Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2021

Υπήρξαν εκατό επαναστάσεις πριν το 1821

 

 

 

 





Η πρωτοβουλία της Ένωσης Πολιτιστικών Φορέων Έβρου να επιβραβεύσει την επετειακή έκδοση του περιοδικού «Ενδοχώρα» με αφορμή τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 και την καταγραφή άγνωστων πολύτιμων στοιχείων για την συμμετοχή της Θράκης αποδείχθηκε καταλυτική για μια εκδήλωση μεστή και με ουσία. Δυστυχώς λίγοι ήταν αυτοί που γεύθηκαν τις εύστοχες και υψηλού επιπέδου ομιλίες στο Πνευματικό Κέντρο της Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης όμως οι λίγοι κι εκλεκτοί όπως ανέφερε ο πρόεδος Δημ. Κελεμίδης ήταν οι τυχεροί.

Τα εύσημα για τη διοργάνωση έδωσε στο χαιρετισμό του ο βουλευτής Τάσος Δημοσχάκης συγχαίροντας κι τον τιμώμενο ιστοριοφυσιοδίφη Μιχάλη Πατέλη για το πολύτιμο έργο του σε βιβλία και φωτογραφικό υλικό από την Ανατολική και Δυτική Θράκη που προσφέρει ανιδιοτελώς φωτίζοντας πολύτιμες στιγμές της ιστορικής γνώσης που εν πολλοίς μένει ανεξερεύνητη.

Ο αντιπεριφερειάρχης Δημήτρης Πέροβιτς συνεχάρη τον εκδότη του περιοδικού Γιάννη Κουριαννίδη για την πορεία του εντύπου τονίζοντας ότι έδωσε από την αρχή της κυκλοφορία του κάποιες δεκαετίες πριν, ένα ξεχωριστό δείγμα γραφής για την προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων αυτού του τόπου με μία γκάμα εκλεκτών συνεργατών και σήμερα καταθέτει ένα ξεχωριστό πόνημα για την ιστορία της χώρας μας και της Θράκης αφήνοντας ένα πολύτιμο αποτύπωμα.

Με ένα πλούτο αναφορών παρουσίασαν τις ομιλίες τους οι κ.κ. Δημ. Κελεμίδης και Χρήστος Κακαλής δίνοντας οπτικές που δεν είχαμε φανταστεί για τον ξεσηκωμό του γένους που υπήρξε ιστορικό γεγονός παγκόσμιας εμβέλειας, που τραυμάτισε την αήττητη οθωμανική αυτοκρατορία και προσέφερε στον παγκόσμιο χάρτη την έννοια του πατριωτισμού, της ελευθερία, της δικαιοσύνης και της ειρήνης. 


Το περιοδικό και τα γεγονότα που περικλείει 
Εκ μέρους του περιοδικού μίλησε ο Χρήστος Κακαλής γ.γ. του ομώνυμου πολιτιστικού συλλόγου που θύμισε ότι το περιοδικό γεννήθηκε το Μάιο του 1988 και συμπληρώνει 44 χρόνια παρουσίας για να μας θυμίσει ότι στα 400 χρόνια σκλαβιάς υπήρξαν 100 επαναστατικά κινήματα από τα οποία τα 15 είχαν μορφή γενικού ξεσηκωμού, δίνοντας πολλά στοιχεία για ξεχωριστές προσωπικότητες Θρακών  που πρωταγωνίστησαν στον επαναστατικό αγώνα. «Η επανάσταση ήταν μια εθνεγερσία, οι Έλληνες ξεσηκώθηκαν σαν μια γροθιά πέρα και πάνω από τάξεις κι εθνικισμούς. Απλοί αγρότες και κτηνοτρόφοι, με εμπόρους, τραπεζίτες, πνευματικούς ανθρώπους, τον κλήρο, έδωσαν τα πάντα για τον αγώνα». Τα παραδείγματα των Εμμανουήλ Παπά, του Ρήγα, του Κοραή, των Ψαριανών, των Υψηλάντηδων, του Γρηγορίου Δικαίου Παπαφλέσσα είναι χαρακτηριστικά όπως επεσήμανε ο κ. Κακαλής.  

Η σύμβουλος Παιδείας στην περιφέρεια Αν. Μακεδονίας Θράκης φιλόλογος Αλεξάνδρα Γκουλιάμα-Μανδαλίδου, συνεισέφερε πολλαπλά με το λόγο της κάνοντας βαθιά ενδοσκόπηση στο θέμα και διαπιστώνοντας ότι η επιτροπή το 1821 προσπέρασε τη Θράκη με μια εκδήλωση στην Στρατιωτική Λέσχη χωρίς να συνειδητοποιήσει την πολύτιμη στήριξή της στον επαναστατικό αγώνα. Δεν υπήρξε σπιθαμή γης που να μη βράχηκε από το αίμα του Θρακικού Ελληνισμού. Ως φιλόλογος τόνισε ότι δεν συμπεριλαμβάνεται ούτε σελίδα στα σχολικά ιστορικής εκπαίδευσης βιβλία για τη συμβολή της Θράκης και με τη σύγχυση που έχουν οι Ελληνόπαιδες είναι πάρα πολύ εύκολο κάποιος κακοπροαίρετος θα μπορούσε να αξιοποιήσει το γνωστικό αυτό κενό. Όχι μόνο στα σχολικά εγχειρίδια αλλά και στην ονομασία οδών, στα μνημεία, σε χώρους οικείους και προσβάσιμους τα ελλείμματα είναι πολλά.  

Από τους πρωτεργάτες και σημαντικούς συνεργάτες του τιμώμενου περιοδικού «Ενδοχώρα» που το γνώρισε ως φοιτητής, ο διδάκτωρ του Παντείου Πανεπιστημίου Φάνης Μαλκίδης ήταν ιδιαίτερα καυστικός και αποκαλυπτικός με μια μεστή ομιλία με πλούτο στοιχείων αγνώστων για Θρακιώτες πρωταγωνιστές για την ελληνική επανάσταση και την καπήλευσή της. 

 



«Η αναζήτηση της ελευθερία ήταν το μείζον. Δεν μπορεί να περνάς ωραία και να κάνεις επαναστατικό κίνημα ανά τέσσερις μήνες» είπε χαρακτηριστικά και συνέχισε. «Υπάρχει ένα σημαντικό όχι μόνο έλλειμμα ιστορικής γνώσης αλλά μια ιδεοληπτική προσέγγιση ότι το επαναστατικό κίνημα των Ελλήνων και των Ελληνίδων συγκαταλέγεται ως μια ακόμη αστική κοινωνική επανάσταση στην Ευρώπη... Ο Κολοκοτρώνης το λέει πολύ εύστοχα και το βάλαμε ως εξώφυλλο στο επετειακό τόμο της Ενδοχώρας. Η επανάσταση είναι εθνική, απελευθερωτική, για του Χριστού την πίστη και την ελευθερία. Είμαστε τρελοί εμείς οι Έλληνες αλλά  έχουμε Θεού φρόνημα» είπε για να αναφέρει ότι βρήκε πάνω από 10.000 καταγεγραμμένους επισκόπους, ιερείς και ιερομονάχους οι οποίοι γράφονται με χρυσά γράμματα στις δέλτους της ιστορίας ως πεσόντες στην πρώτη γραμμή πέρα από τους  ιερομάρτυρες που τους έχει καταγράψει ο Άγιος Νικόδημος μέχρι το καταπληκτικό του συναξάρι του. 

Υπάρχουν άπειροι νεομάρτυρες, για να κάνει αναφορά στο ρόλο των εμπόρων που δεν αποθησαύριζαν τον πλούτο τους στην Ελβετία, αλλά στήριζαν την επανάσταση και δίναν τα λεφτά τους για να εκδοθούν βιβλία κάνοντας αναφορά στο σημαντικό ρόλο του ναυτικού μας αφού ο  στόχος της επανάστασης ήταν πυρπόληση του στόλου τη Κωνσταντινούπολης και κατάληψή της. Δεν ήταν ο στόχος να φτιαχτεί η μικρή κι έντιμη Ελλάς να καμαρώνει το βασίλειό της, ήταν επιστολή του Καποδίστρια στον Άγγλο υπουργό των Εξωτερικών όπου για τα όρια του Ελληνισμού, έγραφε, ξεκινούν από την Κύπρο μέχρι την Ήπειρο και από τον Μωριά μέχρι τις Παραδουνάβιες Ηγεμονίες. Ο ομιλητής στηλίτευσε ότι την άποψη ότι «το 1821 δεν υπήρχε ελληνικό έθνος, ως μια μεγάλη ύβρη που αφήσαμε να πλανάται μαζί με πολλά άλλα μαργαριτάρια στα βιβλία ιστορίας της δημόσιας εκπαίδευσης κι όχι μόνο θέτοντας και ερωτηματικά για τους καταγεγραμμένους νεκρούς της επανάστασης, που ξεπερνούν τις 800.000 ψυχές κατά τον Τερτσέτη αλλά σ' αυτό το μείζον θέμα δεν υπήρξε ολοκληρωμένη καταγραφή.

Συγκινητική και στο μέτρο της ευπρέπειας που αρμόζει έγινε η βράβευση του συγγραφέα ερευνητή Μιχάλη Πατέλη με τιμητική πλακέτα που χάρηκε ο ίδιος εκφράζοντας ευχαριστίες και περιστοιχιζόμενος από την οικογένειά του κόρες γαμπρούς κι εγγόνια. Υπήρξε πρόταση η εκδήλωση αυτή να ταξιδέψει και σε γειτονικούς νομούς ώστε οι Θρακιώτες να γίνουν κοινωνοί των άγνωστων αυτών πτυχών της ιστορία τους. Τον τόμο της Ενδοχώρας μπορείτε να το βρείτε στα βιβλιοπωλεία στην τιμή κόστους των 12 ευρώ.

 

Εφημερίδα Χρόνος