Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2022

Αυτοκρατορία της Τραπεζούντας

 


Περί χρωμάτων της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας.....

Διαβάζοντας το βιβλίο του Φαλμεράυερ (Fallmerayer) ΄΄Ιστορία της Αυτοκρατορίας της Τραπεζούντας΄΄ εστίασα 

σ΄ ένα σημείο :



….Οι Μεγάλοι Κομνηνοί (αυτοκράτορες) φορούσαν πορφυροκόκκινα μποτίνια , ως γνώρισμα του ανώτατου αξιώματός του και συνήθως ψηλά καπέλα από γούνα κουναβιού και στολισμένα με φτερά γερανού (πουλί).

Για το σχήμα του διαδήματος (στέμμα)  και του επίσημου αυτοκρατορικού ενδύματος θα μπορούσε να μας δώσει επαρκή εικόνα μόνον η προσωπογραφία του Αλέξιου Γ ΄ Κομνηνού στο μοναστήρι του Αγίου Διονυσίου στο όρος Αθως (Αγιον Ορος), του οποίου ήταν Κτήτωρ.

2ον.   Ο Αρχιεπίσκοπος είχε αμέσως μετά τον αυτοκράτορα θέση. Φορούσε επίσης κόκκινα μποτίνια αλλά ροδοκόκκινο επανωφόρι με λευκό πουκάμισο. Οι υπόλοιποι αυλικοί φορούσαν μαύρα μποτίνια.

3ον.   Οι κοσμικοί Τραπεζούντιοι της εποχής εκείνης φορούσαν έναν πολύπτυχο ποδήρη χιτώνα από μετάξι με φαρδιά ζώνη και από επάνω φορούσαν ένα στενόμακρο  επανωφόρι με στενά μανίκια  και όρθιους γιακάδες. Το κεφάλι τους το σκέπαζαν με ένα ψηλό κυλινδρικό καπέλο, που στο πάνω μέρος φάρδυνε και από τις άκρες του κρέμονταν γκρίζες γουνολουρίδες ή μεταξένιες κόκκινες κορδέλες .

4ον.   Οι ιερείς φορούσαν στο κεφάλι μαύρο κάλυμμα όπως και οι μοναχοί ενώ στο σώμα τους ράσο ανοικτού γαλάζιου χρώματος με λευκές ή πορφυρόχρωμες λουρίδες από πάνω προς τα κάτω. Το στήθος τους στολιζόταν με ένα εγχάρακτο με θρησκευτικά σύμβολα σταυρό. (Fallmerayer,  Landshut , Σεπτέμβριος 1827).