Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2009

Κύπρος

Κοινοτικό Συμβούλιο Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας
Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας
Τηλ.: Προέδρου: 22436668/99539391
Αν.προέδρου: 25774318/99636751

Οργανωτική Επιτροπή Εκδηλώσεων 50-χρόνων από την ίδρυση
Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας___________
Τηλ. Συντονιστή : 25580663/99446897 Τηλεμοιότυπο : 25342991
Διεύθυνση Aλληλογραφίας
Οδός Παρθενώνος 14
2101 Αγλαντζιά
Λευκωσία
Τηλ.: 22337800

25 Οκτωβρίου 2009
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ
35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Ανακοίνωση
Θέμα: Πρόγραμμα εκδηλώσεων με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.

Δια της παρούσης εξαγγέλλεται το πρόγραμμα σειράς εκδηλώσεων που αναμένεται να πραγματοποιηθούν κατά το παρόν σχολικό έτος προς τιμή των 50 χρόνων από την ίδρυση του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.
Για ανάδειξη του κορυφαίου αυτού γεγονότος που αποτέλεσε ορόσημο για την πνευματική και πολιτιστική ανάπτυξη της κατεχόμενης σήμερα κοινότητας του Αγίου Αμβροσίου και των γειτονικών χωριών Χάρτζιας, Καλογραίας και Τρυπημένης, το Κοινοτικό Συμβούλιο και η Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου έχουν συστήσει Οργανωτική Επιτροπή που έχει προγραμματίσει σειρά εκδηλώσεων για το σχολικό έτος 2009-2010. Οι εκδηλώσεις αναμένεται να καλύψουν όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου και θα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων τα πιο κάτω :
v Δημοσιογραφική Διάσκεψη για να τονιστεί η σημασία της επετείου και για να εξαγγελθεί το Πρόγραμμα των εκδηλώσεων καθώς και λεπτομέρειες για κάθε μια ξεχωριστά.
v Συμμετοχή στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου και 25ης Μαρτίου που θα πραγματοποιηθούν στη Λευκωσία και Λεμεσό.


-2-

v Συμβολική αιμοδοσία παλαιών μαθητών και φίλων του Γυμνασίου.
v Έκδοση ειδικού αναμνηστικού συνθήματος από τα κυπριακά ταχυδρομεία για σήμανση της αλληλογραφίας.
v Συμμετοχή εκπροσώπων της Σχολικής Εφορείας Αγίου Αμβροσίου και της Οργανωτικής Επιτροπής σε ραδιοφωνικές εκπομπές με σκοπό την πληροφόρηση του κοινού για την ίδρυση, λειτουργία και σημασία του Γυμνασίου για την κοινότητα και τη ευρύτερη περιοχή.
v Μεγάλη εκδήλωση την Τρίτη 1η Δεκεμβρίου 2009 στην Αίθουσα εκδηλώσεων του Μετοχίου του Κύκκου στον Αρχάγγελο, Λευκωσία. Σ’ αυτή θα παραβρεθεί ο Έντιμος Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού , Δρ. Ανδρέας Δημητρίου και θα απευθύνει χαιρετισμό. Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, θα είναι ο Δρ. Φιλοσοφίας Ελλάδιος Χανδριώτης, τέως Διευθυντής Σχολών Μέσης Εκπαίδευσης. Θ’ ακουστούν επίσης χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Σχολικής Εφορείας Αγίου Αμβροσίου, κοινοτάρχη κ. Ανδρέα Τρυπηνιώτη, καθώς και από πρώην καθηγητές και μαθητές του Γυμνασίου. Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σύντομο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, καθώς και προβολή διαφανειών. Στο προαύλιο της αίθουσας θα υπάρχει έκθεση φωτογραφιών και άλλων αντικειμένων για τον Άγιο Αμβρόσιο, το Γυμνάσιο και τα άλλα εκπαιδευτήρια της κοινότητας. Μετά την εκδήλωση θα ακολουθήσει δεξίωση..
v Έκδοση ειδικού λευκώματος για το Γυμνάσιο, το οποίο θα περιλαμβάνει υλικό και φωτογραφίες από το Δημόσιο Αρχείο, πρώην καθηγητές, μαθητές καθώς και από άλλες πηγές,. Η εργασία αναμένεται να συμπληρωθεί περί τα τέλη του σχολικού έτους. Κάθε οικονομική χορηγία για το σκοπό αυτό είναι ευπρόσδεκτη.
v Προγραμματισμός ομιλιών σε διάφορα σχολεία των πόλεων της Ελεύθερης Κύπρου για το κατεχόμενο Γυμνάσιό μας.
v Συμμετοχή στις εκδηλώσεις για τη Γιορτή των Γραμμάτων που οργανώνεται κάθε χρόνο από τις Σχολικές Εφορείες της Επαρχίας Κερύνειας.
v Συνεστίαση πρώην καθηγητών και μαθητών του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου και επίδοση τιμητικών πλακετών σε τελειόφοιτους μαθητές που υπό κανονικές συνθήκες θα φοιτούσαν στον Άγιο Αμβρόσιο, καθώς και βράβευση αριστεύσαντων (Ιούνιος 2010).
v Δημιουργία/Παραγωγή μικρής διάρκειας ταινίας (φιλμάκι) με αφηγήσεις πρώην καθηγητών, μαθητών καθώς και εικόνες από το Γυμνάσιο.


