Δευτέρα 22 Μαΐου 2023

Λευτεριά στους πολιτικούς κρατούμενους Μπελέρη- Κοκαβέση

 Θεοφάνης Μαλκίδης


Απελευθέρωση τώρα!


Μετά τη σημερινή "δίκη", ο νέος δήμαρχος Χιμάρας Φρέντης Μπελέρης και ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Χιμαριωτών Παντελής Κοκαβέσης, θα παραμείνουν επ' αόριστον στα αλβανικά κάτεργα.Η Αλβανική δικαιοσύνη θα έπρεπε να στείλει τη  υπόθεση στο αρχείο, αφού  βασίζεται αποκλειστικά σε κατασκευασμένα στοιχεία όπως παραδέχονται όλοι οι νομικοί κύκλοι της Αλβανίας, αλλά η  εισαγγελέας κατά της διαφθοράς αποφάσισε να απαγγείλει κατηγορίες.


Ούτε η πίεση που ασκήθηκε από όλες τις πλευρές απέδωσε και αυτό είναι δυστυχώς δείγμα του πως λειτουργεί το αλβανικό κράτος όπου το κράτος δικαίου δεν υφίσταται.


Οι δύο προφυλακισθέντες δεν παρευρέθηκαν στην εκδίκαση της υπόθεσης. Η υπεράσπιση ζήτησε την αποφυλάκισή τους επικαλούμενη, εκτός των άλλων και λόγους υγείας. Όπως είναι γνωστό ο Παντελής Κοκαβέσης βρίσκεται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο των Τιράνων με σοβαρά προβλήματα υγείας. Και ο Φρέντι Μπελέρης μεταφέρθηκε από χθες στις φυλακές των Τιράνων και υπέβαλε στο δικαστικό σώμα ιατρικές επιβεβαιώσεις ότι αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας, αλλά δεν ελήφθησαν υπόψη.


Στη δίκη δεν παρευρέθηκε κανένα τρίτο πρόσωπο. Τα μέλη της οικογένειας δεν επιτράπηκαν, ενώ απουσίασε αυτή τη φορά και η πρεσβεία της Ελλάδας στα Τίρανα.


Αν δεν υπάρξει αλλαγή της απόφασης προφυλάκισης από ανώτερα δικαστικά όργανα στη χώρα, οι Μπελέρης και Κοκαβέσης θα παραμείνουν προφυλακισμένοι μέχρι την ολοκλήρωση της ανάκρισης και εκδίκασης της υπόθεσης από το ίδιο Δικαστήριο.


Η εξέλιξη αυτή βάζει σε περιπέτειες το θέμα του χρίσματος του δημάρχου του Φρέντι Μπελέρη, το οποίο χρίσμα δεν επισημοποιήθηκε ακόμα από την Κεντρική Εφορευτική Επιτροπή, αρμόδια για την επιβεβαίωση των εκλογικών αποτελεσμάτων.


Ωστόσο σε μια ανακοίνωση στο Τουίτερ η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών Όλτα Τζάτσκα αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε σήμερα με τον Έλληνα Υπουργό Εξωτερικών Νίκο Δένδια στις Βρυξέλες και ότι συζήτησαν και την υπόθεση Μπελέρη, σημειώνοντας ότι η υπόθεση αυτή, ανήκει στη δικαιοσύνη και ότι δεν πρέπει να επηρεάσει την νέα σελίδα στις διμερείς σχέσεις. Δεν είναι , πρόσθεσε ούτε θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ούτε πολιτικό και τόσο το περισσότερο διμερές θέμα. Ο κ. Μπελέρης, είπε, χαίρει των ίδιων δικαιωμάτων όπως κάθε Αλβανός πολίτης και κανείς Αλβανός πολίτης δεν είναι πάνω από τον νόμο.


Χαρακτήρισε ότι η εξαγορά της ψήφου αποτελεί σοβαρή παραβίαση της εκλογικής νομοθεσίας και τώρα η υπόθεση θα κριθεί από τη δικαιοσύνη.


Δικαιοσύνη, σεβασμός των δικαιωμάτων του Ελληνισμού της Βορείου Ηπείρου,   απελευθέρωση  των δύο Ελλήνων τώρα!