Τρίτη 25 Μαΐου 2010

Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία στην Αλεξανδρούπολη και οι νεοπρόσφυγες («παλιννοστούντες») από την πρώην Σοβιετική Ένωση


Οι εκδηλώσεις μνήμης για τη Γενοκτονία στην Αλεξανδρούπολη, είχαν φέτος και τη διάσταση των νεοπροσφύγων («παλιννοστούντων»), οι οποίοι όσοι δεν παρέμειναν στην πρώην Σοβιετική Ένωση, ήρθαν και εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα και ιδιαίτερα στην Θράκη.
Έτσι στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου πραγματοποιήθηκε στο δημοτικό θέατρο της Αλεξανδρούπολης η παρουσίαση της μελέτης "Οι Παλιννοστούντες Ομογενείς Έλληνες από τις χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, χθες ,σήμερα ,αύριο", με την οποία σκιαγραφήθηκε η ιστορική πορεία των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και η σημερινή τους κατάσταση με την έλευση και την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από την Ένωση Παλιννοστούντων Έβρου, στην οποία την ανέθεσε η Αναπτυξιακή Εταιρία της Νομαρχίας Έβρου.
Στη μελέτη συνεργάστηκαν οι Α. Ηλιάδης, η Μ. και η Ε. Μαυρομμάτη και Α. Καραγκιοζίδης, την γενική επιμέλεια είχε, χωρίς αμοιβή, ο Φάνης Μαλκίδης, ενώ η μελέτη διανεμήθηκε στους πολίτες της Αλεξανδρούπολης και της Θράκης που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση.
Την εκδήλωση άνοιξε ο συντονιστής της εκδήλωσης δημοσιογράφος Δημήτρης Κολιός, ο οποίος αναφέρθηκε στη σημασία της εκδήλωσης, ενώ στη συνέχεια κάλεσε στο βήμα το Νομάρχη Έβρου Νίκο Ζαμπουνίδη.
Ο Νομάρχης Έβρου αναφέρθηκε στην σημασία που έχει η μελέτη η οποία αναδεικνύει την παρουσία των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καλώντας ταυτόχρονα τους νεοπρόσφυγες να δώσουν και άλλα στοιχεία στη συνέχεια, ώστε η μελέτη να γίνεται δυναμική, να εξελίσσεται και να γίνει παρακαταθήκη για τις επόμενες γενιές. Στη συνέχεια ο Φάνης Μαλκίδης, πραγματοποίησε την παρουσίαση της μελέτης και αναφέρθηκε στην ιστορική διαδρομή των ομογενών από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Μάλιστα τόνισε την σημασία που έχει να επικεντρώνουμε την ημέρα μνήμης για τη γενοκτονία, τη σπουδαιότητα του Ελληνισμού της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, για τον οποία οι διώξεις συνεχίστηκαν.
Με τη συνοδεία πλούσιου φωτογραφικού υλικού από τη ζωή των ομογενών, δόθηκε η δυνατότητα σε όλους αντιληφθούν τη μεγάλη προσφορά των Ελλήνων της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, καθώς και την πορεία που πραγματοποίησαν μετά την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα.
Αναφέρθηκαν τα προβλήματα που προέκυψαν αλλά και στη νέα δυναμική που υπήρξε με την παρουσία πάνω από 5.000 νεοπροσφύγων στο Νομό Έβρου και πάνω από 20.000 σε όλη τη Θράκη. Μία δυναμική, η οποία όπως τονίστηκε από τον ομιλητή συνεχίζεται σε πολλούς τομείς της πολιτικής, πολιτισμικής και κοινωνικής ζωής της περιοχής.
Την εκδήλωση έκλεισε ο πρόεδρος της Ένωσης Παλιννοστούντων Έβρου Αρθούρος Καραγκιοζίδης, ο οποίος αφού ευχαρίστησε όλους για τη συνεισφορά τους στην πραγματοποίηση της μελέτης και τη συμπαράστασή τους προς τους νεοπρόσφυγες, ανακοίνωσε την ομόφωνη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της Ένωσης, με την οποία ανακηρύχθηκαν επίτιμα μέλη, για την προσφορά τους στους νεοπρόσφυγες, ο νομάρχης Έβρου Ν. Ζαμπουνίδης και ο Φάνης Μαλκίδης.