Κυριακή, 23 Οκτωβρίου 2016

Κεμαλισμός και Ναζισμός: Εβδομηνταπέντε χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο Εορδαίας

Αποτέλεσμα εικόνας για Μεσόβουνο

Θ. Μαλκίδης

Κεμαλισμός και Ναζισμός: Εβδομηνταπέντε χρόνια από το Ολοκαύτωμα στο Μεσόβουνο  Εορδαίας.

Στις 23 Οκτωβρίου του 1941 δυνάμεις των Ναζί και  οι δοσίλογοι συνεργάτες τους, μπαίνουν   στο Μεσόβουνο Εορδαίας, ένα χωριό Ποντίων προσφύγων.
Το χωριό περικυκλώνεται από 40 αυτοκίνητα με στρατιώτες της Βέρμαχτ, που ήρθαν  από τη Φλώρινα, την Έδεσσα και τη Θεσσαλονίκη. Συγκεντρώνουν όλους τους κατοίκους, χωρίζουν τους άντρες ηλικίας 16 έως 69 χρόνων και δίνουν στα γυναικόπαιδα δίωρη διορία να συγκεντρώσουν «όσα κινητά πράγματα μπορούν».  Ενώ μεταφέρονται στα γειτονικά Κομνηνά, όλοι οι συλληφθέντες άνδρες  εκτελούνται  «ομαδικώς και δι' αυτομάτων όπλων». Η αναφορά του νομάρχη Κοζάνης αναφέρεται σε 135 άτομα,  της γερμανικής διοίκησης για 142, ενώ άλλες πηγές ανεβάζουν τους εκτελεσμένους σε 165. 

«Μεταξύ των εκτελεσθέντων», αναφέρει ο νομάρχης, «ήσαν και οι τρεις δημοδιδάσκαλοι του χωρίου, εις ους καίτοι εζητήθη υπό των Αξιωματικών Χωροφυλακής όπως δοθή χάρις, εν τούτοις δεν εδόθη τοιαύτη»

Η τραγωδία έκλεισε με την καταστροφή του χωριού «δι' εμπρηστικών βομβών, εκτός πέντε οικιών και της εκκλησίας». 

Τα περίπου 900 γυναικόπαιδα που επέζησαν, μεταφέρθηκαν στην Πτολεμαΐδα και διασκορπίστηκαν, «κατόπιν διαταγών των Γερμανικών Αρχών», στα χωριά του νομού, αλλά και στους νομούς Ημαθίας και Φλωρίνης -προς , παραδειγματισμό.....Το δεύτερο Ολοκαύτωμα στην περιοχή έγινε στους Πύργους στις 24 Απριλίου 1944 και το χωριό είχε 150 θύματα ενώ πυρπολήθηκαν και οι οικίες .....

Οι δολοφονημένοι από το Ναζισμό άνδρες του Μεσόβουνου και των Πύργων Εορδαίας ήταν οι διασωθέντες από τον Κεμαλισμό. Γλύτωσαν από το Δάσκαλο Μουσταφά Κεμάλ, δυστυχώς όμως όχι και από το μαθητή του τον  Αδόλφο Χίτλερ. 
Ο Ναζισμός και ο Κεμαλισμός αποτελούν φασιστικές  και ρατσιστικές ιδεολογίες οι  οποίες  εκφρασμένες με την πιο ακραία διαστροφή, στέρησαν τη ζωή σε εκατομμύρια ανθρώπους.

Αποτέλεσμα εικόνας για κεμάλ χίτλερ

Ο   Μουσταφά Κεμάλ και ο Αδόλφος Χίτλερ, συνιστούν την έκφραση του ολοκληρωτισμού, ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός, αποτελούν την ίδια έκφανση του Φασισμού, που από τις Γενοκτονίες πέρασε στα Ολοκαυτώματα. Η ανάδειξη του ομοιοτήτων του Κεμαλισμού και του Ναζισμού, συνιστά ανθρώπινο, πολιτικό, ερευνητικό και κυρίως ηθικό καθήκον και χρέος, για να καταδικαστούν  και να αποκαθηλωθούν  τα πιο ολοκληρωτικά  καθεστώτα και ιδεολογίες που γνώρισε ποτέ η ανθρωπότητα. 

Το δυστύχημα είναι ότι οι Ναζί δολοφόνησαν δέκα χρόνια και η νίκη των αντιφασιστικών δυνάμεων τους σταμάτησε, οι Κεμαλικοί συνεχίζουν να δολοφονούν, χωρίς καμία αντίδραση, εκατό χρόνια! 

Η πρόταση του Μιχ. Χαραλαμπίδη που συνδέεται με την ανάδειξη της αλήθειας σε ό,τι αφορά τη σχέση και τις ομοιότητες Κεμαλισμού και Ναζισμού, είναι η ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής ημέρας μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού, κατ΄ αντιστοιχία της διεθνούς ημέρας μνήμης του θυμάτων του Ναζισμού (27 Ιανουαρίου). 


Είναι μία συμβολική αλλά και ουσιαστική πράξη, καταδίκης του φασισμού και Νίκης της Δημοκρατίας, της Ελευθερίας, του Δικαίου και της Ιστορίας, είναι η Νίκη των λαών που δολοφονήθηκαν. Είναι η Νίκη της Ζωής έναντι των ιδεολογιών του Θανάτου.
---------------------------------------------------------------------------------
Εκδήλωση για το Ολοκαύτωμα στους Πύργους Εορδαίας 

Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016 

Η Τοπική Κοινότητα Πύργων Δήμου Εορδαίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Πύργων και ο Σύλλογος Ολοκαυτώματος Πύργων σας προσκαλεί στην εκδήλωση με τίτλο «Κεμαλισμός και Ναζισμός: Από την Τραπεζούντα και τη Σμύρνη στο Ολοκαύτωμα στους Πύργους».
Η εκδήλωση, στην οποία θα μιλήσει ο Θεοφάνης Μαλκίδης, θα γίνει στην αίθουσα εκδηλώσεων της Τοπικής Κοινότητας Πύργων του Δήμου Εορδαίας την Παρασκευή 28 Οκτωβρίου 2016  στις 7:00μμ. 
Αποτέλεσμα εικόνας για πύργοι εορδαίας

Αποτέλεσμα εικόνας για πύργοι εορδαίαςΑποτέλεσμα εικόνας για πύργοι εορδαίας

Δ Ι Α Κ Η Ρ Υ Ξ Η
Μ Ε Σ Ο Β Ο Υ Ν Ο Υ και Π Υ Ρ Γ Ω Ν
Ε Ο Ρ Δ Α Ι Α Σ 

29-4-2007

19η ΜΑΙΟΥ ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΗΜΕΡΑ
ΜΝΗΜΗΣ ΤΩΝ ΘΥΜΑΤΩΝ ΤΟΥ ΚΕΜΑΛΙΣΜΟΥ


Στις 27 Ιανουαρίου του 1945, ο Σοβιετικός Στρατός, έσπαγε την πύλη του Άουσβιτς και έδινε τέλος στο μεγάλο δεκαετές έγκλημα ενάντια στην ανθρωπότητα, την γενοκτονία, το ολοκαύτωμα των εβραίων, των αθίγγανων, των Σλαβικών και άλλων Ευρωπαϊκών λαών.
Δεκαετίες μετά το Ευρωκοινοβούλιο στην διαδικασία οικοδόμησης μιας Ευρώπης στην οποία η μεγαλύτερη θεμελιώδης αξία της θα είναι, ο σεβασμός της ανθρώπινης ζωής, καθιέρωσε την 27η Ιανουαρίου κάθε έτους ως ημέρα μνήμης των θυμάτων του ναζισμού. Επρόκειτο για μια νίκη της ιδεολογίας της ζωής επί της ιδεολογίας του θανάτου που αντιπροσώπευε ο Ναζισμός.Επρόκειτο για μια μεγάλη νίκη του Ελληνικού λαού, που αντιστάθηκε όσο λίγοι λαοί στην Ευρώπη στον ολοκληρωτισμό, υπέστη ο ίδιος την Ναζιστική και φασιστική βία, υπερασπίσθηκε όσο λίγοι λαοί στην Ευρώπη τους Έλληνες Εβραίους τω θρήσκευμα συμπολίτες του.Στην Ευρώπη όμως που οικοδομούμε ισότιμα όλοι οι λαοί της ιστορικής ηπείρου, παραμένει ακόμη ένα μεγάλο ηθικό και πολιτικό κενό, το οποίο δεν την τιμά.
Οι Έλληνες γνωρίσαμε την ιδεολογία του θανάτου με τη μορφή του Ναζισμού. Αυτό είναι τα Καλάβρυτα, η Κάνδανος, το Δίστομο, ο Χορτιάτης, το Δομένικο.
Η ιστορία όμως λέει ότι οι Έλληνες γνωρίσαμε επίσης δεκαετίες πριν την γενοκτόνα βία και την ιδεολογία του θανάτου με τη μορφή του Κεμαλισμού. Του προδρόμου, του δασκάλου του Χίτλερ. Υπάρχουν μάλιστα πολλοί Έλληνες που γνώρισαν τις πορείες θανάτου, τα «Αουσβιτς εν ροή» του Κεμάλ και αργότερα το Νταχάου, το Αουσβιτς, το Μαϊτχάουζεν του Χίτλερ.
Οι Πόντιοι στο Μεσόβουνο, στους Πύργους Εορδαίας, στα Κερδύλια, την Καισαριανή, την Κοκινιά γνώρισαν και τα δύο κακά του 20ου αιώνα, τον Κεμαλισμό και τον Ναζισμό.Οι Έλληνες της Κωνσταντινούπολης, της Ιωνίας, της Θράκης, της Κύπρου και άλλοι αυτόχθονες λαοί της Μικράς Ασίας, της Ανατολίας, οι Αρμένιοι, οι Ασσύριοι, οι Κούρδοι, οι Άραβες, υπέστησαν και υφίσταται ακόμη μέχρι σήμερα, επί δεκαετίες, τις περιοδικές επωάσεις του Κεμαλικού αυγού του φιδιού και του θανάτου που διαχέει.


Αν είχε καταγγελθεί το Δεβιζλικ στρατόπεδο εξόντωσης των Ποντίων νότια της Τραπεζούντας, δεν θα είχαμε Άουσβιτς. Η ιστορία των τελευταίων 80 ετών έδειξε ότι η συνεχής ατιμωρησία του Κεμαλισμού, επιτρέπει την επανάληψη της γενοκτόνας βίας μέχρι τις ημέρες μας.
Οι Ευρωπαϊκοί θεσμοί, το Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο στην διαδικασία της Ευρωπαϊκής διεύρυνσης και ενσωμάτωσης, οφείλει να σταματήσει τον διαρκή μηχανισμό του θανάτου που αντιπροσωπεύει ο Κεμαλισμός.Οφείλει να καλύψει αυτό το μεγάλο ανθρωπιστικό ηθικό κενό που αφορά το παρελθόν αλλά και το παρόν, καθιερώνοντας την 19η Μαΐου ως Ευρωπαϊκή ημέρα μνήμης των θυμάτων του Κεμαλισμού.
Θα πρόκειται για μια μεγάλη νίκη της ιδεολογίας της ζωής και καταδίκης της ιδεολογίας του θανάτου, που αντιπροσωπεύει ο Κεμαλισμός. Νίκη μιας μεγάλης αξίας. Αυτής του σεβασμού της ανθρώπινης ζωής, η οποία είναι ακόμη άγνωστη και υπό δίωξη στην Κωνσταντινούπολη, την Τραπεζούντα, το Αμέντ, (Ντιαρμπακιρ), την Αντιόχεια, το Κάρς, την Άγκυρα, την Σμύρνη. Επάνω σ’ αυτή την αξία θεμελιώθηκαν οι Ευρωπαϊκές δημοκρατίες μετά το μεγάλο πόλεμο ενάντια στον Ναζισμό.Ο σεβασμός αυτής της αξίας, είναι το βαθύτερο νόημα της Ευρωπαϊκής οικοδόμησης, της Ευρώπης που θέλουμε.
Πρωταγωνιστές αυτού του ηθικού Ευρωπαϊκού ορίζοντα, οφείλουν να είναι οι Ελληνικοί Πολιτικοί και Ακαδημαϊκοί θεσμοί. Το δικαίωμα, τον ρόλο, την υποχρέωσή τους τα δίνει η Ευρωπαϊκή ιστορία.

Η Διακήρυξη συντάχθηκε από τον Μιχάλη Χαραλαμπίδη.