Πέμπτη 16 Δεκεμβρίου 2021

Γεώργιος Ιβάνοφ

 


ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΙΒΑΝΟΦ 1911-1943

Στις 14 Δεκεμβρίου 1911  γεννήθηκε στη Βαρσοβία ο Ελληνοπολωνός Γεώργιος Ιβάνοφ, ο καλύτερος σαμποτέρ των Συμμάχων κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο με την την κωδική ονομασία «Μπόλμπυ». 



Στη Θεσσαλονίκη ήρθε το 1926 με την Πολωνίδα μητέρα και τον Έλληνα Ιωάννη Λαμπριανίδη, δεύτερο σύζυγό της. Υπήρξε  αθλητής του Ηρακλή Θεσσαλονίκης, ως ποδοσφαιριστής αρχικά και μετά ως  κολυμβητής και υδατοσφαιριστής με πολλές νίκες τόσο στους εσωτερικούς όσο και σε διεθνείς αθλητικούς κολυμβητικούς αγώνες και το όνομα του έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο.  

Σπούδασε γεωπόνος-μηχανικός στο Βέλγιο και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Παρίσι. Μιλούσε άπταιστα Ελληνικά, Πολωνικά, Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ρωσικά. 

Με το ξέσπασμα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου  και την κατάληψη της Πολωνίας και αργότερα της Ελλάδας από τους Ναζί, φούντωσε μέσα του η επιθυμία να πολεμήσει για τις δύο πατρίδες του και ανέλαβε πολλές επικίνδυνες αποστολές. 

Στις 14 Μαρτίου του 1942, τοποθέτησε βόμβα στα ύφαλα του Γερμανικού υποβρυχίου U-133 στον Ναύσταθμο της Σαλαμίνας. Το υποβρύχιο ανατινάχθηκε και βυθίστηκε αύτανδρο με τα  45 μέλη του πληρώματος. 

Τον Μάιο του 1942, ανατίναξε στο λιμάνι του Πειραιά το Ισπανικό ατμόπλοιο San Isidore που το χρησιμοποιούσαν οι Γερμανοί . Το καλοκαίρι του ίδιου χρόνου, στις 3 Αυγούστου του 1942, τοποθέτησε μαγνητική νάρκη στο υποβρύχιο U-372, προκαλώντας μεγάλες ζημιές, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να καταδυθεί, κάνοντάς το εύκολο στόχο για τους Συμμάχους. Επικηρύχτηκε αμέσως από του Γερμανούς με το αστρονομικό ποσό για την εποχή εκείνη των 2.000.000 δρχ.  

Συνελήφθη μετά από προδοσία στις 8 Σεπτεμβρίου 1942. Η απόφαση για την εκτέλεση του Ιβάνοφ ελήφθη με συνοπτικές διαδικασίες. Καταδικάστηκε τρις εις θάνατο. Στις 4 Ιανουαρίου του 1943 οδηγήθηκε στην Καισαριανή όπου και εκτελέστηκε.  

Πριν πεθάνει φώναξε «Ζήτω η Ελλάς! Ζήτω η Πολωνία!».  Το 1976, του απονεμήθηκε   από την Ελληνική κυβέρνηση το Ανώτατο Πολεμικό Παράσημο «Χρυσούν Αριστείον Ανδρείας». Το ίδιο έκαναν η Πολωνία και η Αγγλία, για τις πολύτιμες υπηρεσίες που προσέφερε. Στην επιτύμβιο επιγραφή στον τάφο του, στο 3ο κοιμητήριο Νίκαιας γράφει,  «Γεώργιος Ιβάνοφ, έπεσε υπέρ της Ελευθερίας». 

Προς τιμήν του, το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Ηρακλή φέρει το όνομά του (Ιβανόφειο) ενώ ο ανδριάντας του, δώρο του Πολωνικού λαού βρίσκεται στην πόλη της Θεσσαλονίκης.

🇬🇷 🇬🇷 🇬🇷 Αεί παρών 🇬🇷 🇬🇷 🇬🇷