Πέμπτη 25 Αυγούστου 2022

Δ. Στασινοπούλου – «1821 – Η Ελληνική Επανάσταση στη Μολδοβλαχία, στα βήματα του Αλ. Υψηλάντη»



Η δημοσίευση της επιστολής μου στην ‘Κ’ της 30.6.2022 για τον πρωτεργάτη της Ελληνικής Επανάστασης Αλέξανδρο Υψηλάντη, είχε μια πολύ ευχάριστη συνέχεια. Η παντελώς άγνωστη σε μένα κ. Δήμητρα Στασινοπούλου μου απέστειλε το βιβλίο της «Η ελληνική επανάσταση στις παραδουνάβιες χώρες της Μολδαβίας. Στα βήματα του Αλέξανδρου Υψηλάντη».


Ένας τόμος υψηλής αισθητικής και εξαιρετικής και σπάνιας, θα έλεγα, έκδοσης, αφιερωμένος στην τραγική πορεία του Εθνεργέτη πρίγκηπος Αλεξ. Υψηλάντη, από την διάβαση του Προύθου, στη σφαγή στην πεδιάδα του Δραγατσανίου, ο οποίος ανάλωσε τα πάντα, ηγεμονικά αξιώματα, πλούτη και άνετη ζωή και τελικά τη ζωή του στο βωμό της ανεξαρτησίας του Γένους των Ελλήνων και στα ίχνη που άφησαν οι Έλληνες στα γεωγραφικά όρια της σημερινής Ρουμανίας, από τους οποίους ως φαίνεται, η πολυπληθέστερη ομάδα ήταν αυτή των Ηπειρωτών.

Είναι ένα φωτογραφικό άλμπουμ με όλα σχεδόν τα ελληνικά στοιχεία που κοσμούν τη γη των Ρουμάνων. Δοσμένα φωτογραφικά με μια εντυπωσιακή αισθητική αντίληψη αλλά και κατατοπιστικές πληροφορίες τόσες ώστε να αποφεύγεται το γαλλικό ρητό κατά το οποίο «Η τέχνη του να είσαι βαρετός, είναι να τα λες όλα».

Είναι επίσης μια ανεκτίμητη προσφορά της κ. Στασινοπούλου στην επέτειο των 200 χρόνων από την Εθνική Παλιγγενεσία. Και πιότερη τιμή της πρέπει γιατί όλα αυτά προήλθαν από προσωπική της πρωτοβουλία και η όλη δαπάνη βαρύνει μόνο την ίδια και ήδη διανέμεται δωρεάν σε βιβλιοθήκες, ιδρύματα κλπ.

Νομίζω λοιπόν ότι για το εκδοθέν πόνημά της, ο μέγιστος ποιητής του νεώτερου Ελληνισμού, δικαίως θα της απένειμε «τα δύσκολα και ανεκτίμητα εύγε»… Μήπως όμως και η Ακαδημία Αθηνών της οφείλει κάποιον προσήκοντα έπαινο;

του Αντώνη Βενέτη

Το βιβλίο διατίθεται ελεύθερα σε ηλεκτρονική μορφή στον παρακάτω σύνδεσμο