Δευτέρα 18 Ιουλίου 2016

Τουρκία: "Οργανωμένος όχλος και πραξικόπημα"





Θ. Μαλκίδης
Τουρκία: Οργανωμένος όχλος και πραξικόπημα

Απόσπασμα από τη συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό και την εφημερίδα Χρόνος

Δε θα σταθώ στο "πραξικόπημα" στην Τουρκία. Είναι βέβαιο ότι οι πληροφορίες που λαμβάνουμε είναι φιλτραρισμένες, ενώ  ξέρουμε εδώ και καιρό, πλην των γνωστών που ανερυθρίαστα και πληκτικά μιλούν για το θαύμα της γειτονικής χώρας, ότι εκεί δεν υπάρχει Δημοκρατία. Ένα μέρος της που είναι η ενημέρωση και το Διαδίκτυο έχουν καταλυθεί από αυτόν που τη χρησιμοποίησε για να σωθεί  από το "πραξικόπημα".... 
Επιπλέον χρησιμοποίησε τον οργανωμένο όχλο για να υπερασπίσει τη "συνταγματική νομιμότητα και τη δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση"(!), όπως είπαν (και) τα εδώ φερέφωνα που παριστάνουν την κυβέρνηση και τα πολιτικά κόμματα, τους αναλυτές και τους ειδικούς.

Θα σταθώ  στον οργανωμένο όχλο, όπως τον έχω ονομάσει πολλές φορές για να εκφράσω τη βία και τη βαρβαρότητα που εμφανίστηκε και στο "πραξικόπημα". Και αναφέρω τη φράση "και στο "πραξικόπημα" γιατί οι Έλληνες έχουν αντιμετωπίσει τον οργανωμένο αυτό όχλο μόνο τον τελευταίο μισό του προηγούμενου αιώνα, τουλάχιστον τρεις φορές. "Σεπτεμβριανά" στην Πόλη το 1955, απελάσεις το 1964, Κύπρος 1974 και το 1996 με τη δολοφονία Ισαάκ και Σολωμού, για να μην επεκταθώ και στη βαρβαρότητα της Γενοκτονίας με αποκορύφωμα τη Σμύρνη, ή στο μαζικό έγκλημα εναντίον και άλλων λαών (Αρμένιοι, Ασσύριοι)




Οι εικόνες  σοκάρουν,  αναρωτιέσαι πως  γίνεται αυτό, να σκοτώνουν, να λιντσάρουν  τα αδέλφια τους και ο συνειρμός γίνεται αυτομάτως σκεπτόμενος για το τι έγινε  στην Πόλη, στην Ίμβρο, Τένεδο το 1955 και το 1964, στην Κύπρο,  στη Γενοκτονία εναντίον των Ελλήνων,  των  Αρμενίων και άλλων λαών, από το φασίστα Κεμάλ και τους επιγόνους του....

Και κάτι έσχατο, αλλά όχι τελευταίο: ο οργανωμένος όχλος  που έδρασε στις τουρκικές πόλεις έκανε εξαγωγή "τεχνογνωσίας" και στην Ελλάδα και ειδικότερα στη Θράκη. Με πρόφαση τους οχτώ Τούρκους στρατιωτικούς που ζήτησαν άσυλο,  μία ομάδα μουσουλμάνων της Θράκης,   αφού  συμπαραστάθηκε στον Ερντογάν με μία συγκέντρωση μπροστά στο τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής, αναφέρθηκε από το αεροδρόμιο της Αλεξανδρούπολης, "για προδότες που πρέπει να σταλούν στην Τουρκία!"
Την παραπάνω πρόταση  την αφήνω  ασχολίαστη.....









  
ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΟΝ "Χ" 

Ποια είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία 


"Γιαλαντζί ή όχι πραξικόπημα, αυτό που συνέβη είναι ο καταλύτης που κάνει την Τουρκία να μην είναι η  ίδια", δήλωσε ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης 

Στη στάση που διατήρησε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και της καταστολής του, στάθηκε ο Φάνης Μαλκίδης, παραπέμποντας στα γεγονότα που σημάδεψαν και την σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων

 Ρεπορτάζ Δήμος Μπακιρτζάκης 

Ποια θα είναι η επόμενη ημέρα στην Τουρκία και ποια σημασία έχουν για την χώρα μας οι εξελίξεις; Απαντήσεις στα κρίσιμα αυτά ερωτήματα προσπάθησαν να δώσουν δύο γνώστες των ελληνοτουρκικών σχέσεων και αναλυτές, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. 

Ο διδάκτωρ κοινωνικών επιστημών Φάνης Μαλκίδης και ο στρατηγικός αναλυτής Παναγιώτης Θεοδωρακίδης μέσα από τη συχνότητα του Ράδιο Χρόνος 87,5 FM ανέλυσαν τις εξελίξεις προσπαθώντας να μιλήσουν για την επόμενη ημέρα.  "Γιαλαντζί ή όχι πραξικόπημα, αυτό που συνέβη είναι ο καταλύτης που κάνει την Τουρκία να μην είναι η  ίδια πια μετά τις 15 Ιουλίου και να έχει μια ισλαμική κατεύθυνση αναιρώντας πια το θεμέλιο του νέου τουρκικού κράτους, μετά την οθωμανική αυτοκρατορία που ήταν ο στρατός. 

Ένας στρατός ο οποίος εξευτελίζεται, ξεγυμνώνεται και απέναντί του όμορη μια φοβική Ελλάδα. Μένει να δείξει ο χρόνος αν αυτό ήταν στημένο με την έννοια ότι γνώριζαν και άφησαν να συμβεί", σχολίασε χαρακτηριστικά ο Παναγιώτης Θεοδωρακίδης.  

Μετά από όσα ακολούθησαν στην Τουρκία, το θεμέλιο του στρατεύματος διακυβεύεται, "η Τουρκία μπαίνει σε βαθιά κρίση, σε ένα διχασμό ο οποίος δεν ξέρουμε τι θα επιφέρει. Τέτοια πληγή δεν κλείνει στο στράτευμα έστω και αν ήταν ισλαμιστές και όχι κεμαλιστές και ήθελαν να πάρουν εκδίκηση εξ ονόματος Γκιουλέν γι΄αυτά που είχαν γίνει προ τριετίας.  Ένα μέρος του σχεδίου των ισλαμιστών αυτών ήταν και το "Σχέδιο Βαριοπούλα" το οποίο είχε κακές στοχεύσεις για την πατρίδα μας. Από τη δολοφονία του Πατριάρχη μέχρι απόβαση σε δυο ελληνικά νησιά. Δεν είναι θέμα να ξεκαθαρίσει και δεν είναι θέμα εάν πια το πραξικόπημα έχει αποσοβηθεί τώρα και δεν θα γίνει μετά από δύο χρόνια", τόνισε. Αναφερόμενος στην επιχείρηση κάθαρσης που έχει βάλει σε εφαρμογή ο Ταγίπ Ερντογάν με τις χιλιάδες συλλήψεις και διώξεις ο κ. Θεοδωρακίδης τόνισε πως "δικαστικοί και στρατιωτικοί, δηλαδή ο κορμός του κεμαλικού, του κράτους της Τουρκίας το οποίο επιθυμούσε και ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση έχει συλληφθεί. 

Αντιλαμβάνεστε ότι το χάσμα είναι τεράστιο και όταν έχουμε και τον σύμβουλο του υπουργού Εσωτερικών να λέει ότι ίσως πρέπει να εξοπλιστεί η πολιτοφυλακή για να διαφυλάξει το καθεστώς Ερντογάν,  διότι περί καθεστώτος πρόκειται όταν αμοραλιστικά ισλαμιστικές μάζες, οπαδοί δηλαδή του κόμματος του Ερντογάν το οποίο έχει ισλαμιστικές ρίζες. Ας μην ξεχνάμε ότι ήταν στην παρανομία, να εξευτελίζει έναν στρατό τον οποίο τον χρειάζεται  με ανοιχτά μέτωπα σε Συρία, Ιράκ και την μισή χώρα με εμφύλιο πόλεμο διότι γνωρίζουμε τι συμβαίνει στις κουρδικές περιοχές. Αυτό αν δεν είναι αποσταθεροποίηση της περιοχής".  


Στη στάση που διατήρησε ο Τούρκος πρόεδρος μετά την εκδήλωση του πραξικοπήματος και της καταστολής του, στάθηκε ο Φάνης Μαλκίδης, παραπέμποντας στα γεγονότα που σημάδεψαν και την σύγχρονη ιστορία των Ελλήνων.  "Σε ό,τι αφορά την αυτοδικία του τουρκικού λαού ή των ομάδων περιφρούρησης του Ερντογάν και τη δημοκρατία ή όπως αλλιώς ονομάζονται, θυμίζω ότι αυτές οι ομάδες έχουν δράσει με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, δηλαδή βίαιο και βάρβαρο και στην υπόθεση των Σεπτεμβριανών το 1955 και στην υπόθεση το 1974 στην Κύπρο και στην υπόθεση που ο Κεμάλ κινδύνευε και στην υπόθεση που ο στρατός κινδύνευε, το πολίτευμα και λοιπά". 

Περαιτέρω τόνισε πως για την εικόνα που εμφανίζει σήμερα η Τουρκία "υπάρχει ένας φυσικός αυτουργός ο οποίος είναι ο λαός και ένα ηθικός αυτουργός που είναι ο Ερντογάν, ο οποίος προτρέπει τον όχλο τον οργανωμένο, προκειμένου να χειροδικήσει, να αυτοδικήσει και να δολοφονήσει.   Τα Σεπτεμβριανά του 1955 ήταν μια υπόθεση εναντίον των Ελλήνων, εδώ πέρα υπάρχει μια αυτοδικία και μια βία εναντίον της σάρκας από την σάρκα, μιλάμε για ανθρώπους οι οποίοι δολοφονούν αφού έχουν χειροδικήσει και λιντσάρει τα αδέλφια τους. 

Είναι εντυπωσιακό πως εκφράζεται αυτό το λεγόμενο πραξικόπημα με βίαιο και βάρβαρο τρόπο, προφανώς και απάνθρωπο αυτές τις μέρες", τόνισε.  Στο μεταξύ τα ευρωπαϊκά κράτη και οι ΗΠΑ καλούν την Τουρκία να σεβαστεί τα συνταγματικά και θεμελιώδη δικαιώματα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα. 

Η επικεφαλής της διπλωματίας της ΕΕ Φεντερίκα Μογκερίνι δήλωσε σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι: «Ζητούμε την πλήρη τήρηση της συνταγματικής τάξης και εμείς ως ΕΕ υπογραμμίζουμε τη σημασία του έχει η κυριαρχία του κράτους δικαίου στη χώρα». Σημειώνεται ότι οι πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία και η επίθεση στη Νίκαια βρίσκονται στο επίκεντρο συνάντησης των ευρωπαίων υπουργών Εξωτερικών στις Βρυξέλλες.

Πηγή: http://www.xronos.gr/detail.php?ID=103828