Σύντομο ιστορικό Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας.
Το Ελληνικό Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου πρωτολειτούργησε το σχολικό έτος 1959-1960 ως διτάξιο Γυμνάσιο Μέσης Παιδείας. Αναφέρεται σχετικά ότι αμέσως μετά τις Συμφωνίες Ζυρίχης-Λονδίνου το Φεβρουάριο του 1959, το Ελληνικό Εκπαιδευτικό Συμβούλιο αρχικά και λίγο αργότερα η Ελληνική Κοινοτική Συνέλευση Κύπρου, ανέλαβαν την ευθύνη της Κυπριακής Εκπαίδευσης.

Ήδη από το 1934, στον Άγιο Αμβρόσιο λειτουργούσε χωρίς διακοπή ιδιωτική σχολή η οποία ιδρύθηκε από τον Ανδρέα Μυλωνά και συνέχισε να λειτουργεί ως Ανώτερη Πρακτική Σχολή Αγίου Αμβροσίου από τον Αγγλοδιδάσκαλο Κωνσταντίνο Σαββίδη. Στο σχολείο αυτό φοιτούσαν περίπου 40 μαθητές από τον Άγιο Αμβρόσιο, Χάρτζια, Καλογραία και Τρυπημένη, πολλοί από τους οποίους διακρίθηκαν αργότερα.

Από τους πρώτους κιόλας μήνες ανάληψης καθηκόντων της Ελληνικής Κοινοτικής Συνέλευσης και χάριν στις γρήγορες και συντονισμένες προσπάθειες της φιλοπρόοδης ηγεσίας της κοινότητας με επικεφαλής τους μακαριστούς Μιχάλη Ανδρέα Φτωχού, Κύρο Χατζηκύρου και Ανδρέα Χατζηκύρου, η Ιδιωτική Αγγλική Σχολή μετατράπηκε στο πρώτο, μετά την Αγγλοκρατία , Κλασσικό Δημόσιο Γυμνάσιο της Κύπρου. Σταδιακά και μετά από πολλούς αγώνες το Σχολείο μετεξελίχθηκε σε πλήρες εξατάξιο κατά το σχολικό έτος 1964-1965. Τον ίδιο χρόνο αναγνωρίστηκε με την απόφαση 1029/ΒΔ, ημερ. 22 Δεκεμβρίου 1965, από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων της Ελλάδας ως ισότιμο των αντίστοιχων Γυμνασίων της Ελλάδας. Την ίδια χρονιά αποφοίτησαν και οι πρώτοι μαθητές από το Γυμνάσιο.

