«Τίποτε δεν φτιάχνει τη μέρα του Ταγίπ Ερντογάν όσο η ευκαιρία να διεκδικήσει το ηθικό πλεονέκτημα, να αναδειχθεί σε ηγέτη του μουσουλμανικού κόσμου και να τα βάλει με τη Δύση», σύμφωνα με ανάλυση του Economist.
Ο Τούρκος Πρόεδρος, όχι τώρα αλλά εδώ και χρόνια επιδιώκει αυτό το στόχο, να ηγηθεί του μουσουλμανικού κόσμου. Ένα στόχος που φαντάζει πολύ δύσκολος γιατί προφανώς δεν «παίζει» μόνος του. Υπάρχουν κι άλλες χώρες που διεκδικούν αυτόν το ρόλο και δεν θα επιτρέψουν στην Τουρκία να κυριαρχήσει και τον Ερντογάν να καταστεί ο… πατερούλης των μουσουλμάνων.
Είναι πρόδηλη, ωστόσο, η τακτική που ακολουθεί ο ηγέτης της κατοχικής δύναμης. Έχει ανοίξει μέτωπο με τον Μπενιαμίν Νετανιάχου, με τον οποίον μέχρι και την 7η Οκτωβρίου έκανε κινήσεις επαναπροσέγγισης. Έχει ανοίξει μέτωπο και με την Δύση.
- «Η σχέση της Τουρκίας με την Δύση είναι εξαιρετικά σημαντική και είναι μια χώρα που τραβάει πολύ περισσότερο τα βλέμματα καθώς είναι μέλος του ΝΑΤΟ και έχει φιλοδοξία να γίνει κάποτε μέλος της Ε.Ε., τουλάχιστον θεωρητικά», αναφέρει ο Economist.
Ωστόσο, η εν γένει συμπεριφορά της Άγκυρας δείχνει πως διαφορετικές είναι προθέσεις της κατοχικής Τουρκίας. Οι εξελίξεις στην Γάζα όμως, σύμφωνα με το δημοσίευμα, ενισχύουν το επιχείρημα του Ερντογάν ότι η Τουρκία πρέπει να χαράξει την δική της πορεία καθώς η Δύση λειτουργεί με δύο μέτρα και δύο σταθμά, όπως αφήνει να εννοηθεί.
Εάν ισχύει αυτό τότε επιβεβαιώνεται εκείνο που πολλές φορές έχει αναφερθεί ότι η κατοχική Τουρκία επιδιώκει να γίνει μια αυτόνομη περιφερειακή δύναμη, η οποία να μην ανήκει σε καμία σφαίρα επιρροής. Να μην ανήκει σε καμία υπερδύναμη ή να έχει σχέσεις εξάρτησης. Αλλά πώς θα γίνει αυτό όταν η χώρα αυτή ανήκει στο ΝΑΤΟ; Ή όταν συνεχίζει να θέλει να αναβαθμίσει τις σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Είναι προφανές πως η κατοχική Τουρκία εξακολουθεί να είναι μια κακομαθημένη χώρα, που μόνο θέλει χωρίς να προσφέρει. Θέλει να γίνει μεγάλη δύναμη, αλλά την ίδια ώρα ζητά δώρα από τους άλλους ισχυρούς διεθνείς παίκτες.
Ο Ερντογάν δεν ενδιαφέρεται για τους Παλαιστίνιους ( όπως και για τους Τουρκοκύπριους), αλλά αξιοποιεί την ευκαιρία για να επενδύσει σε ένα «όραμα», που δεν πρόκειται να της βγει! Όλα τα κράτη εφαρμόζουν κυρώσεις εκτός από την Τουρκία. Και δεν έχει κόστος. Γι αυτό και είναι κακομαθημένη και επικίνδυνη. Κι αυτό το εισπράττουν ήδη όσοι τις προσφέρουν τα δώρα.
Κύριο άρθρο της εφημερίδας ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΟΣ – Λευκωσία