Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου ανθυπολοχαγού Επιφάνιου Κυριάκου



Ανθυπολοχαγός Επιφάνιος Κυριάκου  

O Ανθυπολοχαγός Επιφάνιος Κυριάκου από την Βιτσάδα, υπηρετούσε κατά τη διάρκεια της Τουρκικής εισβολής στο 281 ΤΠ  και ήταν αγνοούμενος μέχρι πρόσφατα. Βρέθηκε σε ομαδικό τάφο μαζί με ακόμα 5 συμπολεμιστές του κοντά στο Μασάρι της Μόρφου και ταυτοποιήθηκαν όλοι με την μέθοδο DNA.

Η κηδεία του Επιφάνιου Κυριάκου θα γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου 2017 και ώρα 11π .μ.από τον Ιερό Ναό Αγίων Πάντων στη Λευκωσία και η ταφή του στο Τύμβο Μακεδονίτισσας.

Ο "Σύνδεσμος Αξιωματικών και οπλιτών 281 ΤΠ Μύρτου 1974", καλεί όλους τους συμπολεμιστές του Ήρωα μας, μέλη και φίλους του συνδέσμου μας όπως παρευρεθούν στη νεκρώσιμη ακολουθία.

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΣ ΤΟΥ 1974 ΚΗΔΕΥΕΤΑΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΟΒΙΩΣΑΣΑ ΧΘΕΣ ΣΥΖΥΓΟ ΤΟΥ!

Μια από τις πιο τραγικές σελίδες της τραγωδίας που έζησε η πατρίδα μας το 1974 ξεδιπλώνεται σήμερα 8 Ιουνίου, 43 χρόνια μετά την Τουρκική εισβολή.

Στην εκκλησία της Αγίας του Θεού Σοφίας στο Στρόβολο,  στις 4μμ, κηδεύεται ο Ανδρέας Ιωάννου από το Νέο Χωρίο Κυθρέας, οστά του οποίου ταυτοποιήθηκαν πρόσφατα μετά τον εντοπισμό τους σε ομαδικό τάφο στην περιοχή της Αφάνειας. Μαζί κηδεύεται και η αγαπημένη του σύζυγος Κωνσταντία, η οποία απεβίωσε χθες σε ηλικία 93 χρόνων, με ανοικτές τις πληγές που της προκάλεσαν ο πόνος και η αγωνία τόσων χρόνων. 

Η κηδεία του Ιωάννου είχε διευθετηθεί να γίνει στο αμέσως επόμενο διάστημα, αλλά, μετά και από παράκληση των δυο παιδιών τους, Γιάγκου και Σοφοκλή, η αρμόδια υπηρεσία του κράτους κινητοποιήθηκε για να τελεστεί η κηδεία και των δύο αύριο. Έτσι, οι ψυχές τους, μετά το βίαιο χωρισμό που τους έφερε ο πόλεμος, θα ταξιδέψουν μαζί στην αιωνιότητα για να καταταχθούν σε σκηνές δικαίων, όπου δεν θα υπάρχει πια πόνος ή λύπη ή στεναγμός αλλά μόνο ζωή ατελείωτη.

Ο γεννηθείς το 1906 Ιωάννου, 68 χρόνων το 1974, περιλαμβάνεται στην ομάδα των αγνοουμένων της Άσσιας, οι οποίοι εκτελέστηκαν εν ψυχρώ από Τουρκοκυπρίους που για χρόνια ποτίζονταν με το δηλητήριο του μίσους και της έχθρας για προώθηση των διχοτομικών σχεδίων της Άγκυρας. Εβδομήντα άνδρες ηλικίας άνω των 50 χρόνων που είχαν συλληφθεί στην Άσσια, εκτελέστηκαν εν ψυχρώ και οι σοροί τους ρίφθηκαν σε δυο πηγάδια στην τοποθεσία Ορνίθι της Αφάνειας. 

Αργότερα στα χρόνια που ακολούθησαν, στήθηκε «επιχείρηση» για απόκρυψη της αλήθειας με μετακίνηση των οστών σε άλλο χώρο που εξακολουθεί να παραμένει άγνωστος. Επί τόπου απέμεινε, ωστόσο, αριθμός οστών των εκτελεσθέντων προς επιβεβαίωση του ανοσιουργήματος, για το οποίο, μάλιστα, η Τουρκία στήθηκε στο εδώλιο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που εξέδωσε εναντίον της καταδικαστικό ψήφισμα με τη συμφωνία των Προέδρων όλων των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου.

Με το ψήφισμα καταδικάστηκε η μετακίνηση των οστών στο Ορνίθι, όπως και σε άλλες περιοχές, ως μεγάλη ασέβεια προς τους αγνοουμένους και ως κατάφωρη παραβίαση των δικαιωμάτων των οικογενειών τους να γνωρίζουν τελικά τις πραγματικές συνθήκες του θανάτου των αγαπημένων τους. Η Τουρκία κλήθηκε επίσης να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο, να παράσχει τις απαιτούμενες πληροφορίες προς τη Διερευνητική Επιτροπή αλλά και να επιτρέψει την πρόσβαση στις στρατιωτικές ζώνες, ώστε να διευκολύνει την προσπάθεια διακρίβωσης της τύχης των αγνοουμένων. 

Η Άγκυρα κλήθηκε, ακόμα, να εφαρμόσει προηγούμενη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταβάλλοντας τις επιδικασθείσες αποζημιώσεις στους συγγενείς των αγνοουμένων. 
ΑΝΤΡΟΣ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