Στο μεταξύ κατά την ίδια χρονική περίοδο συμπληρώθηκε η ανέγερση του νέου σχολικού κτηρίου στη νότια πλευρά του χωριού. Το Γυμνάσιο κτίστηκε δίπλα από το Δημοτικό Σχολείο και κατά κυριολεξία μέσα στο πευκόφυτο δάσος, με τα κλαδιά των δένδρων να αγγίζουν τα παράθυρα.

Κατά το σχολικό έτος 1973-1974, το κτήριο διέθετε περισσότερες από έξι αίθουσες διδασκαλίας, αίθουσα οικοκυρικών και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο φυσικής και χημείας. Κατά το ίδιο σχολικό έτος, φοίτησαν στο Γυμνάσιο 213 μαθητές από τις κοινότητες Αγίου Αμβροσίου, Χάρτζιας, Καλογραίας και Τρυπημένης.

-2-

Η ίδρυση και λειτουργία του Ελληνικού Γυμνασίου Αγίου Αμβροσίου, συνέβαλε στη βελτίωση της ποιότητας ζωής της κοινότητας. Το μέτρο ξεπέρασε τα υλικά αγαθά και συμπεριέλαβε στους δείκτες του τις πανανθρώπινες αξίες της ζωής. Οι απόφοιτοι του Γυμνασίου αξιοποιώντας τα εφόδια που πήραν διέπρεψαν στην μετέπειτα σταδιοδρομία τους, αφού πολλοί από αυτούς αξιώθηκαν σε υψηλές θέσεις στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα στην Κύπρο και το εξωτερικό. Παράλληλα, οι καθηγητές που είχαν την τύχη να υπηρετήσουν στο Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου, παρά το ανεπαρκές οδικό δίκτυο, την έλλειψη ηλεκτρικού ρεύματος μέχρι το 1965 και άλλες δυσκολίες, πάντοτε μιλούν με τα καλύτερα λόγια για την ξεχωριστή αυτή περίοδο της επαγγελματικής τους ζωής.





ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΑΓΙΟΥ ΑΜΒΡΟΣΙΟΥ ΚΕΡΥΝΕΙΑΣ
50 ΧΡΟΝΙΑ ΖΩΗΣ
35 ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΤΟΧΗΣ

Το φως της γνώσης που εξέπεμπε το Γυμνάσιο Αγίου Αμβροσίου σε ένα τοπίο ειδυλλιακό συνεχίζει να φωτίζει, να συναρπάζει και να καθοδηγεί τα βήματά μας. Παρόλα αυτά, εδώ και τριάντα πέντε χρόνια ο πνευματικός αυτός φάρος του Πενταδακτύλου παραμένει στο σκοτάδι της πολυτάραχης εποχής μας. Ελπίδα και ευχή μας είναι τούτη η τρικυμισμένη φάση της ιστορίας μας να τερματιστεί σύντομα στο απάνεμο λιμάνι της δικαιοσύνης με την επιστροφή όλων των εκτοπισμένων στην πατρώα γη.







Σχολική Εφορεία Αγίου Αμβροσίου Κερύνειας Οργανωτική Επιτροπή Εκδηλώσεων
Πρόεδρος – Ανδρέας Τρυπηνιώτης Ανδρέας Προδρόμου
Αντιπρόεδρος – Νίκος Χαπέσιης Σάββας Ξιούρης
Γραμματέας – Πρόδρομος Προδρόμου Αντρη Χ``Σάββα-Παπαθεοδούλου
Ταμίας – Αμβρόσιος Μίλλερ Γιώργος Τάκκας
Σύμβουλος – Σωτήρης Κουρτής Μιχάλης Χαπέσιης
Σάββας Θεοφάνους
Αντώνης Πεντάρης
Ανδρέας Χ``Μιχαήλ
Νεοκλής Παπαθεοδούλου
Αγγελική Ξιούρη
Σάββας Σακκάδας
Αμβρόσιος Παυλικκάς