Τετάρτη 15 Ιουλίου 2009

8ο Παγκόσμιο Συνέδριο Θρακικού Ελληνισμού


8ο ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΘΡΑΚΙΚΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ

Τα παγκόσμια συνέδρια των Θρακών αποτελούν θεσμό για τον Θρακικό Ελληνισμό και τη Θράκη μας.
Για το 8ο συνέδριο σειρά έχει η πόλη της Κομοτηνής να οργανώσει και να φιλοξενήσει το παγκόσμιο συνέδριο. Η πόλη της Κομοτηνής, πρωτεύουσα του Νομού Ροδόπης και έδρα της διοικητικής περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης είναι μία πόλη με τη δική της ξεχωριστή ιστορία που βυθίζεται στα βάθη των αιώνων.
Οι κοσμογονικές αλλαγές που έγιναν, διαμόρφωσαν μία καινούργια πραγματικότητα, μία πόλη και μία περιφέρεια στο κατώφλι Ανατολής και Δύσης που πασχίζει με ανεξάντλητες δυνάμεις για το παρόν και το μέλλον της.
Οι εργασίες της οργανωτικής επιτροπής, με την εποπτεία του Δημάρχου της πόλης Δημητρίου Κοτσάκη έχουν αρχίσει προ πολλού και τα μέλη της οποίας με μεθοδικότητα επεξεργάζονται και αξιοποιούν όλα εκείνα τα στοιχεία που θα κάνουν το 8ο συνέδριο να ξεχωρίσει. Στην οργανωτική επιτροπή συμμετέχει και η ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΘΡΑΚΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ( Π.Ο.Θ.Σ.) δια του προέδρου της κ. Ελευθερίου Θ. Χατζόπουλου, του κ. Σπύρου Φωτακίδη Β! αντιπροέδρου, του κ. Γιάννη Φωτιάδη εφόρου Δημοσίων σχέσεων και του κ. Δημητρίου Νικολαίδη.
Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο του 2009 και η διάρκεια του θα είναι από τις 14 έως και τις 16 και χώρος πραγματοποίησης του το νεότευκτο πολιτιστικό κέντρο. Ο τίτλος του συνεδρίου είναι
« Προοπτικές ανάπτυξης στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό της Θράκης»
Η Πρώτη προσυνεδριακή ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Π.Ο.Θ.Σ. στη Θεσσαλονίκη, στις 24 Μαΐου 2009 ημέρα Κυριακή και από ώρα 11,00 μέχρι και 17,00 στην αίθουσα του κινηματογράφου «ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ» που είναι κάτω από την στρατιωτική λέσχη της Θεσσαλονίκης.
Οι θεματικές ενότητες που αναπτύχθηκαν ήταν οι εξής γ:
1η)- ΘΡΑΚΗ Διαμορφούμενο περιβάλλον – κίνδυνοι – ευκαιρίες – προοπτικές από τη διέλευση των αγωγών. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ιωάννης Φωτιάδης στρατηγός ε.α. μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.
2η Οι ‘Έλληνες Πομάκοι παρελθόν- παρόν και μέλλον για τη Θράκη . ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Ιωάννης Κουριαννίδης , Τραπεζικός-εκδότης περιοδικού ΕΝΔΟΧΩΡΑ, μέλος του Δ.Σ. της Π.Ο.Θ.Σ.
3η Ανάδειξη των ευρημάτων της Μικρής Δοξιπάρας – Ζώνης και η συμμετοχή τους στην πολιτιστική και οικονομική ανάπτυξη της Θράκης ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Διαμαντής Τριαντάφυλλος , Επίτιμος έφορος αρχαιοτήτων και Δόμνα Τερζοπούλου, Αρχαιολόγος
4η) ΘΡΑΚΙΚΟΣ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΣ: Η Ιστορική ταυτότητα και η γενοκτονία του. ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ : Θεοφάνης Μαλκίδης, λέκτορας στο Δ.Π.Θ.
5η) Η συμμετοχή των σχολών του Δ.Π.Θ. στην ανάπτυξη του Βόρειου Έβρου: ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ: Κουτρούμπας Σπυρίδων αναπληρωτής καθηγητής του Δ.Π.Θ.
6η) Χριστιανοί και Μουσουλμάνοι σε μία κοινή ιστορική προοπτική ΕΙΣΗΓΗΤΗΣ Πατήρ Νικόλαος Λουδοβίκος, αναπληρωτής καθηγητής στην Ανωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία Θεσσαλονίκης, διδάσκει στο Ορθόδοξο Ινστιτούτο του Cambridge και στο πανεπιστήμιο της Ουαλίας.





Με θεματολογία που θα εστιάσει στα αναπτυξιακά ζητήματα της Θράκης, διοργανώνεται το 8ο παγκόσμιο συνέδριο των Θρακών, που θα φιλοξενηθεί τον Αύγουστο στην Κομοτηνή. Στόχος των διοργανωτών είναι να αναβαθμίσουν το θεσμό του συνεδρίου και να κατορθώσουν να δομήσουν έναν ενδιάμεσο φορέα που θα έχει την ευθύνη υλοποίησης των συμπερασμάτων των συνεδρίων, καθώς, κατά γενική παραδοχή, εξαιτίας της απουσίας ενός τέτοιου «πυρήνα» παρατηρείται «ασυνέχεια» μεταξύ των συνεδρίων, που πραγματοποιούνται κάθε τρία χρόνια σε κάποια από τις πόλεις της Θράκης.