Η ηρωίδα της ΕΟΚΑ Νίτσα Χατζηγεωργίου.
Η πανέμορφη κομμώτρια που σαγήνευε τους Εγγλέζους για λογαριασμό της ΕΟΚΑ. Πως έσωσε τον Αυξεντίου υποδυόμενη την ερωμένη του. Αντί να την τιμήσουν την έδιωξαν και στα 37 της βρέθηκε στραγγαλισμένη.
––– ♦ –––
Τη θεωρούσαν μία «αδιάφορη» κομμώτρια. Κανείς δεν μπορούσε να υποπτευθεί τη Νίτσα. Στο κάτω κάτω της γραφής ήταν μία «άσχετη» νεαρή. Έτσι τη θεωρούσαν οι γείτονές της κι όσοι την γνώριζαν στην περιοχή. Η πανέμορφη κόρη του Αγίου Δομετίου, όπως ήταν γνωστή, ήταν κάτι περισσότερο από μία εντυπωσιακή κομμώτρια. Αγωνίστηκε στο πλευρό της ΕΟΚΑ χωρίς παράπονα και με το τέλος του αγώνα, περιφρονήθηκε και είχε τραγικό τέλος. Στις 11 Μαρτίου 1968 εντοπίστηκε στραγγαλισμένη στο κρεβάτι της. Στο στήθος της κρατούσε μία Καινή Διαθήκη.
=================
Η «αδιάφορη κομμώτρια»
=================
Όταν εντάχθηκε στις τάξεις της ΕΟΚΑ ήταν μόλις 21 ετών. Η Νίτσα Χατζηγεωργίου ζούσε με τη μητέρα της στον Άγιο Δομέτιο και διατηρούσε κομμωτήριο. Η νεαρή κοπέλα ήταν πανέμορφη. Μαύρα αμυγδαλωτά μάτια, μακρυά μαύρα μαλλιά και λευκό πρόσωπο. Τα προσόντα της αυτά, που δεν περνούσαν απαρατήρητα σε κανέναν, χρησιμοποιήθηκαν από το αντάρτικο της ΕΟΚΑ για να παγιδεύσουν βρετανούς στρατιώτες.
=====================
Το «ζευγάρι Νίτσα – Αυξεντίου»
=====================
Οι αποστολές στις οποίες πήρε μέρος ήταν πολλές. Μία από τις πιο επικίνδυνες, ήταν η μεταφορά του Γρηγόρη Αυξεντίου από τον Πενταδάκτυλο στα βουνά του Τροόδους. Στο τιμόνι ήταν ο αγωνιστής Κυριάκος Μάτσης. Οι άλλοι δύο πίσω. Ξαφνικά έπεσαν σε μπλόκο Βρετανών. Η Νίτσα αντέδρασε αμέσως. Άρπαξε τον Γρηγόρη και χώνοντάς τον κάτω από τα πλούσια μαλλιά της, προσποιήθηκε την ερωμένη του.
Ο Μάτσης παίρνοντας μέρος στο όλο σκηνικό, έκλεισε το μάτι στους Βρετανούς στρατιώτες δείχνοντάς τους το «ερωτευμένο» ζευγάρι. Οι Βρετανοί χαμογέλασαν πονηρά στον οδηγό επιτρέποντάς τους να περάσουν. Τα είχαν καταφέρει.
================
Η Νίτσα έγινε «δόλωμα«
================
Όταν τα πράγματα δυσκόλεψαν πολύ για την ΕΟΚΑ, έπρεπε να βρεθούν νέοι τρόποι για να επιτεθούν. Προκειμένου να γλιτώσουν τους θανατοποινίτες αγωνιστές, σκέφτηκαν να απαγάγουν Άγγλους στρατιώτες και να τους ανταλλάζουν. Ήθελαν όμως ένα δόλωμα. Η Νίτσα δεν το σκέφτηκε καν. «Όλα για την πατρίδα», είπε και δέχτηκε ασυζητητί την πρόταση. Το σχέδιο ήταν έτοιμο.
Η Νίτσα, επισκέφθηκε ένα μπαρ στο οποίο σύχναζαν Άγγλοι στρατιώτες. Έπρεπε να παρασύρει με τον τρόπο της έναν από αυτούς μέχρι το σπίτι της και να του ρίξει υπνωτικό. Απ’ εκεί και πέρα θα αναλάμβαναν οι αντάρτες. Εκθαμβωτική καθώς ήταν, κανείς δεν μπορούσε να την υποπτευθεί. Μία όμορφη νεαρή σε ένα μπαρ, το μόνο που μπορούσε να σκεφτεί κανείς είναι πως αναζητεί παρέα και φλερτ. Πράγματι οι Βρετανοί «τσιμπούσαν» χωρίς δυσκολία.
Ένας από αυτούς θαμπώθηκε και ζήτησε να τη συνοδέψει σπίτι. Το αναψυκτικό που του πρόσφερε είχε μέσα υπνωτικό, όμως αυτό δεν τον έπιασε και έτσι το σχέδιο της ανατράπηκε. Του ζήτησε να φύγει και να έρθει την επόμενη ημέρα. Δήθεν γιατί φοβόταν τον σκύλο του. Την επομένη, δύο αντάρτες είχαν κρυφτεί στο μπάνιο του σπιτιού και μπούκαραν στο σαλόνι μόλις ήρθε ο Εγγλέζος. Τον πυροβόλησαν και τον έριξαν νεκρό στο πάτωμα. Στη συνέχεια διέφυγαν.
Η Νίτσα, μόνη με το άψυχο κουφάρι του Εγγλέζου επικοινώνησε με την οργάνωση και ζήτησε οδηγίες. Της απάντησαν να επισκεφθεί έναν αστυνομικό σταθμό και να πει πως ενώ βρισκόταν με τον Εγγλέζο, δύο άγνωστοι εισέβαλαν στο σπίτι και τον δολοφόνησαν. Δέχθηκε αλλά οι αστυνομικοί δεν την πίστεψαν. Αυτή ήταν και η αρχή του γολγοθά της.
=================
Στο Νταχάου της Κύπρου
=================
Οι Εγγλέζοι την μεταφέρουν στα μπουντρούμια της Ομορφίτας. Την βασανίζουν, την εξευτελίζουν και την ρίχνουν στις φυλακές χωρίς καμία δίκη. Παραμένει πιστή στον αγώνα και δεν μαρτυρεί τίποτα. Με το τέλος του αγώνα βρίσκεται «ελεύθερη» ξανά και επιστρέφει στο σπίτι της. Αλλά από εδώ και πέρα ξεκινάει μία ακόμα χειρότερη περίοδος για τη ζωή της. Δεν αναγνωρίζει κανείς τη συμμετοχή της και όλοι την περιφρονούν. Εργασία είναι αδύνατο να βρει.
Όπου πιάνει δουλειά απολύεται 2-3 μέρες μετά. «Να φύγει η Νίτσα». Είναι μία περίοδος δύσκολη για την Κύπρο. Ο κόσμος είναι προκατειλημμένος. Δεν έχει σημασία αν η Νίτσα μαρτύρησε στις φυλακές. Η Νίτσα για πολλούς «δεν ήταν τίμια».
=================
Το ανεξιχνίαστο έγκλημα
=================
Οκτώ χρόνια αργότερα, στις 11 Μαρτίου εντοπίζεται από τη μητέρα της νεκρή στο κρεβάτι. Στο στήθος της κρατά μία Καινή Διαθήκη. Οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρουν αυτοκτονία. Έτσι κι αλλιώς η νεαρή κοπέλα, μόλις 37 χρονών, βίωνε ένα ατελείωτο βασανιστήριο καθημερινά. Αλλά την αλήθεια απέδωσε ο ιατροδικαστής. Στραγγαλισμός. Μέχρι σήμερα η δολοφονία της Νίτσας παραμένει στους φακέλους των ανεξιχνίαστων εγκλημάτων.
Η γνωμάτευση ήταν ξεκάθαρη: Η αυτοκτονία αποκλείστηκε στην περίπτωση της Νίτσας. Οι εκχυμώσεις στο λαιμό της ήταν χαρακτηριστικές και δεν χρησιμοποιήθηκε σχοινί. Τα σημάδια από το σφίξιμο των χεριών και οι εκχυμώσεις από τα νύχια, δεν άφηναν καμιά αμφιβολία ότι στραγγαλίστηκε. Δεν αυτοκτονεί κάποιος σφίγγοντας το λαιμό μόνος του. Η ωραία Νίτσα σε ηλικία 37 ετών είχε δολοφονηθεί μέσα στο σπίτι της.
=============================
«Μια ηρωίδα χωρίς σταυρό και σήμαντρο»
=============================
Τα βάσανα της Νίτσας δεν τελείωσαν με τον στραγγαλισμό της. Μια ημέρα, κάποιοι αποφάσισαν πως το νεκροταφείο στο οποίο ήταν θαμμένη δεν τους χώραγε όλους. Μπουλντόζες εισέβαλαν στο κοιμητήριο και κυριολεκτικά κατέστρεψαν τα μνήματα μεταξύ των οποίων και της Νίτσας. Πλέον η μνήμη της, τιμάται στο Σωματείο Αγίου Δομετίου, όπου υπάρχει στημένη προτομή της. Το 2015, ο πεζογράφος Γιώργος Τριλλίδης μετέφερε την ιστορία της αγωνίστριας Νίτσας στη θεατρική σκηνή σε σκηνοθεσία Πάρι Ερωτοκρίτου.
Με πληροφορίες από το βιβλίο «Νίτσα Χατζηγεωργίου-Μια ηρωίδα χωρίς σταυρό και σήμαντρο» της Έλενας Καττάμης
––– ♦ –––
Ο σύνδεσμος του άρθρου:
Νίτσα Χατζηγεωργίου, η πανέμορφη κομμώτρια που σαγήνευε τους Εγγλέζους για λογαριασμό της ΕΟΚΑ. Πως έσωσε τον Αυξεντίου υποδυόμενη την ερωμένη του. Αντί να την τιμήσουν την έδιωξαν και στα 37 της βρέθηκε στραγγαλισμένη ...
http://www.mixanitouxronou.com.cy/categories/istoria/nitsa-chatzigeorgiou-i-panemorfi-kommotria-pou-sagineve-tous-englezous-gia-logariasmo-tis-eoka-pos-esose-ton-afxentiou-ipodiomeni-tin-eromeni-tou-anti-na-tin-timisoun-tin-edioxan-ke-sta-37-tis-vret/