Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Νουμάν Κουρτουλμούς : ¨Η Τουρκία κάνει υπομονή (με την Ελλάδα) εκατό χρόνια¨…



Σε δηλώσεις που έκανε στην εφ, Μιλλιέτ ο αντιπρόεδρος της Τουρκίας Φουάτ Οκτάι, μεταξύ άλλων είπε και τα εξής :




¨Είναι πολύ ανησυχητικό από την σκοπιά της Τουρκίας, ότι στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στο οποίο εμείς στεκόμαστε με επιμονή, διακρίνεται μια εικόνα στήριξης από την Ε


¨Είναι πολύ ανησυχητικό από την σκοπιά της Τουρκίας, ότι στο θέμα της αποστρατικοποίησης των νησιών του Αιγαίου στο οποίο εμείς στεκόμαστε με επιμονή, διακρίνεται μια εικόνα στήριξης από την ΕΕ της προσέγγισης της Ελλάδας που είναι πως “Δεν υπάρχει κάτι τέτοιο, πόθεν εμφανίστηκε, άλλωστε αυτά τα νησιά είναι δικά μου και κάνω ότι θέλω”. 



Σκεφτείτε ότι υπάρχουν νησιά μπροστά στην μύτη μας και είναι άκρως εξοπλισμένα. Είναι πρόβλημα ασφάλειας για την Τουρκία. Ιδιαίτερα από την Ελλάδα που συνεχώς διατηρεί στην επικαιρότητα τα 12 μίλια και προσπαθεί να πετύχει στον αέρα, ότι δεν μπόρεσε να πετύχει στην θάλασσα. Δεν υπάρχει περίπτωση να σταθούμε σιωπηλοί απέναντι σε αυτό.


Υπάρχει μια Τουρκία που κάνει υπομονή 100 χρόνια. Πρώτα η κατοχή, μετά προσφυγή  πίσω από κάποια δικαιώματα στη Λωζάνη. Η Λωζάνη απαιτεί αφοπλισμό. Το απαιτούν και οι συμφωνίες του 1946.

…….


Είναι ξεκάθαρο τι έκαναν στις αρχές του 1900 και τι κάναμε εμείς ως αποτέλεσμα του αγώνα της ανεξαρτησίας. Για να προστατεύσουμε τα εδάφη μας, την κυριαρχία μας, τη δική μας εδαφική ακεραιότητα. Αυτά τα 100 χρόνια στην πραγματικότητα δεν είναι μεγάλη περίοδος στην ιστορία των εθνών.  Ζήσαμε τα γεγονότα στην Κύπρο και αυτά είναι πρόσφατες αναμνήσεις.



Είναι αδύνατο για την Τουρκία να δεχτεί μια τόσο επιθετική προσέγγιση, να έρχεσαι απο 600 χλμ μακριά στο νησί Καστελόριζο που βρίσκεται μπροστά στην μύτη μας στα 2 χλμ, να λες πως “Εισέβαλες στον εναέριο χώρο μου κλπ” και να εισβάλεις στον δικό μας εναέριο χώρο.


Ή θα αφοπλιστούν αυτά τα νησιά ή θα αρχίσει η αμφισβήτηση της κυριαρχίας τους. Αυτό θα πράξουμε ως Τουρκία. Θα τα αμφισβητήσουμε. Κι ας οδηγήσει όπου θέλει η αμφισβήτηση. Αυτό είναι κάτι που σχετίζεται με την  Ελλάδα και η ΕΕ πρέπει να  δει αυτό το λάθος. Δεν πρέπει να επιμένουν στο λάθος. Πρέπει να προσεγγίσει το θέμα με δίκαιο τρόπο. Αυτά τα “Ως τα τρία μίλια είναι δικά σου και από εκεί και μετά είναι τα δικά μου δικαιώματα”  είναι κάτι που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό. Η Τουρκία δεν θα συναινέσει σε αυτό. ”

https://tourkikanea.gr/ellinotourkikes-sheseis/bir-2/