Δευτέρα 2 Μαΐου 2022

Κοίμηση Μητροπολίτη Δράμας Παύλου

 


Θεοφάνης Μαλκίδης

Εκοιμήθη ο Επίσκοπος Δράμας (κατά κόσμον Αλέξανδρος Αποστολίδης), σε ηλικία μόλις 59 ετών.



 Σύμφωνα με πληροφορίες ο  Μητροπολίτης απεβίωσε μετά από οξύ έμφραγμα του μυοκαρδίου.

Ο μακαριστός Μητροπολίτης Δράμας, γεννήθηκε στη Βέροια το 1963, με καταγωγή από την Αργυρούπολη και την Τραπεζούντα.

Μετά τις εγκύκλιες σπουδές του σπούδασε στην Εκκλησιαστική Σχολή της Λαμίας όπου και αποφοίτησε. Κατόπιν εισήχθη στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ολοκλήρωσε τις προπτυχιακές σπουδές του το 1988, συνέχισε τις μεταπτυχιακές του σπουδές και έλαβε το διδακτορικό του δίπλωμα το 2002.

Χειροτονήθηκε διάκονος το 1983 και πρεσβύτερος το 1988, υπό του μακαριστού Μητροπολίτου Βεροίας Παύλου.

Διετέλεσε εφημέριος του Ιερού Ναού Οσίου Αντωνίου, πολιούχου της Βέροιας, και το 1991 εξελέγη ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Σουμελά και αντιπρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ομώνυμου ιδρύματος.

Μεταξύ άλλων, συνέγραψε άρθρα σε εφημερίδες και περιοδικά, έδωσε πολλές ομιλίες και διαλέξεις, και έλαβε μέρος σε εκκλησιαστικές αποστολές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Εξελέγη Μητροπολίτης Δράμας από την Ιερά Σύνοδο της Εκκλησίας της Ελλάδος, στις 5 Οκτωβρίου 2005, πέντε ημέρες μετά την κοίμηση του Μητροπολίτη Δράμας Διονυσίου. Χειροτονήθηκε Επίσκοπος στις 9 του ίδιου μήνα.

Το 2016, εγκαινίασε τον νέο ναό του Αγίου Χρυσοστόμου Σμύρνης, στη Δράμα.


Ο Μητροπολίτης Δράμας υπήρξε ένας  Ιεράρχης, ο οποίος παρά τα ανθρώπινα λάθη που θα τις κρίνει ο Θεός,   υπήρξε συνεπής και ασυμβίβαστος αγωνιστής για την Ορθοδοξία και για τον Ελληνισμό.


Ήταν πάρα πολλές οι φορές που συνεργαστήκαμε  σε  πρωτοβουλίες εντός και εκτός Ελλάδας για τα εθνικά μας θέματα και ειδικότερα για την Μακεδονία και για την αναγνώριση της Γενοκτονίας του Ποντιακού,  Θρακικού και  Μικρασιατικού Ελληνισμού.


Αγαπημένε αδελφέ και  συμπατριώτη Παύλε,  Καλό Παράδεισο και Καλή Ανάσταση!

Η εξόδιος ακολουθία του μακαριστού Μητροπολίτου θα ψαλεί την Τρίτη 3 Μαΐου 2022 στις 17:30 στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Δράμας.