Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2013

Υπάρχει χώρος, στην εποχή της κρίσης, για ιστορική μνήμη;



Υπάρχει χώρος, στην εποχή της κρίσης, για ιστορική μνήμη;

Συνέντευξη του Φάνη Μαλκίδη στην εκπομπή της Πέλλα TV, Ιστορία- Λαογραφία- Πολιτισμός, που παρουσιάζει ο Γιώργος Παναγιωτίδης. Σεπτέμβριος 2013.


Σύσσωμοι οι Προσφυγικοί Σύλλογοι και πλήθος κόσμου τίμησαν στα Γιαννιτσά την μνήμη των μαρτύρων και θυμάτων της Μικρασιατικής Καταστροφής   σε μία ξεχωριστή εκδήλωση μνήμης, συνδιοργάνωση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, του Δήμου Πέλλας, της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας και των Προσφυγικών Συλλόγων στην αίθουσα συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου Πέλλας. Στην εκδήλωση χαιρέτησαν ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας κ. Θεόδωρος Θεοδωρίδης και ο Δήμαρχος Πέλλας κ. Γρηγόρης Στάμκος, ενώ τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε η Πρόεδρος της Μικρασιατικής Εστίας Πέλλας κα. Ελένη Μαυροκεφαλίδου. Παρόντες ήταν επίσης οι βουλευτές κκ. Γεώργιος Καρασμάνης και Ιορδάνης Τζαμτζής, εκπρόσωποι τοπικών αρχών και φορέων και πολλοί πολίτες από την ευρύτερη περιοχή.
 
Κύριος ομιλητής ήταν ο κ. Θεοφάνης Μαλκίδης, Μέλος της Διεθνούς Ένωσης Ακαδημαϊκών για τη Μελέτη των Γενοκτονιών ο οποίος ανέπτυξε το θέμα «Μικρά Ασία: Υπάρχει χώρος στην εποχή της κρίσης για την ιστορική μνήμη;». Ο ομιλητής παρουσίασε στοιχεία του σημαντικού πολιτισμού που αναπτύχθηκε από τους Έλληνες, εδώ και 3.000 χρόνια, στα παράλια και ενδότερα της Μικράς Ασίας και έθεσε πληθώρα ερωτημάτων αναφορικά με την ερμηνεία και σημασία των δραματικών γεγονότων της γενοκτονίας. Μίλησε με ιδιαίτερο πάθος, αναφερόμενος σε πολλές πικρές αλήθειες και στέλνοντας μηνύματα σε πολλαπλούς αποδέκτες με κυριότερο την απαίτηση για πλήρη και ουσιαστική αναγνώριση της γενοκτονίας σε διεθνές επίπεδο. Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την συμμετοχή της χορωδίας του Συλλόγου Μικρασιατών Έδεσσας «Η Μπίγα» η οποία τραγούδησε, με μουσική συνοδεία, τραγούδια από τις αλησμόνητες πατρίδες.