Κυριακή 21 Ιουλίου 2024

Κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου στρατιώτη Δημητρίου Λούρμπα. Κύπρος 1974.


 





 ΕΠΙΛΟΓΟΣ ΜΙΑΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΚΑΙ ΑΓΩΝΙΑΣ 50 ΕΤΩΝ

    Την 25/11/2023 γράφτηκε ο επίλογος μιας αγωνίας από την τραγωδία της Κύπρου το 1974. 

Ήρθαν στην Γαστούνη από την Κύπρο, ως απεσταλμένοι της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας η κ. Άννα Αριστοτέλους και ο κ. Παναγιώτης Γεωργίου, συνοδευόμενοι από την Συνταγματάρχη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας της Ελλάδας κ. Άννα Ψαρρού, για να ενημερώσουν την οικογένεια του Δεκανέα το 1974 (Ανθυπασπιστή ΠΖ σήμερα) και Αγνοούμενου από τον Αύγουστο του 1974 Δημητρίου Λούρμπα, ότι το Ινστιτούτο Νευρολογίας και Γενετικής Κύπρου-Εργαστήριο Δικανικής Γενετικής, αναγνώρισε με τυποποίηση DNA σκελετικά δείγματα του Αγνοούμενου από το 1974 στη Μάχη της ΕΛΔΥΚ της 16ης/8/1974 Δημητρίου Λούρμπα εκ Γαστούνης.


    Συγκεκριμένα όταν έγιναν οι εκταφές στους τόπους ενταφιασμού, μετά τα οστά ψεκάστηκαν με κάποιο υγρό δήθεν για συντήρηση από το Υπουργείο Άμυνας του Αβέρωφ, αλλά αποδείχθηκε στη συνέχεια ότι το υγρό αυτό δεν διευκόλυνε την μέθοδο DNA για την ταυτοποίηση! Τα οστά στάλθηκαν από την Κυπριακή Κυβέρνηση σε Αμερικάνικο εργαστήριο χωρίς αποτέλεσμα. Έτσι έγινε πάλι εκταφή και έρευνα στους χώρους ενταφιασμού των θυμάτων, οπότε βρέθηκαν υπολείμματα οστών. 

Για τον Δημήτριο Λούρμπα βρέθηκαν τρία οστάρια: φάλαγγα, κεφαλοειδές οστό χεριού και μετατάρσιο οστό, τα οποία εξετάστηκαν από ανθρωπολόγο και έγινε ταυτοποίηση με γενετικό υλικό της μητέρας του Μαρίας Λούρμπα και του αδελφού του Κων/νου Λούρμπα.

    Η συνάντηση της επιτροπής με τους αδελφούς Κων/νο και Ανδρέα Λούρμπα έγινε πάνω στο Κτίριο Σισίνη-Δημαρχείο Γαστούνης, όπου έγινε αναφορά στα γεγονότα εκείνης της εποχής και την προσπάθεια που έγινε έκτοτε, για την διαλεύκανση του θέματος. Στους επισκέπτες δόθηκαν ως αναμνηστικά βιβλία της ιστορίας της Γαστούνης: ‘’ΟΙ ΣΙΣΙΝΑΙΟΙ ΤΗΣ ΓΑΣΤΟΥΝΗΣ’’, ‘’Η ΠΡΟΔΟΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ’’ και ‘’Ο ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΟΣ ΚΑΙ Η ΓΑΣΤΟΥΝΗ’’ του Κώστα Λούρμπα.


   Κατά την διάρκεια της ενημέρωσης παρίστατο επίσης ο τότε υπεύθυνος του Πολιτισμού του Δήμου κ. Δημ. Βασιλόπουλος και ακόμη προσήλθαν: Ο τότε Δήμαρχος Ανδρέας Μαρίνος και ο Σεβ. Μητροπολίτης Ηλείας κ. Αθανάσιος, ο οποίος είχε πρόγραμμα να υποδεχθεί αποστολή από την Κύπρο των παιδιών που το 1974 φιλοξενήθηκαν στην Ηλεία και να τελέσει τρισάγιο στο μνημείο των Ηλείων πεσόντων στην Κύπρο το 1974.


    Οι απεσταλμένοι της Κυπριακής Κυβέρνησης ζήτησαν συγνώμη για την πολυετή ταλαιπωρία των οικογενειών, εξέφρασαν την ευγνωμοσύνη τους για την ηρωική θυσία των Ελλήνων Στρατιωτών, που έσωσαν την τιμή της Κύπρου και εξέφρασαν την ελπίδα για την δικαίωση εκείνης της θυσίας.

    Από την πλευρά μας εκφράσαμε την ευγνωμοσύνη μας προς την Κυπριακή Κυβέρνηση, που επί 50 χρόνια δεν εγκατέλειψε τον αγώνα για την διακρίβωση της τύχης όλων των Αγνοουμένων του 1974, σε αντίθεση με την αδιαφορία του Ελληνικού Κράτους, το οποίο ευθύνεται για την Τραγωδία και τους διαβεβαιώσαμε ότι η θύμησή τους είναι προσκλητήριο αγώνα, προσκλητήριο για εξόφληση του χρέους μας, απέναντι στα  αδέλφια μας, που έδωσαν την ζωή τους για την τιμή του Έθνους..


     Ο πόνος των Μανάδων, που τα παιδιά τους έπεσαν για την Πατρίδα είναι μεγάλος και κλίνουμε ευλαβικά το γόνυ σε αυτές τις Μανάδες και τους τάφους των Ηρώων μας. Και δίνουμε τη διαβεβαίωση πως δεν πρόκειται να αφήσουμε να είναι τα παιδιά τους η τελευταία γενιά των Ηρώων μας στην Κύπρο.

     Για το δράμα των Αγνοουμένων μας, οι λέξεις είναι δύσκολες, γιατί αυτό που νοιώθουμε είναι δύσκολο να ξεκαθαριστεί. Οι πληγές άφησαν ανεξίτηλα σημάδια στις ψυχές μας.

    Φέρνουμε στη μνήμη μας, εκείνους που αγωνίσθηκαν, προδόθηκαν και χάθηκαν για τη λευτεριά της Κύπρου.

     Υπενθυμίζουμε το χρέος όλων μας, απέναντι στους Ήρωες νεκρούς μας, απέναντι στους Αγνοουμένους μας και δίνουμε την υπόσχεση όλοι μαζί, ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα εκείνων ενωμένοι και αποφασισμένοι. Θα παλέψουμε με όλες μας τις δυνάμεις για την δικαίωση των πόθων του Κυπριακού λαού, για την διακρίβωση της τύχης και του τελευταίου Αγνοούμενου.

                       

 Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΚΗΔΕΙΑΣ ΣΤΗΝ ΚΥΠΡΟ

    Με έξοδα της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταβαίνουμε στην Κύπρο στις 18/7/2024, για να παραβρεθούμε στην ΚΗΔΕΙΑ των λειψάνων του ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΛΟΥΡΜΠΑ στις 21/7/2024 και ώρα 10 π.μ. από τον Ι.Ν. Αγίου Παντελεήμονα Λευκωσίας, που θα τοποθετηθούν ΤΙΜΗΤΙΚΑ μετά σε τάφο στο ΜΝΗΜΕΙΟ ΗΡΩΩΝ του ΤΥΜΒΟΥ της Λευκωσίας, εκεί όπου αναπαύονται όλοι οι πεσόντες ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ που ΤΙΜΗΣΑΝ ΤΗΝ ΣΤΟΛΗ ΤΟΥΣ.


Κώστας Λούρμπας πρώην Δήμαρχος Γαστούνης 

Αδελφός του ήρωα