Δευτέρα 29 Μαρτίου 2010

Η Επανάσταση του 1821

ΛΟΓΟΣ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟΣ, **του ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΥ, ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΜΕΛΕΤΙΟΥ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ του 1821. ** **(

**Εκφωνήθηκε στην Πλατεία Ηρώων της Πόλης, στον επίσημο εορτασμό της25**ης** Μαρτίου του 1821)*

<<Ελληνίδες, Έλληνες,Ασπροπυργιώτισσες κι Ασπροπυργιώτες,

Βρισκόμαστε σήμερα εδώ, σε τούτη την Πλατεία, που αφιερώσαμε στους ήρωεςτουΕλληνισμού, για να τιμήσουμε τη μνήμη, να παραδειγματιστούμε από τη θυσία,όλων εκείνων των προγόνων μας, που αγωνίστηκαν για να ελευθερωθεί, τούτοςοΤόπος, από ζυγό δουλείας, που διήρκεσε τέσσερις αιώνες!Εκατόν ογδόντα εννιά χρόνια, από εκείνη την Άνοιξη, του 1821, στέκομαιαπέναντί σας, με γνώμονα τα λόγια του εθνικού μας ποιητή: *<<Το έθνος,πρέπεινα μάθει, να θεωρεί εθνικό, ό,τι είναι αληθινό>>!*Κι έχουμε υποχρέωση, αφού η κατεστημένη Πολιτεία, αφού η πνευματική μαςηγεσία, κρατούν αποστάσεις απ΄ την αλήθεια, που ελευθερώνει, να τηνψηλαφίσουμε μόνοι μας!Για να μας χρησιμεύσει, ως οδηγός, ως άσβεστος φάρος, στην τρικυμία πουζούμε.

Ως φάρμακο, για να αντιμετωπίσουμε την εθνική κατάθλιψη, που μαςκατέλαβε, όλους τους Έλληνες!*Έλληνες του Ασπρόπυργου,*Πήρα την απόφαση, να σταθώ -σήμερα- μπροστά σας, όχι για να επαναλάβω,κάποια γνωστά λόγια, για το θαύμα του 1821!Αλλά, για να σας προτρέψω, με απαρχή, τούτες τις κρίσιμες ώρες, πουδιέρχεται η Πατρίδα μας, να ξεκινήσουμε μια σταυροφορία, ναπροετοιμάσουμε,*να εργαστούμε για την Έγερση, που έχει ανάγκη η Ελλάδα!*

Γιατί είναι η ώρα, ο Τόπος μας, να εξορίσει διαπαντός, από τη συλλογικήμαςμνήμη, απ΄ τη δημόσια ζωή, τις μισές αλήθειες, που είναι χειρότερες, καιαπότα μεγαλύτερα ψεύδη! Πρωτίστως, έχουμε υποχρέωση, να απαιτήσουμε και ναεπιβάλλουμε, τον πλήρη, τον απόλυτο σεβασμό, σε όλους εκείνους, τουςαληθινούς ήρωες, που έταξαν την ψυχή τους,στα ιδανικά της Πατρίδας και της Λευτεριάς, για να μην ζούμε -σήμερα-εμείς,υπόδουλοι στους Τούρκους!

Ας αναλογιστούμε, λοιπόν: Πώς έφτασαν, οι πρόγονοί μας, στον ξεσηκωμό του1821; Ποιές ήταν οι αφετηρίες τους; Για ποιά πράγματα αγωνίστηκαν; και τίκέρδισαν; Ποιοί υπονόμευσαν, και πώς, όσα κατέκτησαν με αίμα και θυσίες;Είχαν,εθνική συνείδηση; Ή μήπως την απέκτησαν εκ των υστέρων, κατασκευασμένη σε<<εργαστήρια Ιστορίας>>, όπως προπαγανδίζουν κάποιοι, που πληρώνονται απότονιδρώτα,από το αίμα του ελληνικού Λαού;

Απαντά, στα ερωτήματα αυτά, ο Αλέξανδρος Υψηλάντης, από το Ιάσιο, στις 24Φεβρουαρίου του 1821, με τούτα τα λόγια:*<<...Ας καλέσουμε, ανδρείοι και μεγαλόψυχοι Έλληνες, την ελευθερία, στηγη τηςΕλλάδος! Ας πολεμήσουμε, στους τάφους των πατέρων μας, οι οποίοι, για ναμαςαφήσουν ελευθέρους, πολέμησαν και πέθαναν εκεί. ...Το αίμα των τυράννων,δενείναι δεκτό, στη σκιά του Θηβαίου Επαμεινώνδα, του Αθηναίου Θρασύβουλου...Σταόπλα, λοιπόν, η Πατρίδα, μας προσκαλεί!>>*Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, πού βρίσκουν το θράσος, όλοι αυτοί πουαγωνίζονταινα μας πείσουν, πως γίναμε εκ των υστέρων Έλληνες; Κι αφού υπηρετούναλλότριους στόχους, εμείς, γιατί τους ανεχόμαστε;

Γιατί τους επιτρέπουμε,ναπροσπαθούν, να διδάξουν στα παιδιά μας <<ανάπηρη ιστορία>>;Γιατί αφήνουμε αναπάντητες, τις προκλήσεις κάποιων, που επιχειρούν νακαπηλευτούν ήρωες του 1821; Να τους παρουσιάζουν, ως μη Έλληνες, ωςπολέμαρχους άλλων Εθνών;Στις 28 Ιουνίου, του 1821, *ο Μάρκος Μπότσαρης κι ο Κίτσος Τζαβέλας*, σεπροκήρυξη τους, προς τους κατοίκους της Πάργας, διακηρύσσουν:*<<Είμεθα Έλληνες, πιστοί στον όρκο μας, σταθεροί στην απόφαση μας, και μετοΣταυρό μπροστά, και τα όπλα στα χέρια, προτιμάμε να κατεβούμε στουςτάφους,χριστιανοί και ελεύθεροι, παρά να ζήσουμε σκλάβοι, χωρίς θρησκεία, χωρίςπατρίδα, χωρίς τιμή>>!*Πώς τολμούν, λοιπόν, όχι μόνο ξένοι προπαγανδιστές, αλλά και κάποιοιελληνόφωνοι, δήθεν επιστήμονες, να αμφισβητούν την ελληνικότητα, τωνσυγκεκριμένων, και άλλων πολλών καπεταναίων, που ήταν *Αρβανίτες*, σαν κιεμάς, τους ιδρυτές αυτής της Πόλης;Πώς τολμά, το Στέϊτ Ντιπάρτμεντ, να συνεχίζει το ίδιο, μονότονο,προκλητικότροπάριο, περί Εθνικής Μειονότητας Αρβανιτών στην Ελλάδα; Πού βασίζεται οδιαρκής πόλεμος, σε βάρος της χώρας μας;Συμπατριώτισσες και Συμπατριώτες,περιμένουμε χρόνια, από τους ταγούς μας, πολιτικούς και πνευματικούς,κοντάδύο αιώνες, να μιλήσουν τη γλώσσα της αλήθειας, να δώσουν, σ' αυτό το Λαό,τη δυνατότητα να αντιληφθεί, σε τί οφείλονται τα δεινά κι οι εθνικέςκαταστροφές, που βιώνει αυτός ο Τόπος.Για να σηκωθούμε, επιτέλους!


Να δικαιώσουμε, τους πόθους και τα οράματάμας!Άκρα του Τάφου σιωπή!Ε, λοιπόν, 189 χρόνια μετά, την ώρα που κορυφώνεται η αγωνία μας, για τομέλλον της Ελλάδας, υπερχρεωμένης και περίγελο όλης της οικουμένης, αςγίνουμε εμείς οι σταυροφόροι της αλήθειας!Ας πούμε, ας αντιληφθούμε επιτέλους, ότι όσα διέσωσαν οι προγονοί μας, επίτέσσερις αιώνες, όσα θυσίασαν, οι Έλληνες Επαναστάτες, με απαρχή τηνάνοιξητου 1821, υποθηκεύτηκαν στο βωμό των δανειστών μας! Δύο δάνεια, του 1824καιτου 1825, ύψους δύο εκατομμυρίων, οκτακοσίων χιλιάδων λιρών, ήταν αυτά πουυποκίνησαν την εμφύλια διαμάχη, αυτή, που έθεσε σε κίνδυνο, την έκβαση τηςΕπανάστασης του 1821.<<Όταν μιλάει ο χρυσός, τα πάντα είναι άχρηστα>>, έλεγε ο Γκούρας, που απόθαρραλέος καπετάνιος, έγινε συνώνυμος της ψυχικής φθοράς που προκλήθηκε,μετα αργύρια των δανείων.<<Νόμος και ισχύς οι λίρες των δανείων>>!

Μ΄ αυτές εξαγοράζονταν οιπάντες! Μ΄αυτές, οι δανειστές μας, διέφθειραν διαχρονικά, τον κοινοβουλευτισμό καιτηδιοίκηση! Και το 1825, κηρύχτηκε η πρώτη πτώχευση!Όταν ανέλαβε η Κυβέρνηση Ζαΐμη, στο ταμείο του αγώνα, βρήκε μόνο 16γρόσια,δηλαδή, ούτε μια ακέραια λίρα! Χρωστούσαμε ήδη, 2,8 εκατομμύρια λίρες,απότις οποίες, <<στο χέρι>>, οι Επαναστάτες είχαν πάρει μόνο τις 800χιλιάδες!

Τα άλλα ήταν <<έξοδα>>, <<κρατήσεις>>, για το <<κοινωνικό έργο>> τωνΤραπεζιτών,αδελφών Ρικάρντο, από την Αγγλία, και Ρότσιλντ, από τη Γαλλία. Κι έκτοτε,ηΕλλάδα πορεύεται, με εκείνη τη θηλιά στο λαιμό του έθνους!Κρίμα στις θυσίες, των ανώνυμων και επώνυμων αγωνιστών, των άγνωστων ηρώωνκαι των γνωστών καπεταναίων! Η λευτεριά μας, κατάντησε κλοτσοσκούφι τωνδανειστών μας! Τα οράματά μας, παιχνίδι στα χέρια των διεθνών τοκογλύφων!Δεύτερη χρεωκοπία, το 1843. Τρίτη χρεωκοπία , το 1893. Το 1898, η Ελλάδα,υπό διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Από το 1824, ως σήμερα, πορευτήκαμε, με πάνω από 100, εξωτερικά δάνειακάθεμορφής. Με ληστρική φορολογία στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα! Έρμαιο τωνδανειστών μας, που έγιναν οι κρυφοί, και καμιά φορά, οι φανεροίεξουσιαστές,αυτού του Τόπου, την ώρα που όλοι εμείς παριστάναμε, πως διαφεντεύουμε τηνΠατρίδα μας!*Σε ποια βαθμίδα της Εκπαίδευσης, τα διδάσκονται αυτά οι νέοι μας; Σε ποιασυζήτηση, στα Μέσα Ενημέρωσης ή στο Ναό της Δημοκρατίας μας, αναλύθηκεποτέ,αυτή, η γάγγραινα του έθνους μας;** **Σε ποια επέτειο, οι ταγοί μας, μας μίλησαν ξεκάθαρα, για τους λόγους πουδιαιωνίζουν την ξενοδουλεία και την εξάρτηση; Πότε ξεκίνησε, μια σοβαρήπροσπάθεια, να βγούμε από το βούρκο;*

Ελληνίδες και Έλληνες,Ασπροπυργιώτισσες και Ασπροπυργιώτες,

Αν δεν βάλουμε τέλος, στο φαύλο κύκλο, των θυσιών χωρίς ελπίδα, δεδικαιούμαστε να παριστάνουμε, πως τιμούμε την εξέγερση του 1821. Αυτή, θαπαραμείνει αιώνιο σύμβολο, το οποίο θα διδάσκει, στους λαούς όλου τουκόσμου, τη δύναμη που κρύβει μέσα του ο Έλληνας, αλλά και την εγκληματικήμαεστρία, με την οποία, το διεθνές τραπεζικό κεφάλαιο, μας κρατά, φόρουκαιαίματος υποτελείς, για 189 Χρόνια!Αν θέλουμε, λοιπόν, να λέμε, πως τιμούμε τους ήρωες, που δεν προσκύνησαντονΤούρκο κατακτητή, για πάνω από τέσσερις αιώνες, έχουμε υποχρέωση νααντιληφθούμε, στις πραγματικές τους διαστάσεις, και το 1821, αλλά και όσαακολούθησαν!Σήμερα, που πολλαπλασιάζονται οι φόβοι μας για το μέλλον, επιβάλλεται ναπούμε τα πράγματα με το όνομά τους! Να προχωρήσουμε ενωμένοι, με σχέδιοκαιόραμα!Τιμή στο 1821, σημαίνει πρώτα από όλα, *απόφαση να εγερθούμε!* Νααποθέσουμε, στο κατώφλι των δύσκολων χρόνων, που έρχονται, όλα ταελαττώματα, που μας βοήθησαν να αποκτήσουμε!*Να εγερθούμε, όποιο κι αν είναι το κόστος!*

Να αντιμετωπίσουμε τηνοικονομική τρομοκρατία, που χτυπά την Ελλάδα και τους Έλληνες, που είναιχειρότερη κι από τη δεσποτεία του Σουλτάνου!Η τιμή στου Ήρωες του 1821, επιβάλλει να πούμε *<<ΟΧΙ>>!* στην πτώχευσητουΛαού μας! <<*Όχι>>!* στην εξαθλίωση, των πολλών νεόπτωχων, και στηνπροκλητικήκαλοπέραση των νεόπλουτων!Τιμή στους Ήρωες, της εξέγερσης του ΄21, σημαίνει επιτέλους, *ναδιαφεντέψουμε τον Τόπο μας!* Αλλά, για να εγερθούμε, θα πρέπει πρώτα, νααπαιτήσουμε, να γίνουν ευρύτατα γνωστά, συνείδηση όλων, όσα μας κρατούνστοχείλος του γκρεμού!

Για να μας παραδειγματίσουν όλους, και κυρίως , ταπαιδιά μας!Για να συμβεί όμως κάτι τέτοιο, θα πρέπει να εξοστρακίσουμε τουςτοποτηρητές, τους εγγυητές των συμφερόντων, αυτών που ρουφούν, κάθε ικμάδατης Ελλάδας, και το αίμα του Ελληνικού Λαού! Αυτούς, που καλλιεργούν τηνπνευματική σύγχυση, που μας αποκόπτουν μεθοδικά από τις ρίζες μας, τουςεθνομηδενιστές, τους υπαλλήλους της <<νέας τάξης>>!

Αδέλφια Ασπροπυργιώτες,Έλληνες και Ελληνίδες,Τούτη, τη μέρα της εθνεγερσίας, ας είναι η απαρχή, για να πάψουμε νααναλωνόμαστε, σε ζήτω και γεια μας! Αν τιμούμε, αυτούς που προετοίμασαντονΕθνικό ξεσηκωμό, έχουμε υποχρέωση, *να απαιτήσουμε μιαν άλλη Παιδεία!* Ναχτίσουμε μιαν άλλη Πολιτεία! Με θεμέλιο την αλήθεια, την ιστορική καιπολιτιστική μας κληρονομιά! Να προασπισθούμε τις λαϊκές κατακτήσεις! Ναυποχρεώσουμε, σε αναλογική συμμετοχή στις θυσίες, όλους αυτούς πουθησαύρισαν, σε βάρος του απλού, του εργαζόμενου Έλληνα, ξεπουλώντας τηνψυχήτους στο διάβολο, κι υπονομεύοντας την υπόσταση της Χώρας μας !

Τιμή στο ορόσημο 1821, σημαίνει επίσης: Να αποδοκιμάσουμε, κάθε σχέδιοεξόντωσης του κοινοτισμού μας, κάθε προσπάθεια υπονόμευσης της τοπικήςΔημοκρατίας, κάθε προσπάθεια μετατροπής της, σε κακέκτυπο του σκληρού, τουαπάνθρωπου και απόμακρου κράτους μας! Να πολεμήσουμε, κάθε ψεύτικο άλλοθι,που επιχειρεί να δικαιολογήσει, να ρίξει αλλού τις ευθύνες, για το θάνατοτης διοικητικής λειτουργίας της χώρας!Να σταθούμε, μαχητικά, με αποφασιστικότητα και ορμή,απέναντι στους αποδομητές της Δημοκρατίας και της Κοινωνίας μας! *Στους<<πλασιέ της υποτέλειας>>!* Τους διαμορφωτές της παρακμής αυτού του τόπου,τους βιαστές της ψυχής του Λαού μας!

Χρόνια μας ποτίζουν δηλητήριο! Χρόνια εργάζονται, από το χώρο τηςΠαιδείας,για να μην υπάρξει περίπτωση έγερσης, δικής μας ή των παιδιών μας! 189χρόνια, ας αναλογιστούμε πού μας κατάντησαν, αυτοί που μας οδηγούν, κιεμείςπου τους χειροκροτούμε: Οι κόποι κι οι θυσίες του Λαού μας, όχι μόνο δενπιάνουν τόπο, αλλά *κάθε μέρα που περνά, οι οφειλές της Πατρίδας μας,γιγαντώνονται!*

Αν πράγματι, λοιπόν, τα ινδάλματα μας είναι, ο Κολοκοτρώνης, οΚαραϊσκάκης,ο Ανδρούτσος, ο Τζαβέλας, ο δικός μας, ο Καπεταν-Μελέτης Βασιλείου, οΜακρυγιάννης, ο Μπότσαρης, ας κάνουμε πράξη τις επιταγές τους! Αςδιδαχτούμε, και από τα κατορθώματά τους, αλλά και από τα λάθη τους!Την ώρα που οι δανειστές μας, μαζί με κάποιους ελληνώνυμους συνεργάτεςτους,οραματίζονται την αναβίωση της οθωμανικής αυτοκρατορίας, με την Ελλάδα,φόρου υποτελή και επαρχία της, την ώρα που ουδείς ταράζεται, ούτε στη θέατων τουρκικών πολεμικών πλοίων, που εδώ και πολλούς μήνες, έφτασαν να<<κόβουν βόλτες>> έξω από το Σούνιο, εμείς, έχουμε υποχρέωση, να θυμηθούμετο<<Γέρο του Μωριά>>, και να βροντοφωνάξουμε, να κάνουμε πράξη, το: *<<φωτιάκαιτσεκούρι, στους προσκυνημένους>>!

*Μακάρι, αδέλφια Συμπατριώτες, να βρούμε τη δύναμη, μέσα από το διάλογο μετους Ήρωές μας, κι από σήμερα, να επαναλαμβάνουμε διαρκώς, να κάνουμεπράξητους στίχους του μεγάλου μας ποιητή, του Γιάννη Ρίτσου, δείχνοντας τοστήθοςμας: *<<Σε τούτα εδώ, τα μάρμαρα, κακιά σκουριά δεν πιάνει! Μηδέ αλυσίδαστουΡωμιού και στ΄ αγεριού το πόδι>>!*Το χρωστάμε στο γένος μας, στους αγωνιστές της Τουρκοκρατίας, στουςΛευτερωτές μας, του ΄21, σε όλους όσους έπεσαν μαχόμενοι, στους αγώνες τηςΠατρίδας, και κυρίως, το χρωστάμε στα παιδιά μας!*Εμπρός, λοιπόν, Συμπατριώτες, ασυμβίβαστα, συνειδητά, με πάθος, **εμπρός,για της γενιάς μας το* *΄21!>>*