Κυριακή 21 Νοεμβρίου 2021

Η νέα επιχείρηση υβριδικής επίθεσης κατά της ΕΕ

 


Αυτό που συμβαίνει στα σύνορα Λευκορωσίας-Πολωνίας είναι μια ανθρωπιστική  τραγωδία, στο πλαίσιο μιας προσχεδιασμένης επιχείρησης υβριδικής επίθεσης στα εξωτερικά  σύνορα της ΕΕ από το καθεστώς της Λευκορωσίας, λόγω των κυρώσεων που η ΕΕ τού επέβαλε. Η χρησιμοποίηση ανθρώπων και η εκμετάλλευση της προσδοκίας τους για καλύτερη ζωή, με σκοπό την οργανωμένη παραβίαση των συνόρων της ΕΕ και τον εκβιασμό της, είναι η ουσία του υπό εξέλιξη εγκλήματος. Τα απολυταρχικά καθεστώτα  όπως στη Λευκορωσία και την Τουρκία, γνωρίζουν τον σεβασμό της ΕΕ προς την αξία της ανθρώπινης ζωής και σκόπιμα χρησιμοποιούν ανθρώπους ως πιόνια, οδηγώντας κάποιους ακόμη και στον θάνατο, για το δικό τους πολιτικό ή οικονομικό  όφελος.

 

 

Ο Ερντογάν, ως ο πρώτος κρατικός διακινητής παράνομων μεταναστών, είχε εμπλοκή και στην κατάσταση στα σύνορα της Πολωνίας. Οι πληροφορίες για τον ρόλο του συνοψίζονται στα εξής: Το τουρκικό καθεστώς έδρασε στο παρασκήνιο μέσω μιας τουρκικής ιδιωτικής εταιρείας («SADAT»), η οποία ενεργεί βάσει οδηγιών των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών (ΜΙΤ). Η όλη επιχείρηση οργανώθηκε τους τελευταίους μήνες με προσωπική επίβλεψη του επικεφαλής της ΜΙΤ, Χακάν Φιντάν, του πλέον έμπιστου και «φύλακα των μυστικών του», όπως τον χαρακτήρισε ο Ερντογάν.  Συγκεκριμένα, καθημερινώς δύο πτήσεις των κρατικών τουρκικών αερογραμμών από Τουρκία αλλά και πτήσεις εκτός Τουρκίας, κατέφθαναν στο Μινσκ της Λευκορωσίας γεμάτες ανθρώπους, που προφανώς επιβιβάστηκαν εν γνώσει των αρχών, με σκοπό να κινηθούν βάσει του προδιαγραμμένου σχεδίου.  Στην όλη επιχείρηση εμπλέκονται κι άλλες αεροπορικές εταιρείες όπως η Belavia και η FlyDubai. Την μεταφορά όσων κατέφθαναν από το αεροδρόμιο προς τα σύνορα με την Πολωνία επέβλεπε το καθεστώς της Λευκορωσίας «κλείνοντας» τα μάτια στην μετακίνησή τους, ενώ παρεμποδίζει ακόμη και σήμερα την επιστροφή στις χώρες τους.  

Συχνά, αναλυτές και πολιτικοί επαναλαμβάνουν ότι η ΕΕ «πρέπει να κατανοήσει», «πρέπει να καταλάβει»… Ωστόσο, την ΕΕ εκπροσωπούν αξιωματούχοι οι οποίοι διαμορφώνουν τις πολιτικές της. Οι αξιωματούχοι αυτοί γνωρίζουν τις αδίσταχτες μεθόδους εγκληματικών καθεστώτων,  που οργανώνουν υβριδικές επιθέσεις παραβίασης των συνόρων της ΕΕ με εργαλειοποίηση μεταναστών κι επομένως η ΕΕ γνωρίζει την πραγματικότητα. Δεν είναι θέμα άγνοιας ή παραπληροφόρησης, αλλά η στάση τους καθορίζεται από προτεραιότητες και συμφέροντα, που δεν ευθυγραμμίζονται με το συμφέρον της ΕΕ ως συνόλου, γεγονός που επιβεβαιώνει και η σφοδρή αντίδραση της Ευρ. Επιτροπής η οποία ζητά επιβολή διευρυμένων κυρώσεων στη Λευκορωσία (σύμμαχο του Πούτιν), ενώ στην Τουρκία όχι.

Καταληκτικά, έστω και αν η ΕΕ αδυνατεί να προστατεύσει την δημογραφία και τα σύνορα της Κύπρου απέναντι στην υβριδική επίθεση της Τουρκίας, αυτό δεν απαλλάσσει την Κυπριακή Δημοκρατία από την ευθύνη της απέναντι στην κοινωνία. Η επιμονή στα δικά μας συμφέροντα και δίκαια που θα κρίνουν την επιβίωσή μας, είναι δική μας ευθύνη.  

 

 του Κώστα Μαυρίδη | πηγή: sigmalive.com,