Δευτέρα 15 Μαΐου 2017

Κηδείες αγνοούμενων στρατιωτών



Στρατιώτης Μιχάλης Κυπριανού (ΤΤαππολός) του Χριστοφή (ΑΣΜ 14081/73)

Ο Μιχάλης Κυπριανού γεννήθηκε στις 19 Ιανουαρίου 1955 στη Γεροσκήπου της επαρχίας Πάφου. Είναι γιος του Χριστοφή, ο οποίος ήταν γεωργός και της Χρυσάνθης, οι οποίοι έχουν αποβιώσει και έχει πέντε αδελφούς, τους Βαρνάβα, Ανδρέα, Λάμπρο, Κύπρο και Κωνσταντίνο και τρεις αδελφές, τις Ρούλα, Ασπασία και Σκεύη. Αφού αποφοίτησε από το Δημοτικό Σχολείο της γενέτειράς του, ασκούσε το επάγγελμα του σιδερά και του υδραυλικού, προσφέροντας πολλές φορές τις υπηρεσίες του αφιλοκερδώς. Το γεγονός αυτό τον καθιστούσε ιδιαίτερα αγαπητό στους συγχωριανούς του. Ασχολήθηκε με τον αθλητισμό και ήταν τερματοφύλακας στην ποδοσφαιρική ομάδα του χωριού του «Ατρόμητος». Αγαπούσε πολύ την οικογένειά του καθώς και την πατρίδα του. Κατατάχθηκε στην Εθνική Φρουρά τον Ιανουάριο του 1973 και στις 16 Μαρτίου 1973 τοποθετήθηκε στον 1ο Λόχο του 286 Μ.Τ.Π. 
Η τελευταία φορά που τον είδαν στη Γεροσκήπου ήταν στις 14 Ιουλίου 1974, όταν ήταν με άδεια και μετά επέστρεψε στη Μονάδα του. Ο Μιχάλης στη δεύτερη φάση της Τουρκικής εισβολής ήταν στην περιοχή Σκυλλούρας - Αγίου Ερμολάου. Θεάθηκε για τελευταία φορά το απόγευμα της 15ης Αυγούστου 1974, όταν ήταν με τη Διμοιρία του ανθυπολοχαγού Ιωσήφ Σεργίδη. Στις 4 Ιουλίου 2010 έγιναν τα αποκαλυπτήρια τιμητικής στήλης για το Μιχάλη Κυπριανού, την οποία ανήγειρε ο Δήμος Γεροσκήπου τιμώντας το άξιο τέκνο του και στις 17 Μαΐου 2015 ο Δήμος Γεροσκήπου τέλεσε την ονοματοδοσία του Δημοτικού Σταδίου Γεροσκήπου σε «Στάδιο Μιχάλη Χρ Κυπριανού» εις αναγνώριση του ως άξιου τέκνου της γενέτειρας του. 
Η εκταφή των οστών του Μιχάλη πραγματοποιήθηκε την περίοδο 2005,2008 και 2010 από το ύψωμα Λαπάτσα που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση βορείως του κατεχόμενου χωριού της Σκυλλούρας, στα πλαίσια του προγράμματος εκταφών και αναγνώρισης λειψάνων της Διερευνητικής Επιτροπής Αγνοουμένων.