Τρίτη 7 Ιουνίου 2011




ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ Φ. ΜΑΛΚΙΔΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΓΕΝΟΚΤΟΝΙΑ ΣΤΟΝ ΜΥΛΟΠΟΤΑΜΟ
«Οι πολιτικές διαστάσεις της Γενοκτονίας»

Φ. Μαλκίδης: «Έντονη η αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας από τη βασική διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στη Θράκη»


ΜΙΑ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ εκδήλωση για την ημέρα μνήμης της 19ης Μαΐου, πραγματοποιήθηκε, από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μυλοποτάμου, με θέμα: «Οι πολιτικές διαστάσεις της Γενοκτονίας».
Καλεσμένος, ο Θεοφάνης Μαλκίδης, μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για την μελέτη των γενοκτονιών.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκε η βουλευτής Δράμας κα Χαρά Κεφαλίδου, οι περιφερειακοί σύμβουλοι της Περιφερειακής Ενότητας Δράμας κ.κ. Γιάννης Τελλίδης και Γιώργος Ζιμπίδης, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Δράμας κ. Θεόδωρος Μπέσσας, ο κ. Νίκος Χαρίσκος δημοτικός σύμβουλος, ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου κ. Γιάννης Παρασκευόπουλος, η γραμματέας του Συνδέσμου Ποντιακών Σωματείων κα Αιμιλία Παναγιωταρά και αρκετοί κάτοικοι του Μυλοποτάμου.
Στο σύντομο χαιρετισμό της πριν από την έναρξη της κεντρικής ομιλίας, η βουλευτής Δράμας κ. Χαρά Κεφαλίδου τόνισε: «Δεν πρέπει να χάνουμε καμία ευκαιρία στην προσπάθειά μας αυτό το μεγάλο θέμα, που έχει να κάνει με τη Γενοκτονία, να μην σταματήσει να είναι επίκαιρο και να μην σταματήσει να είναι ο αγώνας μιας γενιάς. Αυτή που τώρα τρέχει και προσπαθεί. Αυτό πρέπει να περάσει στα παιδιά μας, γιατί είναι η ιστορία μας. Δεν πρέπει να την ξεχνάμε και επειδή θέλω πραγματικά στην προσπάθεια αυτή, θέλω να σας πω ότι όλοι οι βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου που είναι ποντιακής καταγωγής, πήραν την πρωτοβουλία και κατέθεσαν μια επιστολή στον Πρόεδρο κ. Φίλιππο Πετσάλνικο, και έτσι υπάρχει απόφαση της Βουλής ώστε να εκδοθεί ο πρώτος τόμος ενός έργου για τον Ποντιακό Ελληνισμό και την Γενοκτονία, που ήταν ένα πάγιο αίτημα των συλλόγων ανά την Ελλάδα».

Η διεθνοποίηση της Γενοκτονίας
Μιλώντας ο κ. Φάνης Μαλκίδης, επεσήμανε την ανάγκη της διεθνοποίησης της Γενοκτονίας του Ποντιακού Ελληνισμού, αλλά και την απουσία του Ελληνικού Κοινοβουλίου και του ελληνικού κράτους και των θεσμών του, από την προσπάθεια και τον ανιδιοτελή αγώνα που γίνεται για την διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας. Συγκεκριμένα, ο κ. Μαλκίδης τόνισε:
«Το πρώτο που πρέπει γενικώς να αναδείξουμε, είναι ότι η 19η Μαΐου, είναι μια μέρα η οποία, όχι μόνο πρέπει να τιμάται στην ουσία και τον τύπο της, αλλά κυρίως να αναδεικνύονται και περαιτέρω ζητήματα. Όπως είναι για παράδειγμα η διεθνοποίησή της.
Το δεύτερο το οποίο είναι πάρα πολύ σημαντικό, είναι το γεγονός ότι εδώ και 17 χρόνια, από τη στιγμή που το Ελληνικό Κοινοβούλιο έχει αναγνωρίσει την 19η Μαΐου, όχι μόνο δεν πράττει κάτι σχετικό, αλλά υπάρχουν κινήσεις οι οποίες πραγματικά μας εκπλήσσουν καθημερινά, και ενδεχομένως εκπλήσσουν και αυτούς τους οποίους μπορούσαν να κάνουν και ένα περαιτέρω βήμα. Μιλώ για τους συλλόγους, για τους ανθρώπους οι οποίοι με ανιδιοτέλεια προσπαθούν για αναγνώριση. Εννοώ ότι κάθε 19η Μαΐου γίνονται εκδηλώσεις από την τουρκική πλευρά τις οποίες ανέχεται η Ελλάδα, και από την άλλη υπάρχουν θεσμικοί παράγοντες, από τον πρωθυπουργό μέχρι και τον υπουργό Εξωτερικών και το 2000 και το 2008, οι οποίοι τίμησαν, έρχοντας σε αντίθεση με έναν νόμο του ελληνικού κράτους, τον πρωτεργάτη και βασικό υπεύθυνο της Γενοκτονίας, τον Μουσταφά Κεμάλ.
Από την άλλη πλευρά όμως, βλέπουμε ότι η προσπάθεια η οποία συνεχίζεται σε όλο τον πλανήτη έχει αποτέλεσμα. Το γεγονός ότι την 19η Μαΐου γίνονται εκδηλώσεις σε πέντε πόλεις της Τουρκίας, με βασικό αίτημα από τους διανοούμενους και τους ακτιβιστές της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων και των Αρμενίων, μας δίνει τη δυνατότητα, όχι μόνο να συνεχίσουμε, αλλά να ξέρουμε ότι υπάρχουν δίπλα μας άνθρωποι και ιδιαίτερα στο κράτος, του οποίου οι πολίτες ζητούν απ’ αυτό, τον βασικό δηλαδή θύτη, την αναγνώριση. Ένας τέτοιος άνθρωπος είναι ο Ραγκίπ Ζαράκογλου».

Αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας και λαθρομετανάστες
Ρωτήσαμε τον κ. Μαλκίδη να μας πει την άποψή του, για το τι συμβαίνει σήμερα στη Θράκη, μιας και βλέπουμε φαινόμενα όπως την «Ανεξάρτητη Δυτική Θράκη» και μάλιστα με σημαία, αλλά και την περίφημη ιδιωτική επίσκεψη της συζύγου του Νταγίπ Ερντογάν στην περιοχή:
«Εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, υπάρχει μια αμφισβήτηση εθνικής κυριαρχίας, με βασικό όργανο τη διπλωματική αποστολή της Τουρκίας στη Θράκη και το γεγονός ότι αυτή η αμφισβήτηση έχει πλέον πολλές παραμέτρους, πολλές συνιστώσες. Μιλώ για την οικονομία, μιλώ για την εκπαίδευση, μιλώ για διάφορες συνιστώσες, οι οποίες πραγματικά δίνουν τη δυνατότητα να περάσει η Τουρκία και σε άλλα στάδια.
Με αφορμή λοιπόν μια διαδικασία που σχετίζεται με την ισλαμική Τουρκία, ήρθε η σύζυγος του πρωθυπουργού, μαζί της και εκατοντάδες άνθρωποι, που υποτίθεται ότι θα παραβρεθούν ιδιωτικά. Ωστόσο φαίνεται ότι πληθαίνουν οι επισκέψεις. Πριν από λίγο καιρό είχαμε, ιδιωτικά υποτίθεται, την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών.
Αυτό όμως το οποίο με ανησυχεί, είναι ότι συν τοις άλλοις, υπάρχει μια γενικότερη αμφισβήτηση της εθνικής κυριαρχίας, υπάρχει το τελευταίο διάστημα και φαίνεται εκ των πραγμάτων να υλοποιείται, μια ολοκληρωμένη εγκατάσταση και δημιουργία, καθώς και λειτουργία, στρατοπέδων συγκέντρωσης λαθρομεταναστών.
Ο Έβρος και γενικότερα η Θράκη, αποτελεί την είσοδο ενός τεράστιου κύματος λαθρομεταναστών στην Ελλάδα, και το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα παρά τις εξαγγελίες, το μόνο που ακούει αυτή η περιοχή είναι για κέντρα κράτησης, κέντρα δημιουργίας, οτιδήποτε άλλο σχετίζεται με τη λαθρομετανάστευση, μας ωθεί να σκεφτούμε ότι η Ελλάδα δεν έχει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο ανάπτυξης γι’ αυτή την περιοχή.
Αυτό όμως δεν μπορεί να συνεχιστεί και κυρίως δεν μπορεί να το ανεχτεί η Θράκη, με πρόσχημα το εθνικό συμφέρον, ζητώντας από τις τοπικές κοινωνίες να μην αντιδράσουν. Την ίδια στιγμή που δέχεται μια περαιτέρω πίεση για πάρα πολλά θέματα.
Άρα λοιπόν, όχι μόνο πρέπει να αντιδράσουν, αλλά κυρίως και να δείξουν, κυρίως οι πολίτες, από τη στιγμή που οι θεσμοί αδρανούν, ολιγωρούν και αδιαφορούν, να αναδείξουν τρόπο αντίστασης».
Θανάσης Πολυμένης