Παρασκευή 22 Οκτωβρίου 2010

Κύπρος


Η Αδούλωτη Κερύνεια αξιολογεί την απόφαση της Επιτροπής Νομικών της Ευρωβουλής για το απευθείας Εμπόριο και προβληματίζει.

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΕΜΠΟΡΙΟ ΜΕ ΤΑ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ


Το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια χαιρετίζει την ψεσινή απόφαση της Επιτροπής Νομικών του Ευρωκοινοβουλίου για το απευθείας εμπόριο με τα κατεχόμενα και χαιρετίζει τους χειρισμούς που έγιναν για να ληφθεί η απόφαση.

Η ψεσινή απόφαση επιβεβαίωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι μία και ενιαία οντότητα, της οποίας μεγάλο μέρος ευρίσκεται υπό Τουρκική κατοχή.

Πέραν όμως από την ουσία της απόφασης, το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια σημειώνει τα εξής σημαντικά τα οποία εξασφάλισαν την απόφαση και τα οποία θα πρέπει να καθοδηγούν τόσο την Κυβέρνηση όσο και την Πολιτική Ηγεσία του τόπου, από τώρα και στο εξής, στις περαιτέρω ενέργειες στο Κυπριακό:

· Υπήρξε καθολική αντίδραση από την Κυβέρνηση και τα Κόμματα στη βάση αρχών, στη βάση του Διεθνούς και του Ευρωπαϊκού Δικαίου. Το ίδιο ενωμένοι, στη βάση αρχών και του Δικαίου, είμαστε πολύ ισχυροί και θα διεξάγουμε νικηφόρα τον απαιτούμενο αντικατοχικό αγώνα για να απαλλαγεί ο τόπος από την Τουρκική κατοχή.
· Η αντίδραση έγινε χωρίς ταλαντεύσεις και διάθεση για συμβιβασμό με τις αρχές του Δικαίου.

Έπρεπε όμως η κακοπροαίρετη πρόθεση κάποιων να προωθήσουν την παράνομη ιδέα για απευθείας εμπόριο να είχε τερματιστεί στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην οποία συμμετέχει η Κυβέρνηση της κυρίαρχης Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς να χρειαζόταν να δοθεί η μάχη που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο.


Η απόφαση επιβεβαίωσε επίσης ότι το Νομικό πλαίσιο του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου ρυθμίζει και την πολιτική και θα πρέπει να καθοδηγεί και να αποτελεί και τη βάση για τη διαμόρφωση πολιτικής για όλες τις πτυχές του Κυπριακού. Με αυτό τον τρόπο οι πολιτικές ενέργειες της Κυβέρνησης θα είναι άτρωτες από τις ραδιουργίες όλων εκείνων που προσπαθούν να μας παρασύρουν και να μας επιβάλουν τη νομιμοποίηση των κατοχικών δεδομένων ,παραμερίζοντας το Διεθνές και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο. Αυτό σημαίνει να διαγραφεί από το λεξιλόγιο των πολιτικών μας η επαναλαμβανόμενη έκφραση ότι «το Κυπριακό δεν θα λυθεί Νομικά αλλά Πολιτικά.» Το Κυπριακό θα λυθεί με πολιτική και στρατηγική η οποία θα διαμορφώνεται και θα περιορίζεται στις αρχές του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου.

Είναι λοιπόν ευθύνη της Κυβέρνησης και των Κομμάτων να επανεξετάσουν τόσο τη θέση τους στο Κυπριακό όσο και την στρατηγική τους σε ότι αφορά την αναζήτηση λύσης και να επανατοποθετήσουν το Κυπριακό στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής και κατοχής και να τροχιοδρομηθεί στη βάση του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου ο επιβαλλόμενος αντικατοχικός αγώνας για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή. Μια τέτοια απόφαση θα επιτρέψει να ακολουθηθεί επιθετική Διπλωματική προσπάθεια η οποία θα εγγυάται θετικά αποτελέσματα.

Η απόφαση της Επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου επιβάλλει, τώρα, την ανάληψη ευθυνών από όλους.

Με τη σωστή πολιτική στη βάση αρχών , όλοι ενωμένοι μπορούμε να νικήσουμε και να δικαιωθούμε.


Από το Σωματείο Αδούλωτη Κερύνεια.