Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

6 Απριλίου 1914:Από τη Θράκη στον Πόντο και την Ιωνία



Θ. Μαλκίδης

6 Απριλίου 1914: Από τη Θράκη στον Πόντο και την Ιωνία

Μέρος της συνέντευξης στο ραδιοφωνικό σταθμό
HELLAS FM της Νέας Υόρκης

Στη μνήμη του άξιου Έλληνα της Κύπρου, συναγωνιστή και φίλου
 Σάββα Παύλου


Η Κυριακή 6η Απριλίου του 1914, το "Μαύρο Πάσχα" όπως ονομάστηκε, αποτελεί την έναρξη των διωγμών του Θρακικού Ελληνισμού. Διωγμοί οι οποίοι συνεχίστηκαν στον Πόντο με την άφιξη του Κεμάλ στη Σαμψούντα την 19η Μαίου 1919 και ολοκληρώθηκαν τον Αύγουστο του 1922 στην Ιωνία, συνιστώντας τη Γενοκτονία που στοίχισε τη ζωή σε 1.000.000 Έλληνες και Ελληνίδες.

Είναι αντιληπτό και ευρέως κατανοητό,
 πλην θλιβερών εξαιρέσεων αρνητών, υπονομευτών  και προπαγανδιστών, ότι ο Θρακικός Ελληνισμός  ειδικότερα και ο Ελληνισμός του Πόντου, της Μικράς Ασίας- Ιωνίας, της Καππαδοκίας γενικότερα, ο οποίος ζούσε στο οθωμανικό κράτος μέχρι το 1922-1923, έπαιξε  κεντρικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας του ελληνικού λαού.

Επίσης είναι  αποδεκτό ότι αυτό το ιδιαίτερης αξίας κομμάτι του Ελληνισμού που ζούσε στη Θράκη, στην Ιωνία, στον Πόντο, στην Καππαδοκία, μπήκε στο περιθώριο αμέσως μετά τη Γενοκτονία και  την έλευσή του ως ακρωτηριασμένο προσφυγικό σώμα στον ελλαδικό χώρο. Έτσι η λήθη προσπάθησε να υπερισχύσει  της μνήμης και εσχάτως η υπονόμευση και η άρνηση της αναγνώρισης. 


Το ιστορικό όμως χρέος και καθήκον για τον αγώνα αναγνώρισης της Γενοκτονίας, είναι πάνω από όλα και δεν μπορεί να σταματήσει με τίποτα. Το δείχνει μεταξύ των άλλων η δραστηριοποίηση εδώ στις ΗΠΑ,  η από άκρη σε άκρη του κόσμου  αγωνιστική δράση των  Ελλήνων για το ζήτημα της αναγνώρισης του μαζικού εγκλήματος των προγόνων τους.Από τη Θράκη, μέχρι τον Πόντο και την Ιωνία το δίκαιο και η αλήθεια θα νικήσει!