Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2009

Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας


Η Ομοσπονδία Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας (ΟΠΣΑ), αμέσως μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της τακτικής ετήσιας γενικής συνέλευσης των μελών της, όπως ήταν υποχρεωμένη, ενημέρωσε την Διεθνή Συνομοσπονδία Ποντίων Ελλήνων (ΔιΣυΠΕ), τη σύνθεση του νέου της διοικητικού της συμβουλίου και αυτή, αμέσως κοινοποίησε αυτή την αλλαγή, σε όλες τις Ποντιακές Ομοσπονδίες, που είναι ενταγμένες στη δύναμή της.

Άμεση ήταν η ανταπόκριση τόσο της ΔιΣυΠΕ, όσο και της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος (ΠΟΕ), οι οποίες συνεχάρησαν την Ομοσπονδία μας. Παραθέτομε τις δηλώσεις των προέδρων της ΔιΣυΠΕ, της ΠΟΕ, της ΟΠΣΑ και του απερχόμενου προέδρου της ΟΠΣΑ:

Ηλίας Τσεκερίδης, πρόεδρος της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Ποντίων Ελλήνων

«Αγαπητοί μας φίλοι, της μακρυνής Αυστραλίας, πρωτοπόροι στους ωραίους αγώνες μας, με μεγάλη χαρά πληροφορηθήκαμε την σύνθεση του νέου διοικητικού σας συμβουλίου, το οποίο συγχαίρουμε και είμαστε σίγουροι ότι, θα συνεχίσει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και «Ποντιακόν ινάτιν» και θα εξακολουθήσετε να μας «τυφλώνετε» από τη λάμψη επιτυχιών. Μας συνηθίσατε στις ευχάριστες εκπλήξεις, με τις απίστευτους άθλους σας.

Συνεχίστε να μας δείχνετε το δρόμο που ανοίξατε και οδηγεί στην τελική αναγνώριση της Γενοκτονίας των προγόνων μας. Πιστεύομε σε εσάς και σας ακολουθούμε, γιατί είμαστε σίγουροι ότι, το νέο διοικητικό συμβούλιο, υπό τον κ. Γιάννη Ευκαρπίδη, θα έχει εξ ίσου επιτυχημένη πορεία, όπως και το προηγούμενο, υπό τον κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη. Σας συγχαίρομε για την εκλογή και είμαστε βέβαιοι ότι και πάλι, θα μας εκπλήξετε».

Γεώργιος Παραχίδης, πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, Καθηγητής Καρδιολογίας του «Αριστοτέλειου» Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης

«Μπροστάρηδες του όμορφου και ωραίου αγώνα μας, περήφανοι Πόντιοι της Αυστραλίας, ακαταμάχητοι αγωνιστές, σας συγχαίρομε για τις απίστευτα μεγάλες επιτυχίες σας, με το υπό τον κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη, διοικητικό συμβούλιο σας και είμαστε σίγουροι ότι, το νέο, υπό τον κ. Γιάννη Ευκαρπίδη, θα μας χαρίσει ίσες και ακόμη μεγαλύτερες επιτυχίες. Σας θαυμάζομε και γιατί όχι, σας «ζηλεύομε» γιατί, κατορθώσατε και πετύχατε, αυτό που μέχρι τώρα όλοι μας, το θεωρούσαμε ακατόρθωτο.

Με απόλυτη βεβαιότητα, πιστεύομε ότι και το νέο, υπό τον κ. Γιάννη Ευκαρπίδη, διοικητικό σας συμβούλιο, θα συνεχίσει τις επιτυχίες και θα βελτιώσει, τις επιδόσεις που είχε το προηγούμενο, υπό τον κ. Χαράλαμπο Ταβλαρίδη.

Και η μεγαλύτερη επιτυχία σας, δεν θα θεωρηθεί σαν έκπληξη, από εμάς, γιατί σας θεωρούμε ικανούς για όλα Σας ευχόμαστε καλή πορεία και συνέχεια στις επιτυχίες, που τις θεωρούμε βέβαιες».

Γιάννης Ευκαρπίδης, νεος πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας

«Δεν με φοβίζει το βάρος της ευθύνης που αναλαμβάνω γιατί, γνωρίζω πολύ καλά το αντικείμενο. Είμαι εδώ για να προσφέρω και να συνεχίσω, με όσο το δυνατό μεγαλύτερη επιτυχία τον αγώνα μας, με την ελπίδα, να φτάσουμε κάποτε στο σημείο να πούμε πως ολοκληρώθηκε.

Πραγματικά, λυγίζουν τα γόνατά μου, από το βάρος της ηθικής ευθύνης που αισθάνομαι ότι, έχω στη μνήμη του αείμνηστου πατέρα μου, Θεόφιλου, που πριν από 20 ακριβώς χρόνια, το 1989, ανέλαβε σαν ιδρυτικός πρόεδρος, της νεοϊδρυθείσας τότε Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, με μεγάλα όνειρα και προσδοκίες.

Στους στόχους του, τότε, δεν συμπεριλαμβάνονταν μόνον, η διάσωση και διάδοση της, τόσο μεγάλης μας Ποντιακής πολιτιστικής κληρονομιάς, η αναγνώριση της Γενοκτονίας μας από τους Τούρκους, αλλά, ήταν και η διεκδίκηση των περιουσιών που εγκατέλειψαν στη χαμένη πατρίδα, οι πρόγονοί μας όταν βίαια εκδιώχτηκαν και ξεριζώθηκαν από τις πατρογονικές τους εστίες. Είμαι σίγουρος ότι, από εκεί που βρίσκεται, με παρακολουθεί και με τρομάζει, κυριολεκτικά η ιδέα, μήπως δεν θα τα καταφέρω, όπως αυτός θα ήθελε.

Γνωρίζω πολύ καλά ότι, έχω δίπλα μου, μια ομάδα υπέροχων συνεργατών, δοκιμασμένων, με επιτυχία σε όλες τις απαιτήσεις του αγώνα μας και είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε μαζί, σαν μια συμπαγής ομάδα, τις προκλήσεις που μας περιμένουν.

Αναγνωρίζω πως είναι ένας πολύ δύσκολος στόχος, να πετύχει κάποιος κάτι πιο μεγάλο, από αυτό που πέτυχε το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο, του προκατόχου μου κ. Χαράλαμπου Ταβλαρίδη, αλλά, έχω τόση εμπιστοσύνη, στην ομάδα μας, που τολμώ να πω ότι, ναι θα προσπαθήσουμε και θα πάμε ακόμη καλύτερα».

Χαράλαμπος Ταβλαρίδης, απερχόμενος πρόεδρος

«Όταν, πριν από δύο χρόνια, αναλάμβανα το τιμόνι της Ομοσπονδίας Ποντιακών Σωματείων Αυστραλίας, παρά τους αρχικούς δικαιολογημένους φόβους μου, γιατί η ευθύνη του αγώνα που αναλάμβανα ήταν μεγάλη, πίστεψα από την πρώτη στιγμή, στην ομάδα που είχα δίπλα μου και αισθανόμουν σιγουριά, γιατί δεν ήμουνα μόνος μου.

Αυτή η ομάδα, στην οποία πίστεψα και στηρίχτηκα, ήξερα ότι, γνώριζε πολύ καλά ποιο ήταν το αντικείμενο του αγώνα και ποιοι ήταν οι στόχοι μας. Δεν περιοριστήκαμε μόνο στο θέμα της αναγνώρισης της Γενοκτονίας, αλλά, βάλαμε εμπρός και δώσαμε μεγάλη βαρύτητα την εξασφάλιση της συνέχειας της Ομοσπονδίας μας, ρίχνοντας το βλέμμα μας, στο πετυχημένο «πάντρεμα» των γενεών και πετύχαμε απόλυτα σε αυτό που είχε αρχίσει η προηγούμενη, της δικής μου, διοίκηση της Ομοσπονδίας, που «τόλμησε» τότε, το «πάντρεμα» της πρώτης με τη δεύτερη γενιά.

Εμείς, αφού εξασφαλίσαμε απόλυτα αυτό το «γάμο», κάναμε ένα ακόμη βήμα, προχωρήσαμε στο «πάντρεμα» της δεύτερης γενιάς, με τη τρίτη. Τώρα, με σιγουριά, μπορώ να δηλώσω ότι, το μέλλον της Ομοσπονδίας μας είναι εξασφαλισμένο.

Σήμερα έχομε μια πολύτιμη πείρα, μια ομάδα που «πετάει» κυριολεκτικά και οι επιτυχίες που θα ακολουθήσουν θα είναι και πολλές και μεγάλες. Η μεγάλη μας επιτυχία, της αναγνώρισης της Γενοκτονίας των Ποντίων, από τη βουλή της Νότιας Αυστραλίας, στις 30 Απριλίου 2009, χάρη στη βοήθεια του μεγάλου φιλέλληνα Υπουργού Δικαιοσύνης και Πολυπολιτιστικών Υποθέσεων, κ. Μάικλ Άτκινσον, είναι μια επιτυχία αυτής της ομάδας, που είναι εδώ και θα είναι εδώ, μαζί μας, για πολύ καιρό, γιατί η «στράτευσή» της είναι ισόβια.

Εύχομαι ολόψυχα, στον αντικαταστάτη μου κ. Γιάννη Ευκαρπίδη, κάθε επιτυχία, στο έργο που ανέλαβε με τη διαβεβαίωση ότι, όλοι μας θα είμαστε μαζί και δίπλα του, για να πετύχουμε τους κοινούς μας στόχους».

Ευχαριστίες προς την Ποντιακή Αδελφότητα Νότιας Αυστραλίας

Θα ήταν ασυγχώρητη παράλειψη, αν δεν ευχαριστούσαμε τόσο τον ακούραστο Πρόεδρο της Ποντιακής Αδελφότητας Νότιας Αυστραλίας, κ. Αθανάσιο Γιαλαμά και ολόκληρο το διοικητικό συμβούλιο την αδελφότητας, για την άψογη από κάθε άποψη, χοροεσπερίδα που διοργάνωσε και κατά τη διάρκεια της οποίας, τιμήθηκε ο μεγάλος φιλέλληνας, Υπουργός Δικαιοσύνης και Πολυπολιτισμικών Υποθέσεων της Νότιας Αυστραλίας, κ.Μάκλ Άτκινσον.