Δευτέρα 1 Μαρτίου 2010

Τα Σεπτεμβριανά του 1955

«Τα Σεπτεμβριανά». Η εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το 1955 και η Κύπρος»

Εκδήλωση για τα «Σεπτεμβριανά», την εκδίωξη των Ελλήνων της Κωνσταντινούπολης το Σεπτέμβριο του 1955 και η σχέση τους με την Κύπρο, διοργάνωσε το Συμβούλιο Ευρωπαϊκής Περιφερειακής Πολιτικής (ERPIC) σε συνεργασία με το Κυπριακό Κέντρο Μελετών (ΚΥΚΕΜ), στην Λευκωσία.

Ομιλητής ήταν ο Φάνης Μαλκίδης, ο οποίος ανέλυσε τα γεγονότα και τις σύγχρονες διαστάσεις τους σε συνάρτηση με την Κύπρο.

Ο ομιλητής, τον οποίο προλόγισε ο πρόεδρος του ERPIC, Χρ. Πελαγίας, αναφέρθηκε στην προβοκάτσια που στήθηκε τα μεσάνυκτα της 5ης προς 6η Σεπτεμβρίου του 1955, από την Τουρκία, με την υποτιθέμενη βόμβα στον κήπο του τουρκικού Προξενείου της Θεσσαλονίκης , η οποία προκάλεσε μικρές ζημιές στην φερόμενη ως «οικία του Μουσταφά Κεμάλ». Προβοκάτσια στην οποία σημαντικό ρόλο είχε η διπλωματική αντιπροσωπεία της Τουρκίας στην Κομοτηνή, η οποία συνεχίζει μέχρι σήμερα, απροκάλυπτα, την ανθελληνική της δραστηριότητα.
Στη συνέχεια, σε συνδυασμό με τον ανθελληνισμό που επικρατούσε για τον αγώνα των Ελλήνων στην Κύπρο, δόθηκε το έναυσμα για την έναρξη των πρωτοφανούς αγριότητας ταραχών, με αποτέλεσμα τη δολοφονία και καταστροφή κάθε τι ελληνικού.
Η εισήγηση είχε στόχο να αναδείξει στο κοινό της Κύπρου τα «Σεπτεμβριανά» και να προσεγγίσει ένα ζήτημα που απασχολεί ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Τουρκία και διεθνώς, από την επιστήμη και την ιστορική έρευνα, μέχρι τη λογοτεχνία και τον κινηματογράφο.
Στόχος που επιτεύχθηκε με την παρουσία επιφανών πολιτών της Κύπρου και με τη ουσιαστική συζήτηση που ακολούθησε.