Τετάρτη 23 Φεβρουαρίου 2022

O «Άνθρωπος του Θεού» στο Παρίσι

 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Σε αυτούς τους καιρούς διωγμού τμήματος Καθολικών από το Βατικανό λόγω της προσκόλλησης στο παλιό λειτουργικό τυπικό, η SAJE Distribution κυκλοφορεί, από τις 7 Μαρτίου, στη Γαλλία μια ταινία της Yelena Popovic για τον Άγιο Νεκτάριο της Αίγινας (1846-1920), έναν ορθόδοξο επίσκοπο που εξορίστηκε άδικα. καταδικάστηκε χωρίς δίκη, συκοφαντήθηκε χωρίς αιτία, από την ιεραρχία του. Πρωταγωνιστούν οι Άρης Σερβετάλης ( The Waiter ) , Alexander Petrov ( War Zone ), Mickey Rourke ( Iron Man 2 , The Immortals ) & Τόνια Σωτηροπούλου ( Skyfall , Hercules ).

 

 

Ο Άνθρωπος του Θεού, σε σκηνοθεσία και σενάριο της Σερβίδας Yelena Popovic βασίζεται στην ιστορία του Αγίου Νεκταρίου, ενός ανθρώπου που αποκαλείται «ιερέας των απλών ανθρώπων», ο οποίος, παρά τις πολυάριθμες διώξεις, έμεινε πιστός στις πεποιθήσεις του μέχρι το τέλος. Η ταινία γυρίστηκε σε μέρη όπου όντως έζησε και εργάστηκε ο Άγιος Νεκτάριος, στην Αττική και στην Αίγινα, όπου ίδρυσε το περίφημο μοναστήρι του, τόπο προσκυνήματος πιστών από όλο τον κόσμο. Ο Άγιος Νεκτάριος ήταν Έλληνας θαυματουργός, αλλά και σπουδαίος θεολόγος και συγγραφέας. Η Ελλάδα είναι γεμάτη εκκλησίες αφιερωμένες στη μνήμη του και η εικόνα του βρίσκεται σχεδόν σε κάθε σπίτι Ορθοδόξων πιστών. Πολλά βιβλία αφηγούνται τη ζωή και τα έργα του. Εκδόσεις των δικών του γραπτών ανατυπώνονται συνεχώς, μαζί με αφηγήσεις για τα πολλά θαύματά του. Από τον θάνατό του, τα λείψανά του σκορπίζουν συνεχώς μια γλυκιά μυρωδιά μύρου. Η φήμη και η λατρεία του έχουν πάρει πανορθόδοξο χαρακτήρα αφού πολλοί πιστοί από άλλες χώρες έρχονται να προσευχηθούν σε αυτόν και να επικαλεστούν την προστασία του. Η Μονή της Αγίας Τριάδας στην Αίγινα έγινε πανορθόδοξος τόπος προσκυνήματος.

Η ταινία αφηγείται ότι η δημοτικότητα του Αγίου Νεκταρίου, τότε Μητροπολίτη Πενταπόλεως, προκαλεί τη ζήλια μέρους του κλήρου της Αλεξάνδρειας. Φοβούμενο ότι θα γινόταν ο επόμενος πατριάρχης Αλεξανδρείας, μέρος του κλήρου τον απαξιώνει. Διώχνεται από την Αίγυπτο. Διαμένοντας στην Αθήνα και χάρη στις καινοτόμες τεχνικές διδασκαλίας του, έγινε διάσημος και αγαπητός στον κόσμο. Παράλληλα, ασχολείται με ένα σπουδαίο πνευματικό έργο. Όμως ο φόρτος εργασίας τον εξάντλησε και αποφάσισε να αποσυρθεί στην Αίγινα όπου ανοικοδομεί με τα χέρια του ένα ερειπωμένο μοναστήρι που αναπτύχθηκε χάρη στη φήμη του. Το μοναστήρι όμως δεν αναγνωρίζεται ποτέ. Εξάλλου, ο Άγιος Νεκτάριος κατηγορείται άδικα για ανηθικότητα με τις μοναχές. Στη συνέχεια, στο Αρεταίειο νοσοκομείο, λίγο πριν πεθάνει, έκανε το τελευταίο του θαύμα.

Σχεδόν 100 χρόνια μετά τον θάνατό του, ο βίος του πρωτοπόρου Αγίου Νεκταρίου Αιγίνης μεταφέρεται για πρώτη φορά στη μεγάλη οθόνη. Η πορεία του συνεχίζει να εμπνέει, ακόμη και σήμερα, αμέτρητους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο.

Ο σκηνοθέτης Emir Kusturica, ένας βραβευμένος σκηνοθέτης σερβικής καταγωγής (Time of the Gypsies , Black Cat, White Cat , Life is a Miracle ) είπε για την ταινία:

«Η ταινία της Yelena Popovic έχει κάτι σωτήριο. Μας βοηθά να βυθιστούμε στο βάθος της ύπαρξης και μας υποδηλώνει ότι δεν έχουμε άλλη διέξοδο από το να αναζητήσουμε την ισορροπία μας κάτω από τον ουρανό της πίστης. »

Και η σκηνοθέτιδα εξηγεί:

«Πολλοί από εμάς έχουμε ήδη αντιμετωπίσει αδικίες, ψέματα, συκοφαντίες και η μεγαλύτερη νίκη είναι αυτή που κερδίζουμε πάνω στον εαυτό μας. Σήμερα πολλοί αδικούνται και ταυτίζονται με τον Άγιο Νεκτάριο, εκείνον τον απλό άνθρωπο που έζησε ανάμεσά μας πριν από μερικά χρόνια, που πάλεψε ενάντια στην αδικία όσων κηρύττουν τη δικαιοσύνη, που υπέφερε όλη του τη ζωή αλλά δεν ηττήθηκε. Ήταν νικητής και έγινε υπόδειγμα για το πώς πρέπει να ζούμε και να πεθαίνουμε. Μπορούμε να αντλήσουμε δύναμη από τη ζωή των αγίων. Οι αγώνες τους καθρεφτίζουν τους δικούς μας και όταν ξεπερνούν τις ανθρώπινες αδυναμίες μας δίνουν ελπίδα.

Ανεξάρτητα από τις πεποιθήσεις κάποιου, αυτός είναι ο αγώνας ενός ανθρώπου. Όλοι μπορούν να ταυτιστούν μαζί του και πιστεύω ότι όλοι θα ωφεληθούν βλέποντας την ιστορία του. Θα εμπνεύσει τους ανθρώπους. Γι' αυτό πιστεύω ότι η ταινία δεν είναι μόνο για την Ελλάδα. Η ιστορία του πρέπει να λέγεται παντού και θα έχει αντίκτυπο».

Η ταινία κέρδισε συνολικά 11 βραβεία και 15 υποψηφιότητες μεταξύ των οποίων  το Βραβείο Κοινού στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Μόσχας, το Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου στο Λος Άντζελες, το Βραβείο Καλύτερης Διεθνούς Ταινίας στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σιένα. Στην Ελλάδα η ταινία έκοψε περισσότερα εισιτήρια από τον τελευταίο Τζέιμς Μποντ!

Μετάφραση από Πηγή: https://www.lesalonbeige.fr/lhomme-de-dieu-un-pretre-persecute-par-son-eglise/