Τρίτη 4 Αυγούστου 2020

Και στο Αιγαίον Γη και Ύδωρ δε θα δώσουμε!





Θεοφάνης Μαλκίδης : Αιγαίον: Γη και Ύδωρ.

Αθήνα  Εκδόσεις Εύξεινος Λόγος 2020

 

Είναι γεγονός ότι η δημιουργία και η παραγωγή θεωρίας 

για μία σειρά από θέματα που αφορούν τον Ελληνισμό, 

όπως η  Γενοκτονία, η Θράκη, η Μακεδονία, η Βόρειος 

Ήπειρος, η Επανάσταση του 1821,  η Τουρκία, ο Κεμαλισμός και ο Ναζισμός, τα Ολοκαυτώματα κατά τη διάρκεια της φασιστικής Κατοχής,  αλλά και για  τους ιστορικούς λαούς της περιοχής όπως οι Αρμένιοι, οι Κούρδοι, απασχολεί έντονα και σε καθημερινή  βάση την κοινή γνώμη. 

Το βιβλίο του Θεοφάνη Μαλκίδη αναδεικνύει ένα μείζον θέμα που αφορά την εθνική  κυριαρχία και συνέχεια: το Αιγαίο. Μάλιστα με τον υπότιτλό του – Γη και Ύδωρ- ο οποίος  προέρχεται τόσο από την αποκρουστική πλευρά της ιστορικής μας κληρονομιάς όσο και  από την αντιστασιακή Ελληνικότητα,  προβάλλει το βασικό δίλημμα το  οποίο συνδέεται με το Αιγαίο και με τις δρομολογούμενες εξελίξεις  γι΄ αυτό: 


Ο Ελληνικός λαός θα επιλέξει  την υποταγή για «λίγα χρόνια ειρήνης» παραχωρώντας γη και ύδωρ ή θα αντισταθεί ;



Ο Ελληνισμός, όπως περιγράφεται από το βιβλίο, έχει δύο επιλογές :να ακολουθήσει το γνωστό δρόμο που προτείνεται δρόμος που οδηγεί με μαθητική ακρίβεια στην υποταγή.

Έχει όμως από την άλλη πλευρά τη δυνατότητα να επιλέξει  το δρόμο που είναι «στενὴ ἡ πύλη καὶ τεθλιμμένη ἡ ὁδὸς», αλλά είναι  «ἡ ἀπάγουσα εἰς τὴν ζωήν….».

Το Αιγαίο (θα) είναι η βασική δοκιμασία για το ποια είναι η τελική επιλογή. Της  πρόσκαιρης και εφήμερης επιβίωσης που είναι ουσιαστικά υποδούλωσης  ή  συνέχειας και Ελληνικότητας;  

Ευχόμαστε, ελπίζουμε και αγωνιζόμαστε ο Ελληνισμός (και) στο Αιγαίο να επιλέξει την οδό της Αντίστασης, της Αξιοπρέπειας, της Μνήμης, της Αλήθειας, της Ιστορίας.