Κυριακή 19 Ιανουαρίου 2020

Κωνσταντίνος Πίττας. Κύπρος 1974


Αιώνια η μνήμη Α Θ Α Ν Α Τ Ε Καταδρομέα Πίττα Κωνσταντίνε. Η Πατρίδα ευγνωμονούσα , και το όνομα σου γραμμένο για πάντα με χρυσά γράμματα στο πάνθεον των Αθανάτων. Άξιος.







ΤΑ ΙΕΡΑ ΟΣΤΑ του ηρωικού έφεδρου Καταδρομέα της 33ΜΚ ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΤΑ της 1972Α ΕΣΣΟ, ο οποίος θυσιάστηκε την 31η Ιουλίου 1974 στη μάχη του Αγριδακίου πολεμώντας μ' ένα οπλοπολυβόλο Μπρεν τις υπέρτερες δυνάμεις των Τούρκων εισβολέων του Αττίλα, κηδεύτηκαν σήμερα πανδήμως με τις αρμόζουσες στρατιωτικές τιμές στον ιερό ναό του Αγίου Παντελεήμονα και ενταφιάστηκαν στον Τύμβο της Μακεδονίτισσας των Ηρώων της Εθνικής Φρουράς, της ΕΛΔΥΚ και της Α' Μοίρας Καταδρομών της Κρήτης. 

 Τον ΚΩΣΤΑ ΠΙΤΤΑ, από τα σκλαβωμένα Πάναγρα, τέταρτο από τα εννέα παιδιά του μακαριστού Ανδρέα και της Μαρίνας, αποχαιρέτισαν σήμερα παρόντες στην κηδεία και επιζώντες συμπολεμιστές του στα ματωβαμμένα κατσάβραχα του Κυπαρισσόβουνου, του Σύσκληπου και του Αγριδακίου, με επικεφαλής τον πολεμιστή τότε έφεδρο Καταδρομέα Ανθυπολοχαγό Σάββα Παυλίδη από τον Λάρνακα της Λαπήθου, στα χέρια του οποίου άφησε την τελευταία του πνοή, και ο οποίος εκφώνησε επικήδειον λόγο για τον ήρωα. 

 Η μάνα του ήρωα Μαρίνα, από το αναπηρικό τροχοκάθισμά της κατέθεσε το δάφνινο στεφάνι στη λειψανοθήκη του ηρωικού της παλικαριού, τα Ιερά Οστά του οποίου εντοπίστηκαν στο Κοιμητήριο της σκλαβωμένης Μόρφου και ταυτοποιήθηκαν με την μέθοδο του D.N.A. Στα αδέλφια του Ήρωα επέδωσε τιμητικά τις σημαίες και την ασπίδα των Καταδρομών ο Διοικητής της 33ΜΚ ταγματάρχης Στ. Αργυρίδης. 

 ΣΤΗΝ ίδια μάχη στο Αγριδάκι, την ίδια μέρα, 31η Ιουλίου 1974, θυσιάστηκαν οι ήρωες, στρατιώτης ΜΙΧΑΛΑΚΗΣ ΣΚΟΥΦΑΡΗΣ από την Ευρύχου και ο έφεδρος ΙΩΑΝΝΗΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ από τον Μουτουλλά, πολεμιστές του 2ου Λόχου του 256 Τάγματος Πεζικού με επικεφαλής τον ήρωα Ανθυπολοχαγό ΣΤΑΥΡΟ ΜΠΙΤΣΑΚΗ από την Κρήτη, ο οποίος θυσιάστηκε στις 6 Αυγούστου 1974 στη μάχη-μακελειό Καραβά - Λαπήθου. 

Λάζαρος Μαύρος