Παρασκευή 31 Ιανουαρίου 2020

Ομαδικός τάφος τουλάχιστον 12 Ελλήνων στρατιωτών στην κατεχόμενη Τύμπου της Κύπρου


Αποκλειστικό ΑΝΤ1: Ομαδικός τάφος τουλάχιστον 12 Ε/Κ στην Τύμπου – Μάρτυρας αποκάλυψε το σημείο που βρίσκεται [ΒΙΝΤΕΟ]

Συγκλονιστικά στοιχεία για το χώρο ταφής ελληνοκυπρίων αγνοουμένων στα κατεχόμενα αποκαλύπτει ο Αντένα. Πληροφορίες και μαρτυρίες οι οποίες επιβεβαιώνονται και από επίσημα χείλη κάνουν λόγο για την ύπαρξη ομαδικού τάφου κοντά στο παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου.








Ο ομαδικός τάφος των Ελληνοκύπριων αγνοούμενων βρίσκεται περίπου στα μισά της απόστασης του δρόμου που οδηγεί από το παράνομο αεροδρόμιο της Τύμπου προς την κατεχόμενη Αφάνεια. Μάλιστα στα χωράφια απέναντι μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του 1980 βρισκόταν και το λεωφορείο το οποίο τους μετέφερε. 

Την πληροφορία και τον χώρο υπέδειξε στον Αντένα Ελληνοκύπριος, ο οποίος την εξασφάλισε από Τουρκοκύπριο φίλο του ο οποίος διαμένει στο εξωτερικό και ήταν παρών στην περιοχή όταν έγινε η ταφή. 

Ο Αντένα επικοινώνησε με αρμόδια πηγή η οποία επιβεβαίωσε τις σχετικές πληροφορίες. 


Πιθανόν πρόκειται στην πλειοψηφία τους για στρατιώτες του 226 Τάγματος Πεζικού, οι οποίοι το μεσημέρι της 14ης Αυγούστου 1974 μετά τη διάρρηξη του μετώπου στην Μια Μηλιά, στην προσπάθεια τους να οπισθοχωρήσουν από το Παλαίκυθρο επιβιβάστηκαν σε λεωφορείο, με οδηγό έφεδρο στρατιώτη από την Αραδίππου.

Επρόκειτο για περίπου 40 άτομα στην πλειοψηφία τους έφεδρους από την Λάρνακα. 

Το λεωφορείο και προπορευόμενο φορτηγό με οδηγό τον Κώστα Φασιά από τους Τρούλους, ενώ κινούνταν προς το παλαιό δρόμο Λευκωσίας Αμμοχώστου δέχθηκαν πυρά από εχθρικά άρματα μάχης. 

Από τα πυρά το γεμάτο με πυρομαχικά φορτηγό ανεφλέγη ενώ οι επιβάτες του λεωφορείου το εγκατέλειψαν στην προσπάθεια τους να βρουν κάλυψη στα χωράφια και να σωθούν. 

Σύμφωνα με μαρτυρίες αρκετοί αιχμαλωτίστηκαν από τον τουρκικό στρατό ο οποίος προέλαυνε στην πεδιάδα της Μεσαορίας, με τους περισσότερους να αγνοείται από τότε η τύχη τους. 

Το 2016 νοτιοδυτικά του χωριού Μόρα και 200 μέτρα από την περιοχή που υπέδειξε ο μάρτυρας, διενεργήθηκε εκταφή όπου βρέθηκαν τα οστά τεσσάρων ελληνοκύπριων αγνοουμένων, οι οποίοι ταυτοποιήθηκαν ως άτομα τα οποία επέβαιναν στο φορτηγό, μεταξύ των οποίων και ο οδηγός του οχήματος.


 Πηγή: Μάριος Αδάμου


https://www.ant1.com.cy/news/cyprus/article/365194/apokleistiko-ad1-omadikos-tafos-toulahiston-12-ek-stin-tubou-marturas-apokalupse-to-simeio-pou-vrisketai-video/?expandedarticle=true#.XjMm49e2Htk.facebook