυθροδόντα.


Στις 16 Αυγούστου 1957, μεγάλης ισχύος νάρκη την οποία κατασκεύαζε, εξερράγη στα χέρια του έξω από το κρησφύγετό του στο χωριό Επισκοπειό, τραυματίζοντάς τον πολύ σοβαρά και πληγώνοντας βαριά τους δύο βοηθούς του. Συναγωνίστριες και συναγωνιστές του, τον μετέφεραν σε γιατρό ξεγελώντας με συνδυασμένες κινήσεις τον Άγγλο υπεύθυνο του αστυνομικού σταθμού Δευτεράς, ο οποίος όταν ακούστηκε η τρομακτική έκρηξη προσέτρεξε αμέσως στο χωριό Επισκοπειό. Μετά από δύο μέρες, στις 18 Αυγούστου 1957, ο Στυλιανίδης απεβίωσε με μοναδικό όραμά του την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.