Σαμος:Εκδηλωσεις για τη Γενοκτονια

Με έναν εκπληκτικό σε αμεσότητα, συγκινητικό στις αναφορές του και ακούραστο εργάτη στην υπόθεση αναγνώρισης της Γενοκτονίας ,τον Θεοφάνη Μαλκίδη, διδάκτορα Κοινωνικών Επιστημών, τίμησε φέτος την ημέρα μνήμης ο Σύλλογος Ποντίων Σάμου «Παναγία Σουμελά». 

Ο κ.Μαλκίδης, μιλώντας κάτω από το πάνελ, ξεκίνησε την ομιλία του με αναφορά στους δύο φυλακισμένους στρατιωτικούς μας στην Ανδριανούπολη, και το φυλακισμενο Γιαννη Βασιλη Γιαιλαλι, κάνοντας παραλληλισμούς με τους προγόνους μας και ξεδιπλώνοντας την πολιτική της Τουρκίας διαχρονικά. Αναφέρθηκε στην αλληλουχία των διεθνών εγκλημάτων που μένουν ατιμώρητα και την «εκλεκτική» συγγένεια Κεμάλ και Χίτλερ, όσον αφορά τις μεθόδους που ακολούθησαν και οι δύο.
Μεστός, με λίγα λόγια, υμνητής της ελληνικής γλώσσας και των εννοιών της ο κ. Μαλκίδης εντυπωσίασε το ακροατήριο, καλώντας παράλληλα όλους να έχουν την σπίθα της μνήμης αναμμένη και να συνεχιστούν απ΄ όλους και παντού οι προσπάθειες για νίκες στο ζήτημα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας.


Την εκδήλωση άνοιξε με σύντομο χαιρετισμό και ευχαριστίες ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Σάμου Γιώργος Αβραμίδης, ενώ χαιρετισμό απηύθυνε ο Δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος εξήγγειλε την προκήρυξη αρχιτεκτονικού διαγωνισμού για την δημιουργία μνημείου της Γενοκτονίας στη Σάμο, καταχειροκροτούμενος. Στο τέλος επιδόθηκαν δύο αναμνηστικές πλακέτες μία στον Θ. Μαλκιδη και μία στον Βασίλη Παυλίδη, που υπήρξε ο ομιλητής στην πρώτη εκδήλωση μνήμης το 1997 για την Γενοκτονία. Ο Σύλλογος Ποντίων Σάμου «Παναγία Σουμελά» γιόρτασε παράλληλα τα 20 χρόνια ύπαρξης και δράσης στη Σάμο.

www.samiaki.tv