Τρίτη 20 Απριλίου 2010

Θράκη και οικογένεια Καραθεοδωρή


Ένα γένος, μία ιστορία. Οι απόγονοι Καραθεοδωρή στον τόπο τους.


Ο Πολιτιστικός Σύλλογος Νέας Βύσσας «Στέφανος Καραθεοδωρής» σε συνεργασία με τον Δήμο Νέας Βύσσας και το Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Νέας Βύσσας, διοργάνωσαν το Σάββατο 17 Απριλίου και την Κυριακή 18 Απριλίου 2010, μία ειδικής σημασίας εκδήλωση με θέμα: «Ένα γένος μια ιστορία. Οι απόγονοι Καραθεοδωρή στον τόπο τους». Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν τα δισέγγονα του Στεφάνου Καραθεοδωρή αλλά και από την μεριά του Κωνσταντίνου, απόγονοι, οι οποίοι έκαναν και μια ευγενική δωρεά για την προτομή του Στέφανου Καραθεοδωρή, τα αποκαλυπτήρια της οποίας έγιναν την Κυριακή στην κεντρική πλατεία της Νέας Βύσσας, μπροστά από το Πνευματικό Κέντρο.
Δωρεές έγιναν και σε τεκμήρια της οικογένειας προς τη διαμόρφωση του Μουσείου για τους Καραθεοδωρή, όπως και από την κόρη του συγγραφέα Τάκη Τσονίδη, η οποία δώρισε ένα χάρτη τον οποίο έκανε ο καταγόμενος από την Αδριανούπολη, Οικουμενικός Πατριάρχης και εθνομάρτυρας Κύρριλος ΣΤ΄ συγγενής των Καραθεοδωρή. Η εκδήλωση ξεκίνησε το Σάββατο όπου υπήρξε προσκύνημα στους τάφους του Στεφάνου και Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή στην Κωνσταντινούπολη όπου τελέστηκε και επιμνημόσυνη δέηση στο Νεοχώρι, στο προαύλιο της Παναγίας Κουμαριώτισσας, και στη συνέχεια ακολούθησε επίσκεψη στο Φανάρι και συνάντηση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη.Την Κυριακή 18 Απριλίου έγιναν τα αποκαλυπτήρια προτομής του Γενάρχη της οικογενείας Καραθεοδωρή, Ιατρού και Λόγιου Στέφανου Θ. Καραθεοδωρή, στο Πνευματικό Κέντρο Νέας Βύσσας και στη συνέχεια η αναγόρευση των απογόνων Καραθεοδωρή σε επίτιμους δημότες του Δήμου Βύσσας.Αμέσως μετά ξεκίνησε η ημερίδα για την οικογένεια Καραθεοδωρή, η οποία περιλάμβανε τις εξής εισηγήσεις: - Οικογένεια Καραθεοδωρή: το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον τον κ. Μαλκίδη Φάνη.- Η ζωή και το έργο του Ιατρού και Λόγιου Στέφανου Θ. Καραθεοδωρή (1789 – 1867) από τον καθηγητή και απόγονο του Στεφάνου Θ. Καραθεοδωρή κ. Πηλαβάκη Παύλου -Η θεωρία των somas του Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από τον κοσμήτορα της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Δ.Π.Θ κ. Βουγιουκλή Θωμά. - Η ζωή και το έργο του μεγάλου μαθηματικού Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή από τον μαθηματικό - συγγραφέα κ. Σπανδάγο Ευάγγελο.-Μουσείο Φυσικών Επιστημών και Τεχνολογίας και Κων/νος Καραθεοδωρή από τον Λέκτορα του τμήματος Φυσικής του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Συμεωνίδη Χρυσολέων.Μετά το τέλος της ημερίδας απονεμήθηκε τιμητική πλακέτα στον δυο φορές βραβευμένο από την Ακαδημία Αθηνών μαθηματικό - συγγραφέα Ευάγγελο Σπανδάγο, για την μεγάλη συμβολή του στην προβολή της ζωής και του έργου του Κωνσταντίνου Σ. Καραθεοδωρή και στον εκδότη του περιοδικού «Βορέας» κ. Παπαθανάκη Σταύρο για την ανάδειξη της ιστορικής αλήθειας και την ουσιαστική στήριξή του στις προσπάθειές για την ίδρυση Μουσείου στη Νέα Βύσσα.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν πολλοί πολίτες της Νέας Βύσσας και τη χαιρέτησαν ο υφυπουργός Εσωτερικών Γ. Ντόλιος, οι βουλευτές Ο. Ρενταρή και Α. Δερεμετζόπουλος, ο έπαρχος Β. Έβρου Π. Αντωνιάδης, ο Δήμαρχος Νέας Βύσσας Π. Σιανκούρης και ο πρόεδρος του Συλλόγου Σ. Καραθεοδωρή Χ. Ορμανλίδης. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Ν. Πετρίδης .