Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2021

Πανίκος Δημητρίου

 


ΘΥΣΙΑ Πανίκου Δημητρίου

Παρασκευή 17 Ιανουαρίου 1975


Δ Ε Κ Α ΕΦΤΑ του Γενάρη 1975. Ήταν, ημέρα Παρασκευή. Ένα τεθωρακισμένο του βρετανικού στρατού με τα σήματα της UNFICYP στην θωράκισή του, όρμησε εναντίον άοπλων μαθητών, Ελλήνων Κυπρίων διαδηλωτών, έξω από την πύλη της βρετανικής στρατιωτικής βάσης Ακρωτηρίου και σκότωσε τον 18χρονο μαθητή Πανίκο Δημητρίου.


Ήταν, πέντε ήδη μήνες, πρόσφυγας στη Λεμεσό ο Πανίκος.

Ανάμεσα στις 200 χιλιάδες των διά της πολεμικής βίας της Τουρκίας εκτοπισμένων Ελλήνων Κυπρίων. Τους οποίους, τα τουρκικά στρατεύματα εισβολής και οι Τ/κ τρομοκράτες της ΤΜΤ, σε εφαρμογή προσχεδιασμένης εθνοκάθαρσης, εξεδίωξαν απ’ τις πατρογονικές τους εστίες, στα καταληφθέντα από την 39η και την 28η Μεραρχία του Αττίλα.


Ο Πανίκος από τον σκλαβωμένο Άγιο Μέμνωνα της Αμμοχώστου,

βρέθηκε πρόσφυγας - τελειόφοιτος στο Λανίτειο Γυμνάσιο Λεμεσού.


Δ Ι Α Δ Η Λ Ω Ν Α Ν  εκείνη

την Παρασκευή 17.1.1975

εναντίον των Εγγλέζων.


Οι οποίοι, συνδράμοντας στην εκτέλεση των εντολών της Τουρκίας - Κατακτητή, αποφάσισαν την αεροπορική μεταφορά στην Τουρκία, των συγκεντρωθέντων στο Ακρωτήρι, με διαταγή του Ραούφ Ντενκτάς και της ΤΜΤ, Τουρκοκυπρίων των νοτίων περιοχών του νησιού. Προκειμένου να μεταφερθούν, μέσω Τουρκίας, στις σκλαβωμένες περιοχές της Κύπρου. Και να εγκατασταθούν στα σπίτια και στις περιουσίες των εκτοπισθέντων Ελλήνων Κυπρίων. Προς εφαρμογή του παλαιού σχεδίου της Τουρκίας - ΤΜΤ, για οριστική «ανταλλαγή πληθυσμών».


Τ Η Ν  ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΗ μέρα,

Πέμπτη 16η Ιανουαρίου 1975

σε συνεδρίαση της Ολομέλειάς της

η κυπριακή Βουλή (με τα τότε κόμματα «Ενιαίον» (του Γλ. Κληρίδη) «Προοδευτική Παράταξη» των κεντρώων μακαριακών, ΑΚΕΛ (του Εζ. Παπαϊωάννου), ΕΔΕΚ (του Λυσσαρίδη), απόντων των βουλευτών που με τον βουλευτή Ν. Σαμψών συμμετείχαν στην πραξικοπηματική χουντική «κυβέρνηση» της 15ης Ιουλίου 1974, ψήφισε ομόφωνα ότι:


«Η Βρετανία πλέον δεν είναι νοητόν να διατηρεί

και να νέμεται βάσεις και διευκολύνσεις εν Κύπρω».


Την Παρασκευή 17.1.1975

που το τεθωρακισμένο των Εγγλέζων

σκότωνε στο Ακρωτήρι τον

18χρονο μαθητή Πανίκο Δημητρίου,

οι εφημερίδες έγραφαν τίτλους

και άρθρα που έλεγαν ότι:


«Έξω αμέσως οι Βρετανοί από την Κύπρο. Να φύγουν και αυτών αμέσως τα στρατεύματα. Να διαλυθούν οι Βάσεις τους και να επιστρέψουν στον δικαιούχο λαό τα κυπριακά εδάφη που διά της βίας κατακράτησαν και τα ονόμασαν κυρίαρχα» («Χαραυγή 17.1.1975)…


17 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2021:

46 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΤΕ

ΟΙ ΒΑΣΕΙΣ ΤΩΝ ΕΓΓΛΕΖΩΝ

ΟΠΩΣ ΚΑΙ Ο ΑΤΤΙΛΑΣ

ΕΙΝΑΙ ΑΚΟΜΑ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ...

Λάζαρος Μαύρος