Κυριακή 30 Οκτωβρίου 2016

Συνεχίζοντας την Ελληνική αντιστασιακή παράδοση στον Πόντο: Αιμίλιος Χατζηγεωργίου -Καδίογλου









Θ. Μαλκίδης
Συνεχίζοντας την ελληνική αντιστασιακή παράδοση στον Πόντο: Αιμίλιος Χατζηγεωργίου -Καδίογλου.

Μέρος της ομιλίας στην εκδήλωση που οργάνωσε  ο Ποντιακός Σύλλογος Πτολεμαΐδας και το Μουσικό Σχολείο Πτολεμαΐδας για την παρουσίαση του βιβλίου «Το αντάρτικο σωτηρίας στον Πόντο και ο οπλαρχηγός Αιμίλιος Χατζηγεωργίου-Καδίογλου»


Είμαστε ένας λαός, με στενή σύνδεση με την ιστορική μνήμη και την παράδοσή μας. Γεννιόμαστε μέσα στην ιστορία, γεννιόμαστε γνωρίζοντας ιστορία, μία ιστορία κυρίως αντίστασης. Όπως αυτή που γράφτηκε από χιλιάδες ανθρώπους στον Πόντο, όπως αυτή που έγραψε ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου -Καδίογλου , σ’ αυτόν που πρέπει να γονατίσουμε μπροστά του τιμώντας τον αγώνα του και την προσφορά του, όπως ακριβώς γράφει ο Ρίτσος: “Ετούτος δω ο λαός δε γονατίζει παρά μονάχα μπροστά στους νεκρούς του”

Ωστόσο αυτή η ιστορική μνήμη, πορεία και ταυτότητα, η ελληνική αντιστασιακή ιστορία στον Πόντο, ο αγώνας του , εξαφανίστηκε γιατί το πέπλο προπαγάνδας που σκέπασε την πατρίδα μας δεν άφησε να περάσει τίποτα. Σήμερα στην Ελλάδα, πιο πολλές είναι οι αναφορές για τον Κεμάλ παρά για τη Γενοκτονία που διέπραξε ο Μουσταφά Κεμάλ, είναι μηδαμινές οι αναφορές για την ελληνική αντίσταση στον Κεμαλισμό και ανύπαρκτες για φυσιογνωμίες όπως ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου -Καδίογλου. Αυτό που ζούμε σίγουρα δεν είναι Ελλάδα, «να νοσταλγείς τον τόπο σου, ζώντας στον τόπο σου, τίποτε δεν είναι πιο πικρό» γράφει ο Μικρασιάτης Γιώργος Σεφέρης.


Δεν μπορεί ο ελληνικός λαός να μην γνωρίζει στην ολότητά του το Ποντιακό ζήτημα, δεν μπορεί να μην γνωρίζει τα τάγματα εργασίας και την δολοφονία των ανδρών, την εξόντωση της πνευματικής και θρησκευτικής ηγεσίας το 1921 στην Αμάσεια, τη Γυναικοκοκτονία και την Παιδοκτονία, να μην γνωρίζει το αντάρτικο του Πόντου, τον Αιμίλιος Χατζηγεωργίου -Καδίογλου, ο οποίος αντιστάθηκε μαζί με χιλιάδες συναγωνιστές του στην Γενοκτονία και έσωσε τους συνανθρώπους του, τους προγόνους σας. Αρκετοί που βρίσκονται ανάμεσά μας σήμερα, δεν θα υπήρχαν αν δεν αντιστεκόταν ο Αιμίλιος Χατζηγεωργίου -Καδίογλου. Και ξεκινώντας από εκεί ας τον έχουμε πρότυπο αντίστασης και ανάστασης της πατρίδας μας.