Τετάρτη 27 Απριλίου 2022

Ομαδικός τάφος αγνοούμενων


Αρχική έκθεση για το σκυβαλότοπο Δικώμου έδωσε σύμφωνα με την εφημέριδα Φιλελεύθερο, Πορτογάλος εμπειρογνώμονας στη ΔΕΑ, υποδεικνύοντας το πιθανό σημείο ταφής των οστών 70 αγνοούμενων Ασσιωτών.



Ταυτόχρονα σύμφωνα με το δημοσίευμα, λύνει βασικά ερωτήματα ώστε να μπορούν ν' αρχίσουν οι ανασκαφές για τον εντοπισμό τους.

Σε δηλώσεις του στο ΣΙΓΜΑ εκ μέρους  Ε/κ πλευράς στη ΔΕΑ Λεωνίδας Παντελίδης ανέφερε ότι «εμείς συγκεκριμένα του υποβάλαμε τρία ερωτήματα, αν όντως μπορεί να γίνει η εκσκαφή με ασφαλή τρόπο, το πως θα γίνει και να μας δώσει και ένα υπολογισμό κόστους γιατί είναι ένα τεράστιο έργο».

  Σύμφωνα με τον κ.  Παντελίδη, ο εμπειρογνώμονας πιστεύει ότι μπορεί να γίνει με ασφαλή τρόπο και έδωσε και μια ένδειξη πως θα γίνει. 

Ο Επίτροπος Προεδρίας, Φώτης Φωτίου χαρακτήρισε την μετακίνηση θυμάτων της τουρκικής εισβολής ως το δεύτερο μεγαλύτερο έγκλημα του Αττίλα.

«Στόχος και για τους συγγενείς σίγουρα είναι να εντοπίσουμε τα υπόλοιπα οστά όλων αυτών των ανθρώπων που σφαγιάστηκαν στην ουσία από τον Αττίλα και αυτό είναι το δεύτερο μεγάλο έγκλημα των Τούρκων γιατί μετακίνησης οστών δεν υπάρχουν μόνο όσον αφορά τους Ασσιώτες, που εδώ ναι ήταν σημαντικό γιατί μιλούμε για γυναικόπαιδα περισσότερο, έχουμε και πολλές άλλες τέτοιες περιπτώσεις».

   Όσον αφορά στο αίτημα των Ασσιωτών και της Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων για ταυτοποίηση περίπου 2,500 υπολειμμάτων οστών με αποστολή τους στις ΗΠΑ ο κύριος Φωτίου ήταν ξεκάθαρος  

«Πολύ φοβάμαι ότι δεν συμφωνεί η τ/Κ πλευρά για αυτό το θέμα. Αυτή τη στιγμή εγώ δεν έχω συγκατάθεση ακόμη της διερευνητικής επιτροπής αγνοουμένων. Όταν δοθεί εμείς είμαστε έτοιμοι επαναλαμβάνω σαν κυβέρνηση να στηρίξουμε αυτή την προσπάθεια οικονομικά όπως έχουνε δεσμευτεί. Καλό θα είναι να πιεστεί η τ/κ πλευρά να συναινέσει σε αυτή τη διαδικασία».

Για να προχωρήσει η συγκεκριμένη προσπάθεια είναι απαραίτητη η συγκατάθεση της Τουρκοκυπριακής πλευράς.  




https://www.sigmalive.com/news/local/938254/empeirognomonas-ypedeikse-pithano-simeio-tafis-ton-oston-70-agnooumenon-assioton