Τρίτη 4 Δεκεμβρίου 2018

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: Έγκλημα να είσαι Έλληνας του Πόντου στην Τουρκία



Θ. Μαλκίδης 

Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί: Έγκλημα να είσαι Έλληνας του Πόντου στην Τουρκία



Ο συμπατριώτης μας Έλληνας του Πόντου Γιάννης Βασίλης Γιαϊλαλί, μαζί με τη σύντροφό του Μεράλ Γκευλανί πέρασαν πριν από λίγες ώρες από ακόμη μία δίκη στην Τουρκία. 

Ο Γιάννης,   αντιμετωπίζει δίωξη για λόγω της δράσης του για την αναγνώριση της Γενοκτονίας, καθώς και για τη συμπαράστασή του στον Κουρδικό λαό, <<κατηγορίες>> για τις οποίες  ήταν κρατούμενος για πολλά χρόνια   στις τουρκικές φυλακές,

Το δικαστήριο αποφάσισε να συνεχίσει τη δίκη του στις 25 Φεβρουαρίου 2019, ενώ μέχρι τότε θα γίνει έλεγχος στις αναρτήσεις και τα άρθρα του στο διαδίκτυο, θα ελεγχθούν οι ηλεκτρονικές του συσκευές, οι τηλεφωνικές του επαφές, τα βιβλία του και κάθε τι που τον αφορά, αφού θα πρέπει να τεκμηριωθούν οι <<κατηγορίες>> περί προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν !


Την ίδια στιγμή στην Ελλάδα,  θεσμικοί καταθέτουν στεφάνια στον Κεμάλ, αρνούνται τη Γενοκτονία και στέλνουν επιστολές στη Γερουσία του Καναδά για να μην αναγνωριστεί η Γενοκτονία !























Η ιστορία του Γιάννη – Βασίλη Γιαϊλαλί, ξεκινάει το 1974 στην Πάφρα της Σαμψούντας του Πόντου, όπου βλέπει το πρώτο φως της ζωής του, με καταγωγή των γονέων του από τον Πόντο και την Κύπρο, όπως ο ίδιος ανέφερε σε συνέντευξή του αργότερα, μόλις γνώρισε την καταγωγή του. Οι γονείς του, τον βάφτισαν με το όνομα Ιμπραήμ. Μεγάλωσε μέσα σε ένα εθνικιστικό και φασιστικό περιβάλλον, όπου οι Έλληνες, οι Αρμένιοι και οι Κούρδοι, ήταν ξένο σώμα στην τουρκική κοινωνία. 

Το 1994 υπηρέτησε στον τουρκικό στρατό, στάλθηκε στο Κουρδιστάν, για να πολεμήσει τους Κούρδους, και όπως ανέφερε ο ίδιος, υπήρξε αυτόπτης μάρτυς εγκλημάτων των τουρκικών στρατευμάτων εναντίον των Κούρδων. Πιάστηκε αιχμάλωτος των Κούρδων, οι οποίοι τον συμπεριφέρθηκαν όπως αρμόζει σε έναν αιχμάλωτο πολέμου, και εκεί ζητώντας τη βοήθεια των δικών του ανθρώπων, έμαθε πως είναι απόγονος Ελλήνων όταν απευθύνθηκαν στις τουρκικές αρχές που τον είχαν ξεγραμμένο.


Οι Κούρδοι τον άφησαν ελεύθερο, και ο Ιμπραΐμ, μαθαίνοντας την πραγματική ελληνική του καταγωγή, άλλα το όνομά του σε Γιάννης – Βασίλης και αφιέρωσε τη ζωή και τον αγώνα του, για την ανάδειξη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου και στον αγώνα για την ελευθεία του κούρδικου λαού.

Για τη δράση του αυτή ο Γιάννης – Βασίλης Γιαϊλαλί, συνελήφθη στις 22 Απριλίου 2017, κρατούνταν σε φυλακές υψίστης ασφαλείας, με τις κατηγορίες της διάδοσης «τρομοκρατικής» προπαγάνδας υπέρ του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) και την προσβολής του Κεμάλ και του Ερντογάν.


Λίγο μετά τη δική του σύλληψη και κράτηση συνελήφθη και η σύντροφος της ζωής του Μεράλ Γκεϊλανί.