Παρασκευή 18 Ιουνίου 2021

Το Ολοκαύτωμα της Υπάτης

 


77η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΟΥ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑΤΟΣ ΤΗΣ ΥΠΑΤΗΣ:


Στις 17.6.1944 τα γερμανικά στρατεύματα κατοχής έκαψαν την Υπάτη και δολοφόνησαν όποιον βρήκαν στο διάβα τους, άντρες, γυναίκες και παιδιά με θλιβερό απολογισμό δεκάδες νεκρούς. Επικεφαλής των σφαγέων ο Καρλ Σύμμερς, αξιωματικός των SS, υπεύθυνος για τις σφαγές του Διστόμου, της Κλεισούρας και της Σπερχειάδας.




Ο γραμματέας της τότε κοινότητας Υπάτης, Περικλής Ευθ. Ευθιμιόπουλος, αποδίδει γλαφυρά τι συνέβη: «Επυρπολήθηκαν άπασαι αι οικίαι, καταστήματα και λοιπαί οικοδομαί. Απέμειναν όρθια περί τα 25 σπίτια. Ανετινάχθη η Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου. Άπαντα τα Δημόσια και κοινοτικά κτίρια και Σχολεία κατεστράφησαν. «‘Επί το ερείπιον» εστάθη η ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ! Αυτή όπλισε τους απλοϊκούς ανθρώπους της και έστησαν στο ξέφωτο μετερίζι της φυλής το χορό της ψυχικής Αντίστασης, που τελικά νίκησε τις χιτλερικές δυνάμεις».


Ήταν τέτοιο το μένος των Γερμανών που πυρπόλησαν την Υπάτη άλλες δύο φορές, στις 10 Αυγούστου 1944 και στις 12 Οκτωβρίου 1944, λίγες μέρες πριν αποχωρήσουν οι Γερμανοί από τη Λαμία!.. 


Όμως το μαρτύριο των Υπαταίων ξεκινά από την πρώτη μέρα της Κατοχής, όπως και σε όλη την Ελλάδα, με δεκάδες νεκρούς από την πείνα, ενώ  στις 1 Δεκεμβρίου 1942, δέκα κάτοικοι της Υπάτης εκτελέστηκαν από τους Γερμανούς στα ερείπια της γέφυρας του Γοργοποτάμου και στις 5 Δεκεμβρίου 1942 άλλοι έξι Υπαταίοι εκτελέστηκαν στα Καστέλλια Φωκίδος από τους Ιταλούς.