Τρίτη 6 Δεκεμβρίου 2011

Ρωμηοσύνη: Από τον Μέγα Κωνσταντίνο, τον Ιωάννη Βατάτζη και τον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο, μέχρι τον Κολοκοτρώνη και τον Μακρυγιάννη.



Παρουσία του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Τρίκκης και Σταγών κ.κ Αλέξιου του Εντεταλμένου Συμβούλου για θέματα Υγείας και εκπροσώπου του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Γιώργου Τσίγκα του Αντιδημάρχου Πύλης Γιάννη Κουτσουνάσιου εκπροσώπου της ΣΜΥ και πλήθος κόσμου και κληρικών πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου «Άγιος Βησσαρίων» της Ιεράς Μητροπόλεως, ομιλία του Θεοφάνη Μαλκίδη με θέμα, «Τι είναι η ρωμιοσύνη; Από τον Μέγα Κωνσταντίνο και τον Ιωάννη Βατάτζη στον Κωνσταντίνο Παλαιολόγο και τον Μακρυγιάννη».

Ο Θ. Μαλκίδης ανέφερε μεταξύ των άλλων τα εξής: " Είναι αυτονόητο ότι το να αναλυθούν και να μπουν όρια στην έννοια της Ρωμηοσύνης είναι πολύ δύσκολο. Είναι όμως κατανοητό, πέρα από επιφυλάξεις και διαφορετικές απόψεις, ότι οι έννοιες αυτές και ό,τι σ΄ αυτές εμπεριέχονται, αποτελούν σημαντικά τεκμήρια ύπαρξης, επιβίωσης και συνέχειας του λαού μας. Με αυτές κινήθηκε στην ιστορική του πορεία για να σχεδιάσει και να υλοποιήσει την ταυτότητά του, αυτές επικαλέστηκε για να επιβιώσει σε δύσκολες περιόδους και να συνεχίσει.

Μία κληρονομιά η οποία κάτω από συνθήκες «ελευθερίας» δυστυχώς χάθηκε, όταν έγινε η επιλογή για να στηριχθούν έννοιες και όροι ξένοι με την πραγματικότητα και την ιστορία. Η πιο χαρακτηριστική περίπτωση της εχθρότητας και της αποποίησης του όρου της Ρωμηοσύνης είναι η εικόνα που μεταφέρθηκε για το Βυζάντιο, την ανατολική Ρωμαϊκή αυτοκρατορία, τη Ρωμανία.

Η Ρωμηοσύνη αποτελεί μία ευρεία έννοια που μας συνδέει με το χθες και μας οδηγεί στο αύριο. Με στοιχεία ιστορίας, γλώσσας, πολιτισμού και πολιτικού βίου, κοινής πορείας, βιωμάτων και στόχων. Η Ρωμηοσύνη είναι η έκφραση της εθνικής συνέχειας, της χριστιανικής οικουμενικότητας, το σύμβολο αλήθειας, δηλαδή της μη λήθης.

Όπως σημειώνει σχετικά ο Φώτης Κόντογλου, «…. Η Ρωμιοσύνη βγήκε από το Βυζάντιο ή, για να πούμε καλύτερα, το Βυζάντιο στα τελευταία χρόνια του στάθηκε η ίδια η Ρωμιοσύνη…... Η Ρωμιοσύνη είναι η πονεμένη Ελλάδα…. Ωστόσο, μ’ όλο που κόπηκε το μεγάλο εκείνο δέντρο της Ρωμιοσύνης, η φύτρα σώθηκε και πέταξε καινούργιους βλαστούς, που λουλουδίσανε, κι ας πλάκωνε τον ραγιά η φοβέρα του θανάτου"

Στην εκδήλωση  παρουσιάστηκε και το βιβλίο του Παντελή Αναστασιάδη «Μνήμες του Ποντιακού Έπους 1913 – 1922» που περιλαμβάνει τη βιογραφία του γνωστού Καπετάνιου του Ποντιακού αντάρτικου Παντέλ Αγά.

Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολης Τρίκκης και Σταγών, του Σωματείου «Ενωμένη Ρωμιοσύνη» και της «Εύξεινου Λέσχης Ποντίων και Μικρασιατών Ν. Τρικάλων».