Λευκωσία: Η Κυβέρνηση διαψεύδει ότι «φαγώθηκε» ο Γιωργάλλας για το δόγμα και ο Γιωργάλλας αφήνει το θέμα ανοιχτό
O Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης κλήθηκε από τη «Σημερινή» να απαντήσει κατά πόσο είναι αληθές το δημοσίευμα της «Εστίας», ότι δηλαδή ο τέως Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας απομακρύνθηκε κατόπιν αξίωσης του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, επειδή επέμενε στην υλοποίηση του ενιαίου αμυντικού δόγματος.
Όπως επισημαίνει, ο κ. Λετυμπιώτης «δεν ισχύει κάτι τέτοιο. Είναι αποφάσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας».
Η κυπριακή Κυβέρνηση δεν θέλει να δώσει συνέχεια στο θέμα, διότι έχει ήδη πολλούς «πονοκεφάλους».
Τι δηλώνει ο Γιωργάλλας
Από την πλευρά του, ο τέως Υπουργός Άμυνας Μιχάλης Γιωργάλλας μιλώντας στη «Σημερινή» δεν επιβεβαιώνει αλλά ούτε και διαψεύδει το δημοσίευμα της «Εστίας», τονίζοντας ότι «δεν έχω να δηλώσω τίποτα».
Διαβάστε αυτούσιο μέρος του δημοσιεύματος:
Πριν καν συμπληρώσει δωδεκάμηνο στον προεδρικό θώκο της Κύπρου, ο Νίκος Χριστοδουλίδης διέψευσε και τις τελευταίες ελπίδες των πατριωτικών στοιχείων της Μεγαλονήσου που προσέβλεπαν σε αυτόν ως υπερκομματικό ηγέτη, ότι θα αναλάμβανε την προσπάθεια για να επανακατεθούν οι βάσεις για επίλυση του Κυπριακού με γνώμονα τα ευρύτερα συμφέροντα του Ελληνισμού. Εν τέλει με τον ανασχηματισμό που προχώρησε αυτή τη βδομάδα, έδειξε να ευθυγραμμίζεται και αυτός με τη γενικότερη πολιτική που οδηγεί στη λύση που θα επιβάλει η Τουρκία.
Δεν θα ήταν υπερβολή ότι ο ανασχηματισμός αυτός αποτελεί τη «ταφόπλακα» του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου αφού απομακρύνεται από την Κυβέρνηση ο τελευταίος υπέρμαχος του.
Μπορεί να αλλάξαν 9 μέλη της Κυπριακής Κυβερνήσεως, το βασικό στοιχείο του ανασχηματισμού όμως είναι ότι άλλαξε η πολιτική ηγεσία στο Υπουργείο Αμύνης.
Ο Μιχάλης Γιωργάλλας απμακρύνθη, πληρώνοντας στην επιμονή του να προχωρήσει στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ενώ οι θέση του για την αναβίωση του αμυντικού χώρου Ελλάδος – Κύπρου, ενοχλούσε όπως φαίνεται κάποιους κύκλους στην Αθήνα, που προωθούν την συνδιαλλαγή με την Τουρκία και την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών κατά τις βουλές της Άγκυρας, μη αναγνωρίζοντας δηλαδή την επήρεια του νησιωτικού συμπλέγματος του Καστελορίζου στην οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ.
Έτσι θα ανοίξει ο δρόμος για να μπει μια τουρκική «σφήνα» ανάμεσα στις θαλάσσιες ζώνες συμφερόντων Ελλάδος και Κύπρου, διαρρηγνύοντας την ενότητα των θαλασσών των δύο ελληνικών κρατών. Απεναντίας, ακρογωνιαίος λίθος για την εφαρμογή του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου είναι η σύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδος και Κύπρου καθ’ ον τρόπων συνδέονται τα FIR Αθηνών – Λευκωσίας και οι αντίστοιχες ζώνες ευθύνης, ερεύνης και διοικήσεως.