Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2021

Εκατοντάδες παιδιά καίγονταν και οι Τούρκοι στρατιώτες είχαν κλειδώσει τις πόρτες….


13 Νοεμβρίου 1960: 300 παιδιά Κούρδων κάηκαν μέχρι θανάτου στον κινηματογράφο στην πόλη Αμουντέ

Είναι η επέτειος της δολοφονίας περισσότερων από 300 Κούρδων παιδιών στην πόλη Αμουντέ, στον κινηματογράφο Şehrazat στις 13 Νοεμβρίου 1960.

 

 

Την ημέρα της σφαγής, 500 παιδιά Κούρδων μετέβησαν σε κινηματογράφο 120 θέσεων με εντολή του διευθυντή του δημοτικού σχολείου. Επρόκειτο να παρακολουθησουν  εκείνη την ημέρα ταινία για την ανεξαρτησία της Αλγερίας την ¨Κατηγορία στα μεσάνυχτα¨.

Ωστόσο, η φωτιά που ξεκίνησε στη μέση της κινηματογραφικής οθόνης πριν ξεκινήσει η ταινία, επεκτάθηκε σύντομα σε όλη την αίθουσα σε λίγη ώρα. Οι δάσκαλοι δεν άφησαν τους μαθητές να σηκωθούν και οι στρατιώτες που περίμεναν στην πόρτα κλείδωσαν την πόρτα της αίθουσας.

Με το ξέσπασμα της φωτιάς, ο κόσμος συρρέει στον κινηματογράφο. Ο Mιχέμεντ Σϊντ Αχά, που ήταν μεταξύ αυτών που ήρθαν, κατάφερε να σώσει πολλά παιδιά περνώντας τους στρατιώτες που έκλειναν την είσοδο του κινηματογράφου. Όμως περισσότερα από 300 παιδιά πέθαναν λόγω της πυρκαγιάς που εξαπλώθηκε.

Αν και οι αρχές της εποχής υποστήριξαν ότι η φωτιά ξεκίνησε λόγω τεχνικής δυσλειτουργίας, το γεγονός ότι κανείς άλλος εκτός από τα παιδιά των Κούρδων δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό και η έλλειψη αποτελεσματικής έρευνας αποκάλυψε ότι η σφαγή ήταν προγραμματισμένη.

http://jinnews39.xyz