Κυριακή 12 Νοεμβρίου 2023

Πρόκληση από την «γκρίζα λύκαινα» Ακσενέρ που θυμήθηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Θράκη

 

Μία σύντομη ανάλυση της ΜΙΤ μετά τις τελευταίες εξελίξεις το 2014

Έχει ξεφύγει εντελώς η κατάσταση στην Τουρκία, 



με το πολιτικό κατεστημένο να παίρνει ξεκάθαρα θέση κατά του Ισραήλ και να προχωράει και σε εμπρηστικές δηλώσεις.



Πάρτι κάνει και η «γκρίζα λύκαινα» Μεράλ Ακσενέρ (διάσπαση του Μπαχτσελί) που στην επίθεσή της κατά του Ισραήλ θυμήθηκε τη Συνθήκη της Λωζάνης και τη Θράκη! Την οποία μάλιστα χρησιμοποίησε για παράδειγμα, ζητώντας να μην απομακρυνθούν οι Παλαιστίνιοι από τη Γάζα, γιατί αν φύγουν δεν θα μπορέσουν να επιστρέψουν ποτέ εκεί, όπως οι «Τούρκοι» της Θράκης.


Μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της, η Ακσενέρ προειδοποίησε την τουρκική κυβέρνηση λέγοντας: «Αν δεν θέλετε να προδώσετε την Παλαιστινιακή υπόθεση, αν είστε σοβαροί με την πρότασή σας για λύση δύο κρατών, αν είστε ειλικρινείς με την ιδέα να είστε χώρα εγγυήτρια, τότε δεν θα επιτρέψετε στον παλαιστινιακό λαό, που βομβαρδίζεται από βόμβες εδώ και ημέρες, να ξεριζωθεί από τα σπίτια και την πατρίδα του. Μην γίνετε παιχνίδι στα χέρια των ΗΠΑ που σχεδιάζουν να απομακρύνουν τους άμαχους, μην αφήσετε και πάλι τη χώρα μας, που τη μετατρέψατε σε αποθήκη φυγάδων, αντιμέτωπη με ένα νέο κύμα προσφύγων».


Και με προκλητικό ύφος συνέχισε αναφέροντας την Συνθήκη της Λωζάννης.


«Ξέρετε ποιο ήταν το πιο σημαντικό θέμα της Συνθήκης της Λωζάννης; Το πιο σημαντικό θέμα ήταν να μην σταλούν οι Τούρκοι από το Ιράκ, τη Συρία και τη Δυτική Θράκη στην Ανατολία. Κάθισαν σε εκείνο το τραπέζι για να στείλουν όλους τους πληθυσμούς που έπρεπε να είναι ανταλλάξιμοι, δηλαδή όλους τους Τούρκους που ζούσαν στην Ελλάδα, συμπεριλαμβανομένης της Δυτικής Θράκης, στην Ανατολία. Αλλά αναφέρομαι στην αντίληψη εκείνων των ημερών του 1923-24, αναφέρομαι σε μια Τουρκία που είχε ισοπεδωθεί… Αλλά σε εκείνο το τραπέζι αντιστάθηκαν. Κι εγώ είμαι παιδί οικογένειας ανταλλαγέντων προσφύγων. Μας έστειλαν από τη Δράμα και ήρθαμε στην Τουρκία. Αλλά οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έμειναν εκεί. Γιατί αν είχε επιστρέψει από εκεί αυτός ο πληθυσμός, οι σχέσεις Τουρκίας και Ελλάδας δεν θα ήταν έτσι όπως είναι σήμερα»!


Η πρόεδρος του ακραίου και ανθελληνικού «Καλού Κόμματος» σχολίασε πως το τουρκικό κράτος δεν ξέχασε ποτέ από την ημέρα της ίδρυσής του μέχρι σήμερα, όποια κυβέρνηση κι αν ήρθε στην εξουσία, δύο πράγματα: «Το ένα ήταν να αποτραπούν οι Τουρκομάνοι του Ιράκ να έρθουν μαζικά στην Τουρκία, να μείνουν οι Τουρκομάνοι στη Συρία και να κρατηθεί εκεί ο τουρκικός πληθυσμός στη Δυτική Θράκη»!