Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2016

Ετήσιο Μνημόσυνο Γιώργου Ανδρεάδη και Μνήμη Ελευθερίας YANNİS VASİLİS YAYLALI



Θ. Μαλκίδης

Ετήσιο Μνημόσυνο Γιώργου Ανδρεάδη και Μνήμη Ελευθερίας 
YANNİS VASİLİS YAYLALI

Η ζωντανή πίστη μας,  η Ορθοδοξία της παράδοσής μας και της ύπαρξης μας μιλά, αναφέρεται με λόγο και έργο για την υπέροχη και  πρωταγωνιστική αξία της προσευχής. Έτσι όπως οι ζώντες προσευχόμαστε δια τους ζώντες συνανθρώπους μας, έτσι θα πρέπει να προσευχόμαστε και για τους κεκοιμημένους προσφιλείς αδελφούς  μας. Όπως  παρομοίως πράττουν    οι  αμέτρητοι Άγιοι για μας.  
Αυτή είναι η σημασία των Μνημοσύνων, είναι  οι προσευχές  των ζώντων δια τους κεκοιμημένους προς τους οποίους έχουν ωφέλεια. Ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος επισημαίνει πως  «μη αμφιβάλλεις ότι ο αποθανών θα λάβη κάτι καλό από τις προσευχές που κάνεις εσύ».

Το ετήσιο Μνημόσυνο, η υπενθύμιση της προσευχής μας για τον Γιώργο Ανδρεάδη, το συγγραφέα του Πόντου, του Ελληνισμού, της Ρωμηοσύνης, αποτελεί  Χριστιανικό αλλά και ανθρώπινο και ηθικό χρέος. 

Αποτελεί το καθήκον έναντι του ανθρώπου, του συγγραφέα, του συνοδοιπόρου στον αγώνα για την αναγνώριση της Γενοκτονίας και της ελευθερίας στον Πόντο.
Γνωρίζουμε ότι  η  όμορφη, Ποντιακή, Ελληνική ψυχή του, χαίρεται την αιώνια ζωή. Χαίρεται γιατί έχει βρει την πραγματική  ανάπαυση, την αληθινή χαρά,  γιατί βρήκε τους προγόνους της, την οικογένεια, τη μητέρα και τον πατέρα της, βρήκε τους δολοφονημένους αδελφούς μας, τις γυναίκες και τα ορφανά, βρήκε την Ταμάμα, το Χουσνί, τον Θόδωρον, την Τολίκα, τους Κρωμέτες και χιλιάδες άλλους.

Ο  Γιώργος Ανδρεάδης  ανέδειξε  το σύγχρονο Ποντιακό ζήτημα, με βιβλία, ομιλίες, παρεμβάσεις, λόγο και πράξη. Κατανόησε τη σπουδαιότητα της επανασύνδεσής μας με τον σύγχρονο Πόντο και τους ανθρώπους του, τους δικούς μας ανθρώπους, αναδεικνύοντας αποσιωπημένες και άγνωστες στιγμές της Ποντιακής ιστορίας, αγωνίστηκε για το ζήτημα της Γενοκτονίας των αδελφών μας,  πάλεψε για την ανέγερση του ιερού Ναού του Αγίου Ευγενίου στη Ρωμανία και για μία σειρά από άλλες σπουδαίες ψηφίδες του όμορφου Ποντιακού ψηφιδωτού. Έχοντας  γνώση της πορείας του Ποντιακού ζητήματος ο Γιώργος Ανδρεάδης μπορεί να χαρακτηριστεί,  ως ένας  συνεπής και ανιδιοτελής (πρωτ)αγωνιστής του Ποντιακού ζητήματος.

Ο Γιώργος Ανδρεάδης ήταν   αληθινός  γι’ αυτό και διώχθηκε από τις φασιστικές δυνάμεις της λήθης και του σκότους. Γι ΄αυτό  αυτοί που διέπραξαν τη Γενοκτονία, του απαγόρευσαν να επισκεφθεί ξανά τον Πόντο.

Τώρα όμως  κανένα σύνορο δεν θα είναι κλειστό, κανένα διαβατήριο δεν θα λήξει,  κανένα τουρκικό έγγραφο δεν θα μπορεί να τον απελάσει από τον Πόντο. Τώρα ο Γιώργος Ανδρεάδης είναι  στην «ποθεινήν πατρίδα» και έχει γίνει  «Παραδείσου πάλιν.... πολίτης».

Το ετήσιο μνημόσυνο του Γιώργου Ανδρεάδη συμπίπτει με τη σύλληψη από το Τουρκικό φασιστικό κράτος- φυλακή ενός ακόμη αδελφού και συμπατριώτη μας Έλληνα του Πόντου, του  YANNİS VASİLİS YAYLALI- Βασίλη Γιάννη  Γιαϊλαλί. Ο Βασίλης αποτελεί ένα ακόμη μέλος της ατελείωτης εκείνης ομάδας ανθρώπων που αναζήτησαν και βρήκαν την αληθινή Ρωμαίικη- Ποντιακή- Ελληνική ταυτότητά τους (και) μέσα από το λόγο,  τα έργα και το παράδειγμα του Γιώργου Ανδρεάδη. 

Τώρα οι προσευχές  και τα έργα μας είναι και για το Γιώργο Ανδρεάδη και για τον Βασίλη. Είναι για τη δικαιοσύνη, την αλήθεια, την ιστορία, την ελευθερία,  το φως στον Πόντο, στον Ελληνισμό και σε όλην την ανθρωπότητα. 

Γιώργο, Καλό Παράδεισο, Καλή Αντάμωση, Καλή Ανάσταση.

Βασίλη, Καλή Λευτεριά.
Αποτέλεσμα εικόνας για βασίλης γιάννης γιαϊλαλί