Κυριακή 7 Οκτωβρίου 2012

Μικρά Ασία και Ανατολική Θράκη

90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή και το Διωγμό της ανατολικής Θράκης



ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΝΗΜΗΣ

Νέα Ορεστιάδα
6 & 7 Οκτωβρίου 2012

Είναι πλέον διαπιστωμένο ότι ο Ελληνισμός της Μικράς Ασίας (Ιωνία, Φρυγία, Λυκία, Βιθυνία και άλλων τόπων), της Θράκης, του Πόντου, της Καππαδοκίας, ο ο-ποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε κεντρικό ρόλο στην ιστορία του ελληνικού λαού. Μίλητος, Φώκαια, Έφεσος, Σμύρνη, Μαγνησία, Αλι-καρνασσός, Τραπεζούντα, Αργυρούπολη, Προύσα, Αδριανούπολη. Ναοί, χριστιανικές εκκλησίες, άγιοι, μάρτυρες και νεομάρτυρες, αρχιτεκτονική, φιλοσοφία, αστρονομία, μαθηματικά, αθλητισμός, και χιλιάδες άλλες ψηφίδες του ελληνικού πολιτισμού.
Επίσης είναι κοινά αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και την έλευσή του ως ακρωτηρια-σμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο.
Η Μικρασιατική καταστροφή, ο διωγμός από την ανατολική Θράκη και η έλευση των προσφύγων στην Ελλάδα, αποτελεί μία μεγάλη τομή στη σύγχρονη ελληνική ιστορί-α. Τόσο, για το μεγάλο τραύμα που επέφερε με τη βίαιη αποκοπή των προσφύγων από τις εστίες τους, όσο και για την εγκατάστασή τους στην Ελλάδα που μπόλιασε με νέο δυναμικό τη χώρα. Όμως, για πολλές δεκαετίες, αυτό που κυριάρχησε ήταν η λήθη, η οποία εμφανίστηκε με πολλές εκφάνσεις, από την πολιτική μέχρι την εκπαίδευση και τη συλλογική μνήμη. Και είναι βέβαιο πως εάν δεν υπήρχαν οι κιβωτοί διάσωσης του πολιτι-σμού των Ελλήνων της Ανατολής, οι προσφυγικοί σύλλογοι και σωματεία, τότε η προ-σφυγική ιστορική ταυτότητα θα είχε εξαφανιστεί.
Η ημερίδα αποτελεί μία συμβολή στην αναζήτηση της αλήθειας, δηλαδή της μη λή-θης και συνιστά ένα αντίδωρο των προσφύγων της δεύτερης και τρίτης γενιάς στη διατή-ρηση της μνήμης, της πολιτισμικής παράδοσης των πατρίδων της Ανατολής και στους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς, που μας έδωσαν το ζην και το ευ ζην.

Η έκθεση χαρτών και φωτογραφιών : « Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ »
θα παραμείνει στην πόλη μας από τη Δευτέρα 8/10/12 έως και την Παρασκευή 12/10/12 και θα είναι ανοιχτή για το κοινό και για επισκέψεις από τα σχολεία στις ώρες λειτουργίας της Δημοτικής βιβλιοθήκης.
(Για τις επισκέψεις των σχολείων τηλ.2552027588)

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ
(Βιβλιοθήκη Φιλεκπαιδευτικού Συλλόγου Αδριανουπόλεως – Ευριπίδου 65)
Έκθεση χαρτών και φωτογραφιών :
«Η Σμύρνη μέσα από τις καρτ ποστάλ»
9:00 μ.μ: Παρουσίαση της έκθεσης με προβολές από τον Αντιπρόεδρο του ΚΕ.Μ.Ι.Π.Ο (Κέντρου Ανάδειξης και Σπουδής του Μικρασιατικού Πολιτισμού) Ν.Ιωνίας και Γραμματέα της Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας κ. Λουκά Χριστοδούλου.
____________________________________________
(Ιερός Μητροπολιτικός Ναός Αγίων Θεοδώρων)
10:00 π.μ. : Μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των θυμάτων της Μι-κρασιατικής Καταστροφής και του Διωγμού της α-νατολικής Θράκης.
____________________________________________
(Πολιτιστικό Πολύκεντρο Ν. Ορεστιάδας)
11:00 π.μ. : ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΗΜΕΡΙΔΑ
Θέμα:
« 90 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή
και από το Διωγμό της ανατολικής Θράκης »
Σάββατο 6/10/2012
Κυριακή 7/10/2012
Πρόγραμμα Ημερίδας
11:00 π.μ.: Καλωσόρισμα από την Πρόεδρο της ΔΗΚΕΠΑΟ κ. Ροροπούλου Αριάδνη.
11:10 : Σύντομος χαιρετισμός από το Δήμαρχο Ν.Ορεστιάδας κ. Μουζά Δημήτριο.
11:15 : Έναρξη της Ημερίδας από το Σεβ. Μητροπολίτη Διδ/χου, Ορεστιάδος & Σουφλίου κ.κ. Δαμασκηνό.
11:25 : Η Γενοκτονία των Ελλήνων – Θεοφάνης Μαλκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
11:50 : Από το όνειρο της Μεγάλης Ελλάδας στον εφιάλτη της κατα-στροφής της Μικράς Ασίας και της ανατ. Θράκης – Κιηγμάς Δημήτριος (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδρια-νούπολις’ )
12:15 : Ο Εθνομάρτυρας Μητροπολίτης Σμύρνης Χρυσόστομος – Γεώργιος Ρυζιώτης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
12:40 : Ελευθέριος Βενιζέλος: Πριν και μετά και την καταστροφή – Βασίλειος Παραπαγκίδης (μέλος του Ερευνητικού Κέντρου ‘Αδριανούπολις’ )
13:05 : Η αστική αποκατάσταση των προσφύγων στην Αττική – Χάρης Σαπουτζάκης (Πρόεδρος Ένωσης Σπάρτης Μ. Ασίας).
13:30 : Τραγούδια για τη Σμύρνη από τη Χορωδία του λαογραφι-κού και ιστορικού Μουσείου Ν.Ορεστιάδας και περιφέ-ρειας.
14:00 : Λήξη ημερίδας από τον Πρόεδρο του Συλλόγου «Η Ο-ρεστιάδα» κ. Κούκλατζη Χρήστο